Öt év alatt összesen 75 milliárd forint értékű érdemi tőkeigényt vizsgált meg az SZTA

Öt év alatt összesen 75 milliárd forint értékű érdemi tőkeigényt vizsgált meg az SZTA

Öt év alatt összesen 75 milliárd forint értékű érdemi tőkeigényt vizsgált meg az SZTA 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

2011 óta összesen 75 milliárd forintnyi tőkeigénnyel fordultak a magyar kis- és középvállalkozások a Széchenyi Tőkebefektetési Alaphoz (SZTA), amely az igényeket megvizsgálva mintegy 13 milliárd forintot fektetett ezekbe a vállalkozásokba. Öt év alatt az Alapot összesen több mint 650 valódi növekedési potenciállal rendelkező hazai cég kereste meg tőkebevonási céllal, és végül több mint 90 vállalkozás esetében hozott pozitív döntést. Az SZTA befektetési tevékenységét az elmúlt időszak tapasztalatait, a növekedő magyar cégek megvalósítható terveit alapul véve kívánja folytatni.

A 14 milliárd forintos vagyont kezelő SZTA ötéves működése során évente átlagosan 15 milliárd forint értékű érdemi, vállalkozásfejlesztést célzó tőkeigényt vizsgált meg. Ez a 75 milliárd forintos összérték nagyobb, mint a magyarországi kutató-fejlesztő intézetek és egyéb kutatóhelyek éves K+F ráfordítása.

Összesen több mint 650 hazai kis- és középvállalkozás kereste meg az Alapot, hogy a tőkeforrás és a szakmai támogatás révén finanszírozni tudja növekedési céljai megvalósítását. Végül közel 15 százalékuk esetében született pozitív döntés tőkebefektetésről. A cégek átlagos tőkeigénye 115 millió forint volt, az összeg közelít az SZTA 140 millió forintos átlagos befektetési értékéhez.

„Az ország különböző pontjairól rengeteg hazai kkv-val tárgyaltunk esetleges befektetésről, végül több mint 90 projektet láttunk érdemesnek tényleges tőkefinanszírozásra. A befektetésről szóló végső döntést minden esetben megelőzte a cég pénzügyi és jogi átvilágítása, korábbi működésének és a menedzsment tagok alkalmasságának vizsgálata, valamint az üzleti terv megvalósíthatóságának felmérése. Az első befektetési időszak lezárása előtt még számos ígéretes projekttervről kellett döntetünk, a forráskeret kimerülése miatt azonban végül nem mindegyiket tudtuk támogatni. 2017-től azonban újabb forrásokhoz jut az Alapkezelő így esélyt szeretnénk adni valamennyi olyan növekedni képes társaságnak, amely megfelel tőkeprogramunk feltételeinek, így azoknak is, akiket az utóbbi időben már nem tudtunk forrással segíteni a növekedésben” – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta, hogy a vállalkozások jellemzően új vagy meglévő termék, illetve szolgáltatás fejlesztéséhez, a termelés volumenének növekedését célzó eszköz- és alapanyag-beruházásokhoz, valamint piaci terjeszkedéshez kívánják igénybe venni az SZTA tőkeforrását. Az elbírálásnál minden esetben fontos szempont, hogy a tőkeforrás felhasználása támogassa a cég hosszú távú növekedését, illetve stabil működését.