Széchenyi Alapok a BÉT Mentor rendezvényen

Kővágó János, a Széchenyi Alapok befektetési igazgatója Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Mentor rendezvényén "kockázatmentesítette" KKV-k számára a kockázatitőke-finanszírozás világát.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Mentor rendezvénye ismét bizonyította, hogy a magyar KKV-k vezetői számára a kockázatitőke-finanszírozás nem csak egy bonyolult fogalom, hanem egy izgalmas lehetőség is. Az eseményen Kővágó János, a Széchenyi Alapok befektetési igazgatója állt színpadra, hogy könnyed stílusban és gyakorlati példákon keresztül mutassa be a kockázati tőke előnyeit és buktatóit, külön hangsúlyt fektetve a növekedés és a piacépítés jelentőségére.

Az előadás során János kiemelte, hogy a kockázati tőke nem csupán pénzügyi forrást biztosít a cégeknek, hanem számos extra előnnyel is járhat, mint például iparági kapcsolatok és szakértelem bevonása. Az „early stage” vállalatok esetében a fintech, AI, medtech és biotech szektorok kiemelkedő növekedési potenciállal bírnak, és a kockázati tőke ezekre a területekre különösen érzékeny​.

János arra is rávilágított, hogy a VC befektetők olyan „validált” cégeket keresnek, amelyek már rendelkeznek működő termékkel és bevétellel, de további fejlesztésre és piacszerzésre van szükségük. Az előadáson bemutatott gyakorlati tanácsokból kiderült, hogy a sikeres tőkebevonás kulcsa a professzionális pénzügyi tervezés és a VC befektetői elvárások megértése. Az egyik kulcsfontosságú üzenet: a céltársaság céljainak világos megfogalmazása a folyamat elején rendkívül lényeges, hiszen az üzleti terv és a befektetés feltételei hosszú távon meghatározzák a cég sikerességét.

A KKV-k vezetői megtudhatták, hogy a kockázati tőke nem csak a nagyvállalatok kiváltsága, hanem az ambiciózus, növekedni vágyó kisebb cégek számára is elérhető megoldás lehet. János rávilágított, hogy az ilyen típusú finanszírozás nem csak forrást, de stratégiai partnert is jelent, aki hozzájárulhat a cég növekedési pályájához – ha tudjuk, hogyan kell vele jól együttműködni.

A rendezvény bebizonyította, hogy az ilyen események nemcsak a networking és tanulás szempontjából hasznosak, hanem valós segítséget nyújtanak a hazai KKV-k számára is, hogy elérjék ambiciózus céljaikat.

Összességében a BÉT Mentor rendezvénye és Kővágó János előadása inspiráló és hasznos volt minden résztvevő számára, ráadásul egy kicsit talán közelebb hozta a kockázatitőke világát a mindennapi vállalkozói döntésekhez.