Sikeres exit a Széchenyi Tőkealapnál

Sikeres exit a Széchenyi Tőkealapnál

Sikeres exit a Széchenyi Tőkealapnál 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2014. szeptember 23. A Széchenyi Tőkealap sikeresen zárta Mobile Engine befektetését, a társaságban fennálló tulajdonrészét az általánosan elvárt hozamszint feletti árfolyamon tudta értékesíteni. A portfólió-társaság, illetve annak alapítói az SZTA első lépcsős befektetését követően, a korábbi terveknek megfelelően kivásárolták az SZTA részesedését.

A Széchenyi Tőkealap befektetői szerepvállalása a vállalkozásnál tervezetten azt az időtávot ölelte fel, amíg a társaság nemzetközi terjeszkedésben elindul és megveti a lábát a külföldi piacokon, továbbá az első, jelentős bevételt hozó nemzetközi ügyfeleit megszerzi. „Cégalapítóként megvolt a lehetőség arra, hogy az Alapot bármikor kivásároljuk, illetve a hitelt visszafizessük, előre meghatározott feltételek mentén. Amikor úgy láttuk, hogy elérkezett az idő a további nemzetközi terjeszkedésre, akkor az újabb körös tőkebevonás előtt kivásároltuk az SZTA-t, valamint visszafizettük az SZTA kölcsönét.”- mondta el Dálnoki Ádám, a Mobile Engine ügyvezetője. A cég termékfejlesztése és piaci pozíciói lehetőséget adtak a továbblépésre, ugyanakkor a technológiai iparág általános jellemzője, hogy a versenyelőnyök megőrzése és a fejlesztések, értékesítés intenzitásának növelése jelentős új erőforrásokat kíván.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója kiemelte, az SZTA befektetési politikájának lényeges eleme, hogy már a belépéskor világossá teszi a cégek számára, milyen keretek között kerülhet majd sor az Alap későbbi kilépésére, vagy üzletrészének kivásárlására. Ez mindkét fél érdeke, így nincs akadálya annak sem, hogy e lépés akár az eredetileg tervezett idő előtt megtörténhessen. E lehetőség biztonságos sarokpontot jelent a célvállalatok stratégiai tervezése során.

A Széchenyi Tőkealap fontos célkitűzése, hogy egyrészt hagyományos iparágakban működő társaságok növekedését segítse, másrészt olyan feltörekvő, dinamikus cégeknek is lehetőséget biztosítson a tőkeforrás megszerzésére, amelyek máshonnan tőkeigényüket még nem tudják kielégíteni. A Mobile Engine esetében ez utóbbi történt. Az Alap 2012. évi beszállását követően mindaddig maradt befektetője és kisebbségi tulajdonosa a cégnek, amíg az immáron új fejlődési stádiumba ért cégnél a második körös befektetési igény meg nem jelent. A megnövekedett forrásigény kielégítése érdekében került sor az SZTA kivásárlására, majd az új befektető belépésére. Az SZTA tőkeforrása egyfajta „gyorsító pályaként” funkcionált, amely képessé tette a céget újabb jelentős tőke bevonására. Csuhaj V. Imre elmondta, az Alap a magyar kis- és középvállalati szcénában nagyon fontos szerepet tölthet be, hiszen középtávon egyfajta pénzügyi hidat biztosíthat a társaságok számára a hosszú távú célok eléréséhez. Az exitkor visszakapott befektetés hozammal növelt összegét, amennyiben erre megfelelő befektetési lehetőség kínálkozik, az SZTA akár újra ki is helyezheti, hiszen 2015 végéig még erre is lehetősége van.

A Mobile Engine olyan platformot kínál, amely nagyvállalatok komplex mobil munkafolyamat megoldását segíti, fejlesztése globálisan alkalmazható. E területen robbanásszerű növekedés történt az elmúlt két év során, miközben a cég fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan erősödött és teret hódított Nyugat-Európában és Európán kívül is. A második körös befektetéssel a vállalat az amerikai piac meghódítására koncentrál majd.