Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok között

Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok között

Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok között 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Zrt. Az Egyetem és a Pénzügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Alapkezelő között létrejött partnerség célja, hogy a felek – konkrét közös projektek megvalósítása mellett – szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket. A stratégiai együttműködés jövőbe mutató módon ötvözi az egyetemi – akadémiai tudást a gazdasági, befektetői kompetenciákkal.

rpt

A felsőoktatás versenyképességének, a kutatás és az oktatás tartalmával és módszereivel kapcsolatos autonómia erősítésének érdekében az Óbudai Egyetem is kezdeményezte működési modellváltását, amely augusztus 1-jétől került a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány fenntartásába. Az új működési környezet hatékonyabb együttműködésre ad lehetőséget nemzetközi és hazai partnerekkel egyaránt, amelynek egyik úttörő példája a most megkötött partnerség. A megállapodást Varga Mihály, pénzügyminiszter, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is üdvözölte.

Az együttműködés a hallgatók, kutatók, oktatók és az Alapkezelő portfóliócégei számára egyaránt új értéket teremt azáltal, hogy lehetőséget biztosít közös projektek megvalósítására, egymás tudásának, illetve kapcsolatrendszerének hasznosítására.

A közös munka a tervek szerint kiterjed a Széchenyi Alapok által biztosított szakmai konzultációra, témavezetésre, oktatási feladatokra és gyakorlati helyeket is elérhetővé tesz a Keleti Károly Gazdasági Kar hallgatói számára. Az egyetem oktatói, kutatói lehetőséget kaphatnak arra, hogy akadémiai munkájuk eredményét az Alapkezelő csapatával és a program iránt érdeklődő portfóliócégek vezetésével együttműködve a gyakorlatban is teszteljék és szükség szerint átültessék.

„Az együttműködés keretében lehetővé válik az Egyetem által felhalmozott tudásvagyon további társadalmi-gazdasági hasznosítása, a gyakorlatorientált képzés erősítése, és ezzel a hazai gazdasági szakemberek és vállalkozások tudásának fejlesztése, teljesítményének növelése.” – mondta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

„Az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok kapcsolatának erősítése elősegíti a technológia-intenzív vállalatok – elsősorban a kkv-k – innovációs kompetenciájának fejlesztését, ezzel hozzájárulva a kormányzati döntések és politikák megvalósításához, így a magyar gazdaság növekedéséhez is.” – tette hozzá Molontay Tamás, az Alapkezelő befektetési igazgatója.

A tudományos élet és befektetői piac két meghatározó szereplőjének partnersége kitűnő lehetőséget teremt az Egyetem piaci forrásbevonó képességének erősítésére, valamint a hazai és külföldi szereplőkkel való kapcsolatok és együttműködések élénkítésére. Ezen kívül az Óbudai Egyetem előtt most lehetőség nyílik a Széchenyi Alapok által nemrég indított startup inkubációs és akcelerációs programhoz való csatlakozásra is.

Az Óbudai Egyetemről

A 141 éves múlttal rendelkező Egyetem jövőképe egy új és fenntartható fejlődési pályára állás, mely a képzési profilját tekintve, az ehhez tartozó kutatásokban és ipari fejlesztésekben, Magyarország, a Kárpát medence és a közép-kelet-európai régió egyik kiemelkedően fontos egyeteme legyen. Az Egyetem küldetése az oktatás, a kutatás és a felhalmozott tudásvagyon társadalmi-gazdasági hasznosítása. Hallgatói 6 tudományterületen (agrár, gazdasági, informatikai, műszaki, pedagógiai és természettudományos) összesen 5 felsőoktatási szakképzési szakon, 15 alapképzési szakon, 10 mesterképzési szakon, 3 doktori képzésben, valamint 39 szakirányú továbbképzési szakon szerezhetnek oklevelet, mellyel az Egyetem a felsőoktatási képzési szintek teljes és átjárható spektrumát kínálja.