Így viszi sikerre az SZTA a magyar kkv-kat

Így viszi sikerre az SZTA a magyar kkv-kat

Így viszi sikerre az SZTA a magyar kkv-kat 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) várhatóan 2018 és 2020 között fog kilépni portfóliócégeinek többségéből, miután jellemzően 3-7 éves befektetési időszakban tőkével, valamint szakmailag támogatta a cégek fejlődését, bővülését. Az üzleti tevékenységét 2011-ben elindító Alap tevékenysége 2014 és 2016 között volt a legaktívabb, ekkor két és fél év alatt több mint 60 befektetést hajtott végre. Ezen időszakban összesen 21 befektetését zárta le, amelyek 80 százaléka a tőke megtérülésén túl hozamot is termelt, tehát a befektetés sikeres volt, és az immár nagyobb tőkeösszeget a kormány döntése értelmében az SZTA újabb kis- és középvállalkozásokba fektetheti.

„A Széchenyi Tőkebefektetési Alap jelenleg több mint 70 vállalkozást számláló cégportfóliója a következő három évben várhatóan számos változáson fog keresztülmenni. Egyrészt a befektetéseink legnagyobb részét 2018 és 2020 között tervezzük lezárni, másrészt pedig a visszaforgó tőkemennyiséget 2017-től újabb vállalkozásokba fektethetjük be. Az átlagosan 3-7 éves befektetési időszak elegendő ahhoz, hogy anyagi és szakmai támogatásunkkal a vállalkozások megerősítsék piaci helyzetüket, valamint hogy közösen megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek a hosszú távú stabilitást és növekedést biztosítják. Ha megnézzük azokat a vállalkozásokat, amelyek értékük növekedése és pénzügyi helyzetük megerősödése révén az elmúlt években sikeresen vissza tudták vásárolni az Alap tulajdonrészét, felkészültebb, profibb és érettebb hazai cégeket láthatunk. Valamennyi befektetésünkkel ezt a célt kívánjuk szolgálni” – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkeinjekciója elsősorban olyan fejlesztések, beruházások, piaci döntések finanszírozását célozza, amelyek kifejezetten a vállalkozás növekedését, a piaci térnyerést célozzák. Az SZTA kisebbségi tulajdonostársi jelenléte, szakmai partneri és ellenőrző szerepe a közös érdekek mentén biztosítja, hogy a vállalkozás a meghatározott üzleti tervnek megfelelően használja fel a befektetett tőkét, illetve a vállalkozás hosszú távú növekedési céljaival kompatibilis döntéseket hozzon meg. Az Alap alapvetően akkor tekinti sikeresnek a befektetést, ha a befektetési időszak végén a vállalkozás megerősödött pénzügyi helyzetéből kifolyólag a befektetett tőke mértékénél nagyobb összeggel tudja kivásárolni az SZTA tulajdonrészét.

Három izgalmas sikertörténet az SZTA lezárt befektetései közül

1. Mobile Engine Kft.

A 2005-ben alapított, miskolci Mobile Engine Kft. mobiltelefon alapú vállalati alkalmazások fejlesztésével és nemzetközi értékesítésével foglalkozik. A társaság első számú terméke a Mobilengine, amely a nagyvállalatok irodán kívüli, komplex munkafolyamatainak szervezésére jelent egyedülálló, felhőalapú megoldást. A vállalkozás óriási sikere, hogy terméke teret tudott hódítani a nyugat-európai és a tengerentúli nagyvállalatok körében is.

Az SZTA 2012-ben összesen 116 millió forintot fektetett a cégbe. A kilépésre a gyors cégnövekedésnek és a kiemelkedő eredményeknek köszönhetően a korábbi tervek szerint, 2014-ben került sor. Ezt követően egy a külföldi piacokon is aktív tőkebefektető befektetése révén a cég tevékenységét a világ egyik legkompetitívebb piacára is kiterjesztette, miután Bostonba helyezte át székhelyét.

2. Med-Scop Hungary Kft.

A 2013-as alapítású, kaposvári Med-Scop Hungary Kft. első számú projektje egy hazánkban egyedülálló, népegészségügyi célokat szolgáló, komplex szűrőprogramok kivitelezésére alkalmas mobil szűrőállomás üzemeltetése. A legfejlettebb vizsgálati technológiákat (CT) alkalmazó szűrőállomás 2014 óta üzemel, két év alatt számos szűrést bonyolított le hazánkban, a fővároson kívül kisvárosokban, illetve olyan aprófalvakban és gyártelepeken, ahol korábban nem vagy nehezen lehetett volna megoldani a teljes körű vizsgálatokat.

Az SZTA 2013-ban összesen 120 millió forintot fektetett be a vállalkozásba, amelyből a cég a komplett diagnosztikai eszközparkkal rendelkező mobil szűrőállomás felszerelését és piaci bevezetését finanszírozta. A szűrőállomás iránt mutatkozó kimagasló érdeklődésnek, illetve a nyereséges üzemeltetésnek köszönhetően a vállalkozás két év alatt olyan pozitív eredményeket ért el, hogy a cég önállóan volt képes tovább fejlődni, és 2015-ben visszavásárolta az Alap üzletrészét. A tőkebefektetésnek, illetve a stabil növekedésnek köszönhetően lehetővé vált a szolgáltatás országos kiterjesztése, a szolgáltatás felmerülő igények szerinti további fejlesztése, illetve az árbevétel folyamatos növelése.

3. Gémtech Kft.

A 2009-ben alapított, napkori székhelyű Gémtech Kft. nehéz fémszerkezetek (pl. daruk, hídelemek) és hagyományos acélszerkezetek gyártásával, egyedi gépgyártással és gépi forgácsolással foglalkozik. A vállalkozás mára Északkelet-Magyarország egyik meghatározó fémipari vállalkozásává vált, világszínvonalú infrastruktúrájával és képzett szakmai gárdájával a nemzetközi megrendelői kör legnagyobb, leghíresebb vállalatait szolgálja ki.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2012-ben összesen 84 millió forintot fektetett a Gémtech Kft.-be. A tőkebefektetés eredményeként a vállalkozás jelentős mértékű növekedésnek indult, túlteljesítette az üzleti tervben meghatározott célokat, mind árbevétele, mind üzleti eredménye megtöbbszöröződött a befektetési időszak alatt. A növekedés olyan mértékű lett, hogy a cég ki tudott alakítani egy középvállalati szervezeti struktúrát. A cég végül 2015-ben, a tervek szerinti időpontban vásárolta vissza az SZTA üzletrészét, de az Alap a társaság egyes ígéretes fejlesztési programjaiban újabb befektetésekkel vállal részt.