A 3D nyomtatást is támogatja a Széchenyi Tőkealap

A 3D nyomtatást is támogatja a Széchenyi Tőkealap

A 3D nyomtatást is támogatja a Széchenyi Tőkealap 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. szeptember 14. 77 millió forint kockázati tőkét fektet be a Széchenyi Tőkealap egy a 3D nyomtatásban használható, különleges műanyag kompozitokat gyártó vállalatba. Az újonnan alapított Filamania Kft. műanyag tintaként is alkalmazható speciális, újrafelhasználható filamentjeit elsősorban ipari felhasználók számára tervezi értékesíteni. Az otthoni felhasználás mellett a technológia többek között már a műanyagiparban, a gépgyártásban vagy az autóiparban is jelentős mértékben terjed, azonban a 3D nyomtatás során alkalmazott speciális filamentek gyártása még nem folyik hazánkban.

Az ipari 3D nyomtatás területére belépő start-up cégbe fektet be a Széchenyi Tőkealap, összesen 77 millió forint értékben. Az észak-magyarországon működő Filamania Kft. a 2006-ban alapított, a műanyagiparban tevékenykedő ChemCon Mérnökiroda Think3D nevű projektjét valósítja meg, amelynek fő célja speciális filamentek piaci bevezetése és elterjesztése, elsősorban ipari felhasználók számára. A projekt a Design Terminál 2014-ben rendezett Budapest 3D Printing Days rendezvényén második helyen végzett a nemzetközi mezőnyben, és elnyerte a legjobb magyar projekt díját.

Az SZTA befektetésével egyidejűleg a tulajdonos további 11,5 millió forint értékű tőkeemelést hajt végre apport formájában. A cég a befektetett tőkét elsősorban egy gyártósor, illetve a labor kialakításához szükséges eszközök beszerzésére fordítja.

„A pozitív befektetési döntés több pillérre épült. Piaci előrejelzések alapján a technológia jelentős növekedést mutat mind itthon, mind nemzetközi szinten. Jelenleg a cég által gyártott filamenteket leginkább egyéni, illetve hobbi felhasználók alkalmazzák ugyanakkor az ipari felhasználás terén még sok a kihasználatlan piaci lehetőség. Úgy gondoljuk, hogy a Filamánia Kft. egyedi fejlesztésű termékeivel képes megmozgatni az ipari 3D nyomtatás piacát, ezért is döntöttünk a befektetés mellett” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A cég által gyártott speciális műanyag kompozit anyagok egyediségét mechanikai és kémiai tulajdonságai adják. A piaci forgalomban használt hagyományos polimerekkel és filament szálakkal ellentétben az új anyag ipari környezetben is alkalmazható, ugyanis vezeti az elektromosságot, hő- és tűzálló, ütés- és kopásálló, magas a mechanikai tűrőképessége.

A filamentek újrahasznosítható környezetbarát anyagokból (biopolimerekből), illetve a környezettel azonos alapanyagokból készülnek; ha már nincs szükség a nyomtatott termékekre, összegyűjtés és darálás után újból filamentekké alakíthatók, de az eldobásra ítélt eszközök komposztálási körülmények között fél éven belül lebomlanak.