Ötvenedik befektetéséhez ért a Széchenyi Tőkealap

Ötvenedik befektetéséhez ért a Széchenyi Tőkealap

Ötvenedik befektetéséhez ért a Széchenyi Tőkealap 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2014. október 9. A Széchenyi Tőkealap ötvenedik befektetési szerződéskötéséhez érkezett. Az Alap ezzel összesen 6,5 milliárd forint tőkeforrást biztosított félszáz hazai kis- és középvállalkozás növekedési tervéhez, az Európai Unió egyedi engedélyével elindított tőkeprogram égisze alatt.

Az SZTA tőkebefektetése most egy győri cég, a Pannon Tools Kft. üzleti terveinek megvalósításához biztosít 150 millió forint tőkét. A vállalkozás húsz éve működik eredményesen a hazai gépiparban, közel 100 főt foglalkoztat, árbevétele 2013-ban meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Ma már 50 hazai kis- és középvállalkozásról mondható el, hogy tőkebefektetőre és szakmai támogatóra talált a Széchenyi Tőkealap személyében. Ezzel az unióban egyedülálló pénzügyi programként futó, a kkv körben tömeges tőkebefektetéseket megvalósító program a gyakorlatban is bizonyította azt, hogy 3 évvel ezelőtti elindulása és másfél éve megszerzett brüsszeli engedélye mögött álló koncepció megalapozott volt.

„Szükség van a magyar tőkepiacon olyan forrásra, amely az angyalbefektetők és piaci kockázati tőkealapok között felelősen és piaci alapokon segítheti a kisvállalkozások talpon maradását és terjeszkedését, akár a külpiacok irányába is. A magyar tőkeprogram révén számos hagyományos iparágban és innováció-intenzív szektorban működő vállalkozás jutott új forráshoz, s teremtett vagy őrzött meg új munkahelyeket. Eredményük mintaértékű lehet mind a hazai, mind az európai vállalkozói közösség számára, s jelzi, hogy a tőkeforrás iránti igény e körben is folyamatosan jelentkezik.” – mondta el Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. „Bár az Alap forrásai lassanként felhasználásra kerülnek, a munka nem zárul le ezen a ponton. A 2014-2020-as EU-s finanszírozási ciklusban jó eséllyel folytatódhat az SZTA programja.”

Az újabb tőkekihelyezéssel a Pannon Tools bővíthet

Az SZTA ötvenedik befektetési szerződése alapján forráshoz jutó Pannon Tools neve jól ismert a hazai gépiparban, nem véletlenül. Az immáron közel húsz éve alapított társaság elsőként az ipari gyártószerszámok terén vetette meg a lábát a piacon magyar kisvállalkozásként, az évek során folyamatosan fejlesztve a céget. Azonban a spektrum egyre bővült, s mára a cég árbevétele meghaladta az 1,3 milliárd forintot. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója kiemelte, döntésükben fontos szerepet játszott, hogy e hagyományos ágazatban egy jó nevű, sikeres és kiváló referenciával bíró cégről van szó, amely a megrendeléseken alapuló tervei szerint foglalkoztatottjainak számát 2015-re több mint 50 százalékkal tervezi bővíteni. Ez különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a gazdasági válság e céget is súlyosan érintette, amit következetes cégvezetéssel sikeresen kezeltek.

A kétezres évektől a vállalkozás partneri köre folyamatosan, hazai és nemzetközi hátterű cégekkel egyaránt bővült. A társaság beszállítója számos nagyvállalatnak az autóipari, épületgépészeti szektorban, többek között az Alpine, a Suzuki, a DeLonghi, a Thomson, a Makita, az Emika Zrt. a Gedia Hungary, a Bosal, és a Vogel Noot cégeket tudhatja megrendelői között.

A vállalkozás a győri ipari parkban működik, s a megrendelői igények alapján kívánja gyártócsarnokait fejleszteni. A folyamatos fejlődés a foglalkoztatotti létszám bővülésében is tetten érhető, a jelenlegi több mint 90 dolgozó mellett a jövőbe is invesztálnak, tanulószerződés keretében több fiatalnak is munkát adnak. Az Alap az üzleti tervek és igények ismeretében úgy döntött, hogy 150 millió forint tőkével száll be a cégbe, amelyhez további 70 millió forintos magánbefektetői forrás is kapcsolódik. Így a társaság a következő időszakban összesen 220 millió forint külső forrás bevonásával vághat bele a fejlesztés megvalósításába.