A telemedicinában fantáziát lát a kockázati tőke

A telemedicinában fantáziát lát a kockázati tőke

A telemedicinában fantáziát lát a kockázati tőke 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2014. március 26. A telemedicina területén nyit új távlatokat egy hazai vállalkozás számára a Széchenyi Tőkebefektetési Alap új befektetése. A több lépcsőben megvalósuló 230 millió forintos befektetéssel a székesfehérvári Promeditcom Kft. a páciensek által használt egészségvédelmi, egészségügyi készülékek által mért adatok gyűjtésével és feldolgozásával lesz képes távgondozást biztosítani számukra, költséghatékonyan. A szolgáltatáshoz szükséges technikai eszközöket egy hazai cég állítja majd elő, így az SZTA forrásai többszörösen is támogatják az Alap foglalkoztatás bővítési céljait. A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai jelentőségűnek tartja azt, hogy a jelentős szellemi potenciált hordozó orvosi, egészségügyi fejlesztő vállalkozások hozzájussanak az Európai Unió által biztosított tőkeforrásokhoz, amelyben koncentrált jelentőségű a Széchenyi Tőkebefektetési Alap szerepvállalása.

Dr. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára a befektetés kapcsán szól arról, hogy a Kormány stratégiai jelentőségű célnak tekinti a hazai orvosi, egészségügyi, biotechnológiai kis- és középvállalkozások fejlődésének támogatását. Ezek egyaránt jelentőséggel bírnak a népegészségügyi ellátások bővítése, illetve a legmagasabb értékű tudást hordozó termékek világpiaci hasznosulása tekintetében. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap gyors ütemben bővülő egészségügyi portfóliója összhangban a kormányzati szándékkal „vállalkozásbarát” tőkét juttat az önálló fejlesztéssel bíró kisvállalkozásokhoz. Az üzleti cél itt jellemzően a hazai piacon, illetve a szomszédos országok piacain való sikeres terjeszkedés. Ettől némileg eltérő az ún. JEREMIE Alapok célvállalati köre, akik egyértelműen az egészségipar csúcsát célozzák meg, originális termékek fejlesztése start-up-ok általi piacra juttatásával.
A Minisztérium a 2014-2020. évi Európai Unió-s források tervezésénél a korábbiaknál jelentősebb mértékben kíván forrást allokálni pénzügyi eszközökkel, például tőkekonstrukcióval. Mindez megalapozza a jelenlegi ígéretes befektetések folytatását, kiterjesztését.

Komoróczki István felhívta a figyelmet a 2014-től közvetlenül Brüsszelben elérhető uniós forrásokra is, azok addicionális bevonása a hazai fejlesztésekbe szintén elengedhetetlen. Követendő példaként említette a Promeditcom kft. Horizont 2020 pályázattal kapcsolatos terveit.

Hogyan lehet új területre belépni az egészségügyi szolgáltatások piacán? Adott egy egészségügyi készülékeket forgalmazó hazai vállalkozás, amely professzionális otthoni egészségvédelmi, egészségügyi készülékeket értékesít a hazai piacon, közel 20 éve. A társaság tulajdonosai már tapasztalatokat szereztek a távdiagnosztikában, az elmúlt években értékesített készülékek felhasználóinak igényeit lefedve létrehoztak egy távgondozási rendszert, amely mára több ezer előfizetővel rendelkezik. A pozitív tapasztalatokra alapozva a tulajdonosok úgy döntöttek új pályára állítják a céget, s az eddigi kört kibővítve egy márka-független távgondozási szolgáltatást kívánnak elindítani, amely az egyedi felhasználók mérési adataira támaszkodva képes akár több tízezer felhasználó számára egészségügyi távdiagnosztikai ellátást nyújtani.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a telemedicina szolgáltatás területén működő Promeditcom Kft-be fektet be több lépcsőben, első ütemben 150, a másodikban további 80 millió forintot helyez ki a cégcsoport újonnan induló leányvállalatába, kisebbségi tulajdonrészért cserébe. A tőkeforrással a társaság mintegy 10.000 db, a diagnosztikai eszközök adatait továbbító és elemző eszköz hazai legyártatását kezdheti meg, majd juttathatja el a magánfelhasználókhoz. A tőkét bevonó vállalkozás ily módon képes lesz a többszörösére bővíteni és kiszolgálni a már eddig elért többezres páciensi körét, az igényeknek megfelelően.

„A távmedicina Magyarországon is nagy felfutás előtt áll, felhasználói köre jelentősen bővülni képes. A befektetésünket fogadó vállalkozás a hazai piacon unikális tapasztalatokkal és pozícióval rendelkezik ahhoz, hogy ezt a célkitűzést valóra váltsa. Így a formálisan újonnan induló cégnek biztosítani tudtuk a forrást a tervekhez – mondta el Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Amellett hogy a cég bővítését segíti a friss tőke, a beszerzett eszközök is hazai gyártásúak lesznek, így a befektetés az SZTA foglalkoztatás-bővítési szempontjait is messzemenőkig támogatja, továbbá a vállalkozásban megvan a potenciál arra is, hogy sikeresen terjeszkedjen a régióban, illetve a nemzetközi piacokon is.

Miért hasznos a telemedicina?

Az egészségmegőrző, prevenciós, és ápolási szolgáltatások iránti igény Magyarországon is növekszik, e szolgáltatások jelentős hányada magánforrásból kerül finanszírozásra. Miközben az ellátást igénylők száma emelkedik, az ellátásra fordítható idő inkább csökken, ezért előtérbe kerülnek a költséghatékony megoldások, mint a telemedicina és a távgondozás. A telemedicina infó-kommunikációs segítséggel összeköti a gondozót és a diagnosztikus eszközzel rendelkező pacienst. A hitelesített mérőeszközök mobil rendszeren keresztül továbbítják az adatokat, így az otthoni mérések eredményei másodperceken belül elérhetővé válnak a hozzátartozók, az orvosok, illetve a távdiagnózis központ számára. A távgondozási rendszer segítségével folyamatosan felügyelhetők és elemezhetők a paciens egészségügyi értékei, biztosítható a terápiás vagy távfelügyeleti eljárás, miközben az interakciók térben és időben is elválnak egymástól.