Nemzeti tőzsdefejlesztési alap

Nemzeti tőzsdefejlesztési tőkealap

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap a kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenésének költségeit hivatott finanszírozni annak érdekében, hogy a parkettra lépés révén minél korábban megnyíljon előttük a tőkehozzáférés lehetősége.

Tőkebefektetés tőzsdei bevezetéshez

És az arra való felkészüléshez

A 13 milliárd forintos keretösszegű Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap a Budapest Értéktőzsde által megkezdett tőkepiac-fejlesztési törekvések fontos eszközeként a Magyarországon működő kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenését hivatott támogatni.

Az Alap befektetése a 2017/1084/EU bizottsági rendelettel módosított 651/2014/EU bizottsági rendelet 21. cikke szerinti állami támogatásnak minősül.

A tőkealap kétféle befektetést valósíthat meg. Egyrészt finanszírozhatja olyan vállalatok fejlesztését, amelyek középtávon megjelenhetnek a BÉT Xtend középvállalati piacon vagy a Budapesti Értéktőzsde főpiacán. Ezáltal hozzájárulhat új piacok eléréséhez, beruházásokhoz, meglévő termékpaletta bővítéséhez, illetve olyan üzletfejlesztési megoldások megvalósításához, amelyek elősegítik a működés javítását és új ügyfelek megszerzését.

Másrészt a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap részvényeket is jegyezhet tőzsdei bevezetések során, legyen szó a BÉT Xtend piacra vagy a főpiacra történő, illetve nyilvános vagy zártkörű bevezetésekről.

Az alap
számokban

Az alap
számokban

Tőkebefektetések száma

(Darab - kumulált adat)

111

2019

Tőkebefektetések értéke

(Milliárd forint - kumulált adat)

26

2019

Exitek és részexitek

(Darab - kumulált adat)

34

2019

Felkészülés a tőzsdére lépésre
támogatással

A tőzsdére lépés folyamata nem csak időigényes, hanem költséges is. A piaci finanszírozási lehetőségek mellett a parketten szereplő cégeknek megannyi szabálynak kell megfelelni, amit általában egy banki “szponzor” menedzsel – koordinálva a tulajdonosok, a menedzsment, a jogászok és a tőzsdére lépést segítő tanácsadó cég munkáját.

E hosszú és sok magasan kvalifikált szakértőt igénylő folyamatok költségének támogatására született meg a Nemzeti Tőkefejlesztési Tőzsdealap, mely nem csak a költségek támogatásával, hanem kiterjedt kapcsolatrendszerével és tapasztalatával is segíti a parkettre igyekvő vállalatokat.

Kérdésed
merült fel?

Olvasd el a Gyakori kérdések (GYIK) tartalmainkat vagy vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szakértői
csapatunk

Alapozhatsz szakértő csapatunk páratlan tranzakciós tapasztalatára, üzleti, piaci és tőkepiaci ismereteire, kiterjedt kapcsolatrendszerére és dinamizmusára.
Támogatásunkkal szintet léphetsz.

Szakértői csapatunk
Számokban

A Széchenyi Alapok a hazai vállalatok vezető tőkefinanszírozó partnere. Célja a magyar gazdaság versenyképességének javítása, az innovatív iparágak fejlesztése, a hazai kis- és középvállalkozások tőzsdeképessé válásának elősegítése és gazdaságfejlesztési célok megvalósítása.

0

Milliárd

0

Számokban