A  szakmai blogja immár több mint öt és fél éve indult „piac-hódító” útjára. A blog elsődleges célja a kezdetektől az, hogy beszámoljon a hazai kockázati tőkepiac legfontosabb híreiről, tájékoztatást adjon az olvasók számára releváns eseményekről, beszámoljon a magyarországi startup-ökoszisztéma alakulásáról, valamint, hogy körbejárja a vállalkozásokat leginkább érintő és őket foglalkoztató szakmai kérdéseket.  

Az eddig megjelent ötszáz bejegyzéssel és az évek alatt kialakult stabil olvasótáborunk segítségével a magyar piac egyik legmeghatározóbb szakmai forrásává vált a blog. 2013 óta nem csak a blog és a weboldal megjelenése változott, de a Széchenyi Tőkealap-kezelő tevékenységi köre is. Az alapkezelő első tőkealapja, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2011-ben indult, azóta azonban már három további tőkealapot kezel az SZTAK a kkv-k fejlesztése céljából. (Irinyi II. Kockázati Tőkealap, Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap). Az új alapokkal összhangban bővült a blog témarendszere is, így egyre szélesebb kör számára szolgáltattunk releváns információt a blogon.

A háromszázadik bejegyzés alkalmával, 2016-ban egyszer már megemlékeztünk az akkoriban legnépszerűbbnek számító írásokról, most pedig – 200 bejegyzéssel később – nézzük azokat a témákat, bejegyzéseket, amelyekből a legtöbbet lehet tanulni, és bármikor érdemes visszaolvasni őket!

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Bejegyzéseink egy részének célja, hogy képet adjanak a hazai vagy akár régiós szintű startup-ökoszisztémáról: 20ötszázadik bejegyzés18 elején átfogó tanulmány készült a közép- és kelet-európai régió 24 országának startup-szcénáiról, emellett sokat foglalkoztunk a negyedik ipari forradalom témakörével is. Az autóipar felkészültségét például a „Jó éveket él az autóipar és nyitott az Ipar 4.0-ra” című írásunkban részletezzük. De a ”Hogyan készüljön fel egy vállalkozás az Ipar 4.0-ra?”, illetve a „Melyek azok a belső hangok, amelyekre nem szabad hallgatni?”, vagy a „Valóban jelenthet veszélyt a negyedik ipari forradalom a magyar termelőkre nézve?” című bejegyzéseinkben is ezzel a témával foglalkoztunk.

A tőkebevonást tervező vállalkozások számára elengedhetetlen a befektetői gondolkodásmód megismerése ahhoz, hogy átláthassák, hogy mit is keres valójában a befektető. Szintén fontos tudni, hogy „Milyen esetekben érdemes az SZTA-hoz fordulni?”, és azt is igyekszünk hangsúlyozni, hogy egy befektetés nem egy egyszeri tőkeinjekciót, hanem a legtöbb esetben több éves elköteleződést és szoros együttműködést jelent mindkét fél számára. Tehát a szerződést csak akkor írjuk alá, ha teljes mértékben egyetértünk a benne foglaltakkal! Például, hogy „Milyen döntési jogai vannak egy tőkebefektetőnek?”, illetve, hogy „Hogyan változtat meg egy céget a tőkebefektetés?”.

Ha a két félnek sikerül megegyezni, a következő lépés a felkészülés az új működésre, ugyanis a befektetés egy új összetételű, tapasztalatú és tudású döntéshozói körrel jár együtt.  A döntéshozatali folyamatok, a működési folyamatok vagy a költségvetési politika pedig mind változhatnak.

Jöjjön a toplista!

Az olvasottság alapján az elmúlt évek legnépszerűbb bejegyzései az alábbiak voltak:

Kinek melyik crowdfunding oldalt érdemes igénybe vennie?

A havonta több millió dolláros forgalommal működő népszerű crowdfunding oldalak nem csak a nyugati világ fejlett országai számára érhetőek el. Már több magyar vállalkozó is jó példával szolgál  arra, hogy a Kickstarteren vagy az Indiegogón is el lehet indulni a siker útján.

Mennyit ér a vállalatod? Íme néhány módszer az értékeléshez (1. rész)

A vállalatértékelés célja egyrészt a befektető társaságok és magánbefektetők informálása, másrészt számviteli szempontból is nagy jelentőséggel bír. Bár számtalan módszer ismeretes, ezek többségét négy kategóriába sorolhatjuk, amelyeket részletesen bemutattunk a bejegyzésben.

Hogyan találhatnak egymásra a cégek és az üzleti angyalok?

Az üzleti angyal az a mentor, aki támogatja az alapítókat a megkezdett úton. Jó hír, hogy ma már intézményesített formában is elérhető a segítség.

Köszönjük a bizalmat, a jövőben is azon dolgozunk majd, hogy tájékoztassuk olvasóinkat a piacot érintő szakmai hírekről, eseményekről, témákról!