Tárgyalási felhívás inkubátorok és akcelerátorok számára

SZTA Startup Program
Inkubátorként vagy akcelerátorként segíted magyarországi startup vállalkozások piacra jutását, és tőkebevonásra van szükséged? Beszéljünk róla!
Részletek ›

SZTA Startup Program

10 Milliárd forint keretösszeg

A hazai startup inkubátorok és akcelerátorok feltőkésítésére

Jelentős tőkebefektetés

Egyenként 300 millió és 1.5 milliárd forint között

Szakmai alapon

Nem támogatás, hanem piaci alapú kockázati tőkebefektetés

Jelentkezési határidő

2021. Augusztus 31. 23:59

Tárgyalási előfeltételek

Megfelelő számú és széleskörű tranzakciós befektetési, portfóliókezelési, exit és/vagy vállalkozói tapasztalattal rendelkező, kiemelkedő reputációval rendelkező csapat.

A vállalt saját forrás és az összes új forrás arányának maximalizálása, amelyben a saját forrás preferáltan készpénz és/vagy másodsorban a Széchenyi Alapok számára elfogadható apport is lehet, mely társbefektető bevonásával is teljesíthető.

A működési költségek racionalitása, partnerünk elsősorban a piaci szintű carryben legyen érdekelt.

A Széchenyi Alapok megtérülési elsőbbségének elfogadása, minimum elvárt hozammal növelve.

A Széchenyi Alapok piaci szokásoknak megfelelő kisebbségvédelmi kontrolljának elfogadása IG, FB és BB tagság a Széchenyi Alapok számára. Befektetési Bizottságba legalább egy tagot delegálunk. Compliance, reputációs kérdések kapcsán a Széchenyi Alapok által delegált tagoknak összegtől függetlenül vétójoga van.

A részvétel módja

A programban való részvétel egy legfeljebb 30 oldal terjedelemben elkészített információs anyag feltöltésével vagy beküldésével kezdeményezhető, ami – regisztrációt követően – a letölthető kérdések alapján készíthető el. A kérdéssor letöltése ingyenes.

Az elkészített információs anyagot a “Kész információs anyag beküldése” pont alatt kell feltölteni legkésőbb 2021. Augusztus 31. este 23:59 óráig. A megadott határidőn túl a jelentkezések feltöltésére nincs lehetőség.

Fontos tudni

Jelen indikatív program felhívás nem biztosít közvetlenül elnyerhető forrást, hanem a tárgyalás lehetőségét nyitja meg a résztvevők számára.
A Széchenyi Alapok nem garantálja a befektetés megvalósítását (ennek feltétele a tárgyalást követően többek között a sikeres és pozitív eredménnyel zárult átvilágítás, a Széchenyi Alapok igazgatóságának támogató döntése és a kölcsönösen elfogadható befektetési szerződés megkötése). A Széchenyi Alapok fenntartja a jogot a felhívás indoklás nélküli visszavonására.

Hangsúlyozzuk, hogy tervezett befektetésünk nem GINOP forrás és nem támogatás, hanem piaci alapú kockázati tőkebefektetés, így a megtérülés az elsődleges szempont.

A beérkezett jelentkezések alapján a Széchenyi Alapok választja ki azokat a partnereket, akikkel részletes tárgyalást kíván folytatni. A fenntarthatósági és ESG fókusz tekintetében a kiválasztás és tárgyalás során szakértőként a Kék Bolygó Alapítvány működik közre.

A részletes tárgyalást a Széchenyi Alapok a beadási határidő lejárta előtt is kezdeményezheti azokkal a jelentkezőkkel, akik a határidőnél korábban nyújtották be jelentkezésünket.

Részvételi tájékoztató letöltése

A részletes tájékoztató letöltéséhez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot.

A kész információs anyag beküldése

Az elkészített információs anyagot az alábbi linkre kattintva, email útján küldheti be. Kérjük, ne felejtse el az emailhez csatolni a jelentkezési űrlap kitöltött, PDF formátumú változatát!

Technikai információk: a levél ne haladja meg a 32 MB méretet. A levél lehetőleg ne tartalmazzon sem tömörített, sem titkosítva tömörített csatolmányokat. Egy levél több csatolmányt is tartalmazhat, illetve egy pályázó több levelet is küldhet (több levélben is elküldheti egyazon jelentkezését).

Gyakran ismételt kérdések

 • Bármilyen cég vagy csapat érdeklődhet és beadhat információs anyagot, de a fenti tárgyalási előfeltételeknek meg kell felelni.

 • A csapat eddig elért eredményeit vesszük figyelembe és a részletes tájékoztató szerinti témakörökben mutatott erősségeket.

 • Az előfeltételeknek megfelelt érdeklődőkkel tárgyalunk az esetleges befektetésről, a döntés ennek eredménye alapján hozható meg.

 • A tőkebefektetés időszükséglete átlagosan 4 hónap.

 • Kizáró körülmény az, ha az érdeklődő a tárgyalási előfeltételeknek nem felel meg. Egyebekben egy tárgyalási folyamat során alakulhatnak ki a kölcsönösen elfogadható befektetési feltételek.

 • Befektetési fókuszunk az Európai Gazdasági Térség, de nem magyar bejegyzésű cég esetén a tárgyalási folyamat során tisztáznunk kell ennek értelmét és létjogosultságát.

 • A működési költségek észszerűsége tárgyalási előfeltétel.

 • Nincs ilyen preferencia.

 • A tőke befektetési célra fordítható és észszerű mértékben a cég működésére.

 • Kockázati tőke alapú megtérülést, erre az érdeklődő tehet javaslatot.

 • A szokásos kisebbségvédelmi jogokat várjuk el, a befektetésekbe egyebekben nem célunk beleszólni. Megfelelőségi és reputációs kérdésekben az SZTA testületi tagjainak vétójoga van.

 • A közösen elfogadott üzleti terv keretein belül bármilyen, megfelelőségi és reputációs szempontoknak is megfelelő szakértővel lehet dolgozni.

 • Erre az érdeklődők javaslatát várjuk, az optimális modellben a tárgyalás során állapodunk meg.

 • Üzleti tervet a jelentkezéskor elég sarokszám szinten bemutatni, de a tényleges befektetéshez részletes és kölcsönösen elfogadott üzleti terv szükséges.

 • A befektető megtérülési elsőbbsége szerint járunk el.

 • Az SZTA az inkubátorba fektet, az exitek eredménye is a közösen kialakítandó megtérülési waterfall alapján számolandó el azzal, hogy az SZTA az inkubátor számára erős carry érdekeltséget tervez kialakítani.

 • Igen.

 • Igen.

 • Nincs ilyen korlát, az érdeklődők számától és minőségétől függ.

Kérdésed
merült fel?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!