Nemzetközi sikerhez segíthet hozzá az SZTA tőkeinjekciója

Nemzetközi sikerhez segíthet hozzá az SZTA tőkeinjekciója

Nemzetközi sikerhez segíthet hozzá az SZTA tőkeinjekciója 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2012. október 29. Kisebbségi tulajdonrész megvásárlásával első lépésben 58 millió forintos tőkeemeléssel, későbbi fejlesztési stádiumokban további 58 millió forinttal segíti a miskolci Mobil Engine információtechnológiai cég nemzetközi terjeszkedését a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. A társaság Londonban és Isztambulban nyitja meg kereskedelmi irodáját, miután már ma is 5 országban vannak ügyfelei, és termékét 6 mobilszolgáltató viszontértékesíti saját nagyvállalati ügyfeleinek, amely így több mint ezer ügyfél költségmegtakarítását támogatja. A Mobilengine az idei évben elnyerte az Eurocloud első díját a legjobb cloud szolgáltatás kategóriában.

A Mobile Engine Kft., a mobil munkafolyamat menedzsment egyik meghatározó szolgáltatója. A miskolci társaság saját fejlesztésű, mobiltelefon alapú vállalati szoftverrendszere az irodán kívül dolgozó munkaerő hatékony irányítására kínál megoldást számos iparágban. Az adatgyűjtést és adatfeldolgozást, a munkafolyamatok irányítását a Mobilengine alkalmazás okostelefonokon keresztül képes megoldani olyan munkafolyamatokban, ahol a dolgozók ismétlődő, standardizálható munkát végeznek. Ilyen például az értékesítés, a szállítmányozás, a karbantartás, vagy a vagyonvédelem területe. A Társaság elsőként a hazai nagyvállalati ügyfélkört célozta meg, nagyvállalati ügyfelei között tudhatja többek közt az OTP Faktoring, a Siemens, a Henkell, a Telenor vagy a G4S vállalatokat. Sikeresen megállapodott a Waberer’s International Zrt.-vel is, amelynek több mint kétezer sofőrje a Mobilengine terméket használja mindennapi munkája során. Emellett a cég már az első jelentős nemzetközi ügyfelekkel is szerződést kötött, például Lengyelországban, Törökországban, Marokkóban.

A Mobilengine elsődleges értékesítési csatornái a mobil operátorok. Viszonteladói partnere lett mindhárom hazai szolgáltató, továbbá stratégiai együttműködési megállapodással rendelkezik a T-Mobile Polskával és közös értékesítést indított el helyi operátorral Romániában és Törökországban.

„A nemzetközi terjeszkedés elképzelhetetlen az adott célpiacon már értékesítési csatornával rendelkező viszonteladói partner nélkül. A partnerség működtetéséhez azonban további tőkére volt szükségünk.” – magyarázza Dalnoki Ádám, a Mobilengine ügyvezető igazgatója. „Minél nagyobbak a földrajzi távolságok, és minél szélesebb körű egy cég ügyfél vagy munkatársi állománya, annál nagyobb megtakarítást és támogatást jelent számukra a szolgáltatásunk bevezetése. 4 éves fejlesztés után az első hazai és külföldi sikerek 2011-ben jöttek, a felhasználók száma folyamatosan bővül, azonban a további külpiaci növekedéshez tőkére volt szükségünk. A célokat több lépcsőben határoztuk meg, ehhez kötöttük a forrásbevonás lépéseit, amely számunkra és az Alap számára is átlátható és kiszámítható megoldás.”

A Mobilengine felhő alapú megoldásának különlegessége, hogy a nagyvállalati ügyfelek egyedi munkafolyamat igényeire szoftverfejlesztés nélkül testreszabható. Minden ügyfél ugyanazon szoftveren fut, így nem igényelnek egyenként szoftverfejlesztést, szoftverkarbantartást, szoftverupdate-t. Ez azt jelenti, hogy a Mobilengine egy valódi termék és nem egyedi szoftverjfelesztés.

A nemzetközi terjeszkedés operátori háttértevékenységét elsősorban a cég miskolci szakemberei biztosítják, akik óriási tapasztalattal rendelkeznek és nemzetközileg is versenyképes szolgáltatási színvonalat képesek nyújtani.

„Pozitív befektetési döntésünkben fontos szerepe volt annak, hogy a társaság amellett hogy versenyképes terméket, felkészült menedzsmentet, a piaci viszonyokat és trendeket figyelembe vevő reális üzleti tervet tudott felmutatni, rendelkezik azzal a tudással és szándékkal, hogy termékét a magyar piac után további európai piacokon is sikeresen értékesítse”- emelte ki Csuhaj. V. Imre a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. „A nemzetközi piacra való kilépés számos hazai kisvállalkozás számára jelenthetne kitörési lehetőséget – a munkaerő és az eredményesség bővítését -, s amennyiben a menedzsment és a tulajdonosi kör is felkészült erre, forrást is találhatnak céljaik eléréséhez. Az ambíciót azonban a tőke sem tudja pótolni.”

A Mobile Engine Kft. immár hét éve működik, a sikeres mobilalkalmazáson alapuló munkaerő-menedzsment szolgáltatás kifejlesztése és tökéletesítése közel négy évet vett igénybe, s a sikeres bevezetést követően a társaság 2011. évi árbevétele már meghaladta a 270 millió forintot.