Az SZTA portfóliócégeinek közel 80 százaléka innovatív

Az SZTA portfóliócégeinek közel 80 százaléka innovatív

Az SZTA portfóliócégeinek közel 80 százaléka innovatív 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. július 20. A Széchenyi Tőkealap portfóliójába tartozó vállalkozások közel 60 százaléka növelte árbevételét 2014-ben – derült ki az elmúlt év beszámolóinak adatai alapján. Az SZTA által leszerződött mintegy 9 milliárd forint értékű kockázati tőke már közel 70 vállalkozás fejlődését biztosítja. A kihelyezett források 60 százaléka az Európai Bizottság egyedi engedélye alapján létrehozott befektetési konstrukciók keretében támogatja a hazai kis- és középvállalkozások működését. A cégportfólióban kiemelten magas arányban, közel 80 százalékban vannak jelen innovatív tevékenységet folytató cégek.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő befektetési portfóliójába tartozó cégek közel 60 százaléka növelni tudta bevételét 2014-ben, derült ki az elmúlt év adatsorából. Az adat felülmúlja az előző évi eredményeket, amikor is a cégek felénél nőtt az árbevétel. Emellett minden harmadik vállalkozás az eredményességén is javítani tudott az előző évi eredményeihez képest. A legnagyobb cégportfólióval rendelkező hazai tőkealap országszerte már közel 70 vállalkozásba fektetett be összesen mintegy 9 milliárd forint értékű kockázati tőkét, több mint 60 befektetése jelenleg is aktív, túl van az első exiteken.

kozlemeny-2015-07-20-grafikonA befektetések megoszlását jól jellemzi, hogy tízből négy portfóliócég csekély összegű (de minimis) tőkebefektetési konstrukcióban vont be tőkét, átlagosan közel 80 millió forintot, míg tízből hat cég az Európai Bizottság egyedi engedélye alapján létrehozott tőkebefektetési konstrukciók keretében jutott átlagosan 160 millió forint értékű finanszírozási forráshoz. Az új, nagyobb keretösszegű kihelyezési lehetőség belépésének köszönhetően az átlagos befektetési érték évről évre növekedett, az elmúlt 4 évben a második körös befektetéseket is figyelembe véve az átlagos tőkekihelyezés meghaladta a 125 millió forintot.

„Mivel egy európai kísérleti programként elindított magyar kezdeményezés keretében tömegesen juttathatjuk tőkeforráshoz a hazai kis- és középvállalkozásokat, nagyon fontos számunkra, hogy a tőkebevonás következtében a cégek az értékteremtési lehetőséggel hatékonyan éljenek, bővüljenek. A vállalkozások jelentős része az elmúlt két évben került a portfóliónkba, a beszédesebb eredmények néhány éven belül lesznek elérhetők, de az már most látszik, hogy az SZTA befektetéseinél a cégek innovációs képessége valamennyi magyarországi régióban pozitív irányba mozdult el” – emelte ki Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

Az SZTA tőkekihelyezési stratégiájában kiemelt szempont a befektetések foglalkoztatás bővítésére és a munkahelymegtartásra gyakorolt hatása. Az adatok azt mutatják, hogy a portfóliócégek több mint fele növelni tudta foglalkoztatottjainak körét, 40 százaléka pedig megőrizte közvetlen, vagy közvetett munkavállalóinak létszámát. Bár az SZTA elsősorban a hagyományos iparágakban keresi a befektetési lehetőségeket, portfólióinak közel 80 százaléka végez innovatív tevékenységet, legnagyobb arányban termék-, szolgáltatás- vagy gyártástechnológia-fejlesztés formájában.