350 MILLIÓ FORINT BEFEKTETÉST KAPOTT AZ EURO DORI TRANSPORT KFT.

350 MILLIÓ FORINT BEFEKTETÉST KAPOTT AZ EURO DORI TRANSPORT KFT.

350 MILLIÓ FORINT BEFEKTETÉST KAPOTT AZ EURO DORI TRANSPORT KFT. 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap (KMVA) 350 millió forint befektetéssel 43 százalék tulajdonrészt szerzett az Euro Dori Transport HU (EDT) Kft.-ben. A speciális feltételek mellett létrejött tőkebefektetés a fuvarszervezéssel foglalkozó vállalat növekedési stratégiáját segíti.

Az EDT Kft.-vel kötött megállapodás a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap (KMVA) új befektetési döntése. A KMVA a 350 millió forint befektetést szakaszosan, több részletben fizeti be és folyamatosan figyelemmel kíséri annak felhasználását. A tőkeemelésről szóló megállapodás értelmében az alapító tulajdonosnak 2024 után módjában áll visszavásárolni a KMVA által megszerzett tulajdoni hányadot.

„A szó szoros értelmében határokon átívelő projektről van szó, hiszen az EDT erdélyi és a magyarországi fuvarozókat fog össze és hozzásegíti őket az európai piaci jelenléthez” ‒ nyilatkozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „Befektetésünk nem csak egy ígéretes növekedés előtt álló cég továbbfejlődését teszi lehetővé, hanem áttételesen számos kis- és közepes vállalkozás életben maradását és nemzetközi vérkeringésbe történő bekapcsolását is elősegíti.”

Portik Gabriella, az EDT Kft. tulajdonos ügyvezetője Székelyföldön élő magyar nemzetiségű vállalkozó, húsz éve foglalkozik nemzetközi fuvarszervezéssel Erdélyben. Magyarországi cégét 2015-ben alapította, Szigetszentmiklóson logisztikai központot hozott létre.

A cég a gyakorlatban összegyűjti a piacról a nagy vevőktől származó szállítmányozási megbízásokat. Az erdélyi kis fuvarozó cégek az EDT KOMPOZIT rendszerének segítségével olyan megbízásokhoz juthatnak, melyeket önállóan nem lennének képesek elnyerni. A szolgáltatás kapacitásaik folyamatos és egyenletes kihasználását teszi lehetővé, hamarabb jutnak pénzükhöz és egyéb szolgáltatásokat, így például üzemanyagkártyát, útdíj-fizetési megoldásokat is igénybe vehetnek. A szolgáltatás hasznos a nagy megrendelőknek is, amelyek nem szívesen tárgyalnak külön-külön több kisebb fuvarozóval.

A Társaság az EDT KOMPOZIT rendszerét már 2017-ben kialakította és ‒ alvállalkozókat bevonva ‒ 15 járművel jelenleg is működteti. A rendszert mintegy 120 járműre szükséges kiterjeszteni ahhoz, hogy a cég képes legyen növekedési céljait megvalósítani. A társaság saját kamionflottával nem rendelkezik és a jövőben sem tervez ilyet vásárolni.

Az EDT Kft. célja, hogy az európai közúti fuvarozásban a hazai fuvarszervezői piac fontos szereplőjévé váljon. Két éven belül a 100 legnagyobb magyar fuvarozó társaság közé kíván bekerülni. A tulajdonosok az árbevételt három éven belül 3-4 milliárd forintra kívánják növelni.