Az európai kockázati tőkepiac kilenc látványos grafikonon

Az európai kockázati tőkepiac kilenc látványos grafikonon

Az európai kockázati tőkepiac kilenc látványos grafikonon 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Fogyatkozó számú, de egyre tőkeerősebb kockázati tőkealap működik Európában. Különösen izgalmas elemzés jelent meg Sean Lightbown tollából a globális kockázati tőkepiacra szakosodott PitchBook információs portálon.

Ahogy közeledünk 2018 végéhez, az európai kockázati tőkepiac tovább növekszik, és egyre érettebbé válik: a befektetések, az üzletrész-értékesítések valamint az alapok által befektethető tőke egyaránt felfelé ívelő pályán mozog. Egy alaposabb szemrevételezés azonban rávilágít arra, hogy tovább növekszik az befektetések, az üzletrész-értékesítések és a különféle üzleti megoldások száma és értéke közötti különbség. Mindez pedig arra utal, hogy az ökoszisztéma kevesebb, ugyanakkor nagyobb elemből áll össze. Vajon meddig folytatódhat ez a tendencia?

Teljes gőzzel előre
Az év első kilenc hónapjában 15 milliárd eurót öntöttek az európai start-upokba, így jó esély van arra, hogy idén túlszárnyaljuk a rekordévnek számító tavalyi 19 milliárd eurós befektetési értéket. Beszédes azonban, hogy ugyanebben az időszakban mindössze 2500 befektetésre került sor, ami hajszállal elmarad a 2017-es év összes befektetés-számának felétől. Európában immár három egymást követő évben folyamatosan csökken a befektetési döntések száma, míg a befektetett tőke értéke továbbra is történelmi csúcsokat dönget.

A kockázati tőkebefektetéseket elemezve kiviláglik, hogy valójában hogyan mélyül a befektetési döntések száma és a befektetett tőke értéke közötti szakadék. Nyolc esztendő folyamatos növekedést követően 2009 óta idén először indult zsugorodásnak a vállalati kockázati tőkebefektetések száma. Ezzel szemben a 2018 eddig eltelt háromnegyed évében a cégek által befektetett tőke értéke elérte a 6,2 milliárd eurót, ami három éve töretlen növekedést mutat.

Erős vár a mi szoftverünk
Miközben a szoftverek és a technológia világa a kockázati tőke hagyományosan kedvelt befektetési célpontja, ez a terület egyre csak erősödik Európában. Idén az európai kockázati tőkebefektetések majdnem fele a szoftveriparba áramlott, míg tíz évvel ezelőtt ez az arány alig valamivel 20 százalék felett volt.

Rivaldafényben Anglia és Írország
Az öreg kontinens legnagyobb piaca – szemben az európai összképpel – nem kifejezetten követte a „kevesebb, ám több” mantrát. Noha a kockázati tőkebefektetések az Egyesült Királyságban és Írországban négy éve folyamatosan minden évben meghaladták az 5 milliárd eurót, idén elképzelhető, hogy kissé elmarad majd a 2017-ben regisztrált 7,6 milliárd euróhoz képest. Ennek oka elsősorban az időzítésnek tudható be: tavaly mind a brit, mind az ír start-upok számára kiemelkedő év volt. Önmagában csak a Deliveroo 385 millió dollár, az Improbable 502 millió dollár befektetést vonzott, így idénre kevesebb ilyen léptékű finanszírozást igénylő üzleti lehetőség maradt.

Ezzel szemben a befektetők számos pezsgőt bonthattak a nagy üzletrész-értékesítéseik örömére, hiszen az exitek 8,2 milliárd euró bevételt hoztak az LP[i]-knek és az alapoknak. Különösen a Farfetch befektetői kaszáltak nagyot, mivel a cégnek majd’ 900 millió dollár tőkét sikerült bevonnia, amikor részvényeit bevezették a New York-i Értéktőzsdére, nem is beszélve a Funding Circle részvényinek nyilvános tőzsdei részvénykibocsátásáról Londonban, amellyel mintegy 575 millió eurót vontak be. Mindazonáltal az 57 üzletrész-értékesítés óriási visszaesés jelent az előző két évhez képest, amikor is évente 127 exitre került sor.

Alapok és játszmák
A tőkegyűjtés hasonló trendet követ, mint az üzletkötések száma: vagyis kevesebb szereplő, de nagyobb tőkét mozgat. Az idei év első háromnegyed évében 49 alap 6,5 milliárd eurónyi tőkét gyűjtött, szemben a tavalyi 76 közvetítő által összekalapozott 8,2 milliárd euróval. Úgy tűnik, hogy a 2016-os és 2017-es termény betakarítását követően az aktív kockázati tőkealapok száma csökken, ugyanakkor a befektetőktől több tőkét gyűjtenek be, így az alapok mérete jelentősen növekedhet.

Az alapok méretének növekedésére utal az idei átlag és medián meredek növekedése is. Az átlagos európai kockázati tőkealap mérete 2018-ban meghaladja a 150 millió eurót, míg a medián 123,4 millió euró. Tavaly ugyanezek az értékek 118,4 millió és 79,7 millió eurón álltak.

A részletesebb elemzést a PitchBook harmadik negyedévi európai kockázati tőke jelentésében olvashatnak: 3Q 2018 European Venture Report.

 

[i] LP a kockázati tőkealap befektetőjének általános megjelölése. Jellemzően nyugdíjalapok, biztosítótársaságok (melyeket „intézményi befektetőknek” is szoktak nevezni), de lehetnek vállalatok, vagyonos magánemberek avagy a start-up ökoszisztémát ösztönözni kívánó kormányzatok is. Az LP a Limited Partner kifejezés rövidítése, ami a befektető jogi státuszára utal, arra, hogy a befektető jogai és kötelezettségei korlátozottak.