Egészséges magyar kézműves bonbonok felfutását segíti tőke Sárospatakon

Egészséges magyar kézműves bonbonok felfutását segíti tőke Sárospatakon

Egészséges magyar kézműves bonbonok felfutását segíti tőke Sárospatakon 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. szeptember 3. Kézműves magyar édességet gyártó, észak-magyarországi kisvállalkozás fejlesztéséhez biztosít tőkét a Széchenyi Tőkealap. A BORSA cég által készített exkluzív kivitelű, hungarikum jellegű kézműves bonbonok aszalt gyümölcsök és minőségi csokoládé felhasználásával készülnek Sárospatakon. A „Magyar Kézműves Remek” bonbonok gyártásának bővítését az SZTA 65 millió forintos forrása segíti.

A családi vállalkozásként 2009-ben elindított sárospataki bonbonmanufaktúra színezék- és aromamentes természetes alapanyagokkal dolgozik, desszertjeik csomagolása is különleges. A bonbonok a hungarikum koncepcióhoz illeszkedő jurta formájú díszdobozokba kerülnek, a magyarországi ízléshez tervezett desszertválaszték egy-egy családja pedig egy-egy történelmi magyar névhez kapcsolódik. A cég 2009-ben elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Magyar Kézműves Remek” címét egyik termékcsaládjával, később desszertjeik exkluzív kivitelben, Hollóházi porcelánba csomagolva is megjelentek. A BORSA termékek minőségét jól mutatja, hogy több éve rendszeres beszállítói számos nagyobb hálózatnak, többek között a Rossmann-nak, a Prímának vagy a Herbáriának.

A társaság tulajdonosai bővülési terveik megvalósításához külső forrást kerestek, amelyet a Széchenyi Tőkealap tud biztosítani számukra. Az Alap befektetésének teljes összege 65 millió forint. A tőkéből a társaság fejleszteni tudja gyártókapacitásait, és megkezdheti új termékcsaládjának kifejlesztését és gyártását is. „Számos hazai vállalkozás képes jó minőségű termék gyártására az élelmiszeriparban, de csak kevés cég tud talpon maradni a piacon. Az innováció, a tradíció és a minőség a Borsa esetében jól átgondoltan kapcsolódik össze, emellett látunk egy olyan jövőképet, amely üzletileg is fenntartható, és amelyhez érdemes forrást biztosítani” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A kezdetben kizárólag kézműves módon készített termékek iránti növekvő kereslet miatt az elmúlt évek során a kézi gyártást bizonyos pontokon gépesítették. A Borsa filozófiája – „létezik egészséges édesség” – egybecseng a reformélelmiszerek iránti kereslet meglódulásával. A kisvállalkozás az egészséges étkezést előtérbe helyező piaci igényeknek kíván megfelelni újabb reformdesszert termékcsaládjával, amely nemcsak élvezeti cikként vonzó, de egészséges alapanyagai (csicsóka, szőlőmag) miatt fogyasztóinak életminőségét is jobbá teheti. A termékek így a klasszikus élelmiszerüzleteken túl a drogéria- és gyógynövény szaküzletekben, reformélelmiszerrel foglalkozó kereskedelemben is elérhetőek lehetnek.

A természetes alapanyagú és ízvilágú Borsa desszertek alapanyagai; az aszalt gyümölcs (szilva, barack, körte, meggy, vörös áfonya, mazsola), az olajos magvak (törökmogyoró, mandula) és a méz – az elődeink eledelének is nevezhető. Erre a gondolatra rezonál a csomagolás, amely a honfoglaló magyarokra jellemző jurták formáját idézi, illetve a desszertek elnevezése is a magyar múltból merít, emléket állítva egy-egy magyar történelmi személynek, így például Emesének, Álmosnak, Árpádnak, Árpád-házi Szent Erzsébetnek és a Borsa nemzetségnek. A Borsa desszertek hozzáadott finomított cukrot sem tartalmaznak, számos termék gluténmentes (GM), és tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják (TM).