Közel 50 ipari vállalkozást támogatna az Irinyi Tőkealap Közép-Magyarországon

Közel 50 ipari vállalkozást támogatna az Irinyi Tőkealap Közép-Magyarországon

Közel 50 ipari vállalkozást támogatna az Irinyi Tőkealap Közép-Magyarországon 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapesten és Pest megyében közel ötven ipari kis- és középvállalkozás versenyképességét kívánja erősíteni a szeptemberben elindított Irinyi II. Kockázati Tőkealap – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Hozzátette: A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alap a nemzeti iparfejlesztési stratégiában, az Irinyi Terv kiemelt ágazataiban működő, hosszú távú növekedésre képes ipari cégeket fogja támogatni tőkebefektetéssel. A tőkealap teljes futamideje 15 év, ez alatt a kihelyezhető 8 milliárd forint mellett a sikeres kilépésekből visszaforgó összegeket is újra befektetheti.

Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap szeptemberben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a közép-magyarországi kis- és középvállalkozások célzott tőkefinanszírozásán keresztül támogassa az erős növekedési lehetőségekkel rendelkező magyar ipart. Az alap tőkekerete mintegy 8 milliárd forint, azonban a későbbi sikeres kilépésekből (exit) visszaforgó további tőkeösszegeknek köszönhetően ennél akár jelentősebb nagyobb értékű összeg kerülhet a vállalkozásokhoz a következő évtizedben. Egy-egy vállalkozás minimum 60 és maximum 240 millió forint értékben vonhat be pénzt a tőkealaptól. A tőkeprogram várhatóan 2032 márciusában zárul le, így az alapnak összesen közel 15 éve van egy kiterjedt cégportfólió felépítésére, a vállalkozások növekedési terveinek megvalósítására, valamint az exitek végrehajtására.

Magyarország kormányának célja, hogy a következő évtizedre az Európai Unión belül Magyarország bruttó nemzeti össztermékén belül legyen a legnagyobb az ipari termelés aránya, ehhez az ipari szektor teljesítményében rejlő lehetőségeket jól megvalósított pénzügyi eszközökkel, tőkeprogramokkal kívánjuk támogatni. – emelte ki Rákossy Balázs, hozzátéve: A tőkekonstrukciók kialakítása úgy történik, hogy azok találkozzanak a növekedést tervező ipari vállalkozások fejlesztési igényeivel.

Az Irinyi Tőkealap az Irinyi Tervben kiemelt nyolc iparág fejlesztését tűzte ki céljául. Ide tartozik többek között a járműipar, a speciális gép- és járműgyártás, a zöldgazdaság, a megújuló energia, az élelmiszeripar, az egészségipar, a védelmi ipar és a faipar, valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális, illetve Ipar 4.0-s fejlesztések. – emlékeztetett az államtitkár.

Csuhaj V. Imre, az Irinyi II. Kockázati Tőkealapot kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója elmondta: Az Alapkezelő eddigi hatéves működése során több mint 300 – többségében feldolgozóipari – vállalkozás tőkeigényét és növekedési potenciálját vizsgálta meg, ami alapján határozott elképzelés alakult ki az Irinyi Tőkealap befektetési és exitstratégiájának sikeres megvalósításáról is. A támogatott vállalkozások kiválasztása szigorú szakmai-üzleti alapokra épül, illetve a döntéseket nagy mértékben segíti, hogy a célszektorok szinte mindegyikében komoly tapasztalattal és mélyebb ismeretekkel rendelkeznek.