Magyar fejlesztésű az első, ipari környezetben használatos szenzorruha

Magyar fejlesztésű az első, ipari környezetben használatos szenzorruha

Magyar fejlesztésű az első, ipari környezetben használatos szenzorruha 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. augusztus 10. Az emberi mozgás digitalizálását és ergonómiai elemzését végző mozgásérzékelő felszerelést fejlesztő vállalkozásba fektetett a Széchenyi Tőkealap. Az AXS Ergonómiai Kiértékelő Rendszer jelenleg egyedülálló a piacon. Teljes körű, pontos digitális mozgásérzékelésre a jelenleg elérhető rendszerek nem alkalmasak. Az AXS Motionsystem Kft. egyedi fejlesztését a vállalat elsősorban ipari környezetben, különböző munkafolyamatok során történő mozgás azonnali mérése és elemzése céljából alkalmazza. A Széchenyi Tőkealap kisebbségi tulajdonosként 60 millió forint értékű tőkebefektetéssel segíti a vállalkozás növekedését.

A Széchenyi Tőkealap az ipari környezetben, többek között a gyártósoron alkalmazható, egyedülálló digitális mozgásrögzítésre és -elemzésre alkalmas felszerelést fejlesztő cégben emelt 60 millió forint értékű tőkét, amelyhez összesen további 25 millió forint értékű, pénzbeli és nem pénzbeli magántőke társult. A győri AXS Motionsystem Kft. az összeget a termék továbbfejlesztésére, beruházásokra és anyagbeszerzésre költi. A tőkebefektetés közvetlenül öt fő számára teremt új munkahelyet.

„Napjainkban az ergonómiai szempontok egyre nagyobb szerepet játszanak a munkahelyek kialakításában, az AXS Motionsystem Kft. jelenlegi szolgáltatása minden saját ergonómussal nem rendelkező gyárat és üzemet ki tud szolgálni, de a fejlesztés alatt álló dobozos termékét a nagyobb gyárak ergonómusai is fogják tudni használni. Ez egy viszonylag nagy célközönséget, és ezáltal jelentős növekedési potenciált jelent. A társaság nagy előnye, hogy az integrált ergonómiai kiértékelő rendszerek területén nincsenek versenytársai, így lényegében ő hozhatja létre a piacot. Meglátásunk szerint minden lehetőség adott, hogy a Széchenyi Tőkealap anyagi és szakmai támogatása hozzá tudjon járulni a fejlesztés hazai és nemzetközi sikeréhez” – emelte ki Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

Az öt éves fejlesztői munkával létrejött AXS Rendszer egyedülálló módon képes üzemi és ipari körülmények között, a termelési folyamat zavarása nélkül, például a munkafolyamat során kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó pontos ergonómiai méréseket végezni. Az adatokat az AXS szoftverével kiértékelve a mérést követően azonnal meghatározható az adott munkahely nemzetközi ergonómiai sztenderdjeinek (Rapid Entire Body Assessment, Ergonomic Assessment Worksheet) való megfelelőssége. A felszerelés hasznosítható a munkavállalók teljesítőképességének egzakt mérése, illetve az élsportolók mozgásának rögzítése és elemzése terén is.

A jelenleg piacon lévő, elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelések nem hasonlíthatóak az AXS Rendszerhez, ugyanis míg azok általában egy adott területre fókuszálnak, addig a magyar fejlesztés képes a teljes csontozatról egy időben valós adatokat szolgáltatni. Jelentős előnye még a jelenleg forgalomban lévő motion capture rendszerekkel szemben, hogy kül- és beltéren, mágneses környezetben is és bármekkora méretű területen használható. A rendszernek a szereplők száma tekintetében sincsenek korlátai, akár több száz felvétel készíthető egy időben. Ráadásul képes az adatok kiértékelésének időigényét a tizedére csökkenteni, a pontossága pedig szakértő felhasználó kezében 100 százalékos.

A társaság termékeinek fejlesztését az AUDI és a Széchenyi István Egyetem szakembereivel közösen tervezi véghezvinni. Az autógyárral való együttműködésnek köszönhetően elsősorban az autóipari szegmens szereplői jelentik a célközönséget, de minden más, a termékeit élő munkaerővel gyártósoron előállító magyarországi cég potenciális vevőnek számít.