Két újabb vállalkozással bővítette egészségügyi portfólióját az SZTA

Két újabb vállalkozással bővítette egészségügyi portfólióját az SZTA

Két újabb vállalkozással bővítette egészségügyi portfólióját az SZTA 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, április 23. Immár 13-ra növelte a Széchenyi Tőkebefektetési Alap azon befektetéseinek számát, amelyek az egészségügyi szektorban tevékenykednek. A tőkealap összesen 270 millió forinttal emeli két vállalkozás tőkéjét, amely mellé további 45 millió forint privát befektetés is társul. A DAY MED és a Healthcare Solutions felkészült, tapasztalt menedzsmenttel és kedvező piaci feltételekkel rendelkezik ahhoz, hogy teljesítse üzleti tervét.

Újabb két befektetése révén az SZTA cégportfóliójának már ötöde az egészségügy területén tevékenykedik. A tőkealap a Healthcare Solutions Kft.-ben két ütemben összesen 200 millió forinttal, a DAY MED Kft.-ben szintén két ütemben összesen 70 millió forinttal emel tőkét. A két befektetés sikerességéhez privát tőke is hozzájárul 25, illetve 30 millió forinttal.

„A folyamatos fejlesztéseknek és beruházásoknak köszönhetően az egészségügyi ipar ma világszerte rendkívül dinamikusan fejlődő ágazat. Hazánkban is számos ígéretes kis- és középvállalat működik a bio- és a kórháztechnológia, illetve az egészségügyi szolgáltatások területén. Azon túl pedig, hogy az SZTA a jövedelmező befektetési lehetőségeket keresi, szívesen száll be az ország gazdasági és társadalmi fejlődését kiemelkedően elősegítő iparágakba is” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elnök-vezérigazgatója.

A csitári székhelyű DAY MED Kft. Magyarországon az elsők között indított komplex terápiatámogató és betegedukációs programokat a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett gyógyszercégek partnereként. A cég tevékenysége révén arra a fontos és jellemző problémára kínál megoldást, hogy sok beteg nem az orvosi evidenciáknak és kezelőorvosuk javaslatainak megfelelően alkalmazza a különféle terápiákat, amelynek következtében számukra a várható pozitív hatás, az egészségnyereség jelentősen csökkenhet vagy elmaradhat. Az SZTA 70 millió forintos, az egészségügyi befektetéseiről is ismert Lantos Csaba 20 millió forintos, illetve a FastVentures Zrt. 10 millió forintos tőkebefektetésének köszönhetően a vállalkozás újabb piacokat kíván szerezni az originális gyógyszergyártók körében, illetve szolgáltatásaival a generikus gyógyszergyártókat is el szeretné érni.

A győri Healthcare Solutions korszerű megoldásaival a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények betegellátáshoz szükséges eszközigényét kívánja lefedni. Tevékenységi körükbe tartozik egyrészt különböző orvosi gépek bérbeadása, üzemeltetése és karbantartása, másrészt egészségügyi fogyóeszközök értékesítése. Az SZTA által kihelyezett 200 millió forintot, illetve a tulajdonos által befektetett további 25 millió forintot a társaság olyan nagy tudású berendezések és speciális gyógyászati termékek beszerzésére költi, amelyek segítségével növelhető a betegellátás hatékonysága, a diagnózisok pontossága. Emellett ezen eszközök pénzügyileg is jobban tervezhető és hatékonyabb megoldást jelentenek, mint a korábbi eszközállomány. Az induló vállalkozás támaszkodni tud az anyacég magasan képzett, széleskörű piaci kapcsolatrendszerrel és termékismerettel rendelkező menedzsment tagjaira.