Széchenyi Tőkealap: 555 millió forint tőkebefektetés magyar beszállítói ipari cégeknél

Széchenyi Tőkealap: 555 millió forint tőkebefektetés magyar beszállítói ipari cégeknél

Széchenyi Tőkealap: 555 millió forint tőkebefektetés magyar beszállítói ipari cégeknél 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. augusztus 17. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap újabb befektetéseivel összesen 555 millió forint tőkét biztosít két észak-alföldi és egy dél-alföldi kisvállalkozásnak. Az exportképes termékeket előállító fémipari, illetve gépipari cégek nemzetközi társaságok beszállítói. A társaságok eredményes és elkötelezett menedzsmentje a hazai tudásra és a fémmegmunkálás terén elért tapasztalatok hasznosítására építve tervez további fejlesztéseket a cégekben, ezzel új munkahelyeket is létrehozva.

A Széchenyi Tőkealap két észak-alföldi és egy dél-alföldi vállalkozásba fektet összesen 555 millió forintot. Mindhárom cég jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, növekedési pályájuk illeszkedik a magyar gazdaságban tapasztalható ipari, autó- és gépipari konjunktúrához. Az SZTA ezen befektetések esetében 5 éves futamidővel tervezett. „A kihelyezett források egyrészt lehetőséget adnak a magyar vállalkozások fejlesztésére és új cégek és munkahelyek megteremtésére, másrészt a befektetések lezárását követően ezen források újra felhasználhatóvá válnak a hazai gazdaságban. Az EU-s források tőkeeszközként való alkalmazása így nem csupán egy egyszeri hatást fejthet ki, hanem tartósan járulhat hozzá számos magyar kisvállalkozás és a nemzetgazdaság fejlődéséhez is” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. Az SZTA mindhárom cégben kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik, ami garanciát ad az adott források felhasználásának kontrolljára. Ugyanakkor a cégvezetés és a tulajdonostársak nincsenek korlátozva a jó üzletmenet biztosításában és a célok elérésében, míg az Alap forrásszervezési, vezetési, üzletfejlesztési tanácsokkal támogatni tudja a vállalkozások hatékony működését.

A kunszentmártoni Martin-Tech Kft. az SZTA 220 millió forintos tőkebefektetésével indít új üzletágat. A cég egyedi mezőgazdasági, erdőgazdasági és földmunkagépek alkatrészeinek gyártására, sorozatgyártására szakosodott. Szakmai együttműködő partnere a jelenleg 95 főt foglalkoztató, 2014-ben 726 millió Ft árbevételt elérő Martin Steel Capital Kft. Az új cég induláskor 8 új munkahely létrehozásával számol.

A Gémtech Fitting Kft. egy Nyíregyházára települt, új vállalkozás, amely az SZTA-tól 210 millió forint kockázati tőkebefektetést kapott. A cég egyfelől acélszerkezetekkel kapcsolatos technológiák előszerelését, burkolását, másfelől anyagmozgató eszközök tervezését, gyártását és tesztelését végzi majd. Az induláskor szoros együttműködés jön létre a Gémtech Kft.-vel, a Tiszántúl egyik meghatározóan sikeres fémmegmunkáló társaságával, amely az elmúlt évben 1.981 millió Ft árbevételt és 522 millió Ft mérleg szerinti eredményt teljesített. A társaság 9 új munkatárs felvételével számol.

Az Orosházára települt Weld-Heg Fémmegmunkáló Kft. tevékenységének korszerűsítésére és kapacitásbővítésre vette igénybe az SZTA tőkeforrását, 125 millió forint értékben. A cég jelenleg 7 főt foglalkoztat, a tervezett kapacitásnöveléssel ezen létszám megduplázódhat.