A Megakrán Nyrt. növekedésének története tankönyvi példaként szolgál a hazai középvállalatok számára: az 1994-ben alapított vállalkozás az üzletágak bővítésével, a folyamatos – mind a működést, mind az eszközparkot érintő – fejlesztésekkel, és a hazai gazdaság intézményei által biztosított támogatások, mankók igénybevételével egy modern, átlátható, immáron a tőkepiacon is komoly tényezőként számon tartott középvállalattá fejlődött az utóbbi években. Bejegyzésünkben áttekintjük, milyen lépéseken keresztül vezetett az út a cég sikeréhez.

Egyszemélyes vállalkozástól a stabil növekedési pályáig

A Megakránt 1994-ben alapította a cég igazgatóságában jelenlegi elnöki pozíciót betöltő Langmáhr Tamás. A vállalat tevékenysége a kezdeti években kizárólag a daruzásra, emeléstechnikára koncentrálódott. Az ügyvezető a pozitív visszajelzéseket követően hamar felismerte a piacban rejlő lehetőségeket, a megrendelések növekvő számának köszönhetően pedig az akkor még kisvállalkozásként működő Megakrán fejlődésnek indult. A növekedés a létszámban, az eszközpark méretében, az üzletágak számában és a pénzügyi mutatókban is kézzelfoghatóvá vált.

Az átalakulás évei

2013 tájékán ismerte fel a vállalat, hogy a géppark kezd elavulttá válni: ez a probléma a karbantartási díjak emelkedését és a kellő kiegyensúlyozottság hiányát hozta magával. Ahelyett, hogy egyesével cserélték volna le a gépeket, a teljes felújítás mellett döntöttek. A folyamat végeztével a Megakrán eszközparkja európai léptékkel is kiemelkedően innovatívvá vált, olyan elektromos darukkal, amelyek kompakt méretüknek és a zéró emisszióval kísért működésüknek köszönhetően gyors és fenntartható használatot biztosítottak a megrendelőknek.

A cég mindennapi ügymenetét tekintve is elkerülhetetlenné vált az átszervezés, hiszen méreteiben már középvállalatról volt szó, működésében viszont továbbra is a kisvállalkozásokat idéző adminisztrációs folyamatok nehezítették a munkát. A megoldás első körét a digitalizáció jelentette: a költségvetés átláthatóbbá tétele érdekében bevezettek egy vállalatirányítási rendszert, a gépekbe pedig GPS alapú szoftver került, amely érzékeli, hol és mennyi ideig vannak üzemben. A munkabiztonság is kiemelt szerepet kapott, az SAP rendszerbe az aktuális raktárkészlet és a karbantartási feladatok is bekerültek.

A szervezetfejlesztés a vállalati struktúrát is érintette. Új közép- és felsővezetői réteg került a céghez, így már nem minden folyamat koncentrálódott Langmáhr Tamás kezében. Bár a munkafolyamatok átalakítása az átlagosnál magasabb fluktuációt eredményezett ideiglenesen, a fejlesztés végeztével a vállalat működése precízebbé vált. A folyamatnak köszönhetően a Megakrán tovább bővíthette az üzletágakat: mára a daruzás, a géptelepítés, a gépek bérbeadása, a kereskedelem és a szakértői szolgáltatásnyújtás szerepel a vállalat kínálatában. A kapacitás növekedésével a nemzetközi piacon is egyre több megrendelést tudnak elvállalni, ezzel elősegítve, hogy régiós céggé nőjön a társaság.

Az átalakítás a pénzügyi eredményekben is megmutatkozik, az átmeneti évek óta folyamatos a növekedés. Az árbevétel a 2017. évi 1,45 milliárd forintról 2018-ban 1,65 milliárdra emelkedett, EBITDA-juk pedig ugyanebben az időszakban 287 millió forintról, közel 50 százalékos növekedést produkálva 2018-ban 422 millió forintot ért el.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Megakrán, az inspiráló vállalat

A vállalat növekedési útját a kivételes ambíciókon túl a lehetőségek maximális kihasználása jellemzi. A Megakrán a Budapesti Értéktőzsde vállalatfejlesztési szolgáltatásainak egyik fő zászlóshajója. Már a 2013-ban kezdődött átszervezések idején egyértelművé tette a vállalat, hogy a jövőt a nyilvános megjelenésben képzelik el: 2017-ben elsőként jelentkeztek a BÉT nemzetközi vállalatfejlesztési képzése, az ELITE Program első turnusára, amelynek köszönhetően a közép- és felsővezetés kulcsfontosságú pénzügyi, stratégiai tervezési ismeretekkel gyarapodott. 2018-ban sikeresen pályáztak a cégek tőzsdei megjelenésének finanszírozását segítő GINOP pályázat, a Mentor Program támogatására.

2018 decemberében jött az újabb ugrás: a Megakrán lett a BÉT újonnan induló, középvállalati igényekre szabott piaca, a BÉT Xtend első kibocsátója, ezzel a cég működési formája Zrt-ből Nyrt-vé alakult. A zártkörű tőkeemelés során összesen 678 millió forint értékben bocsátottak ki részvényeket. A tranzakcióban, amely egyben a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőzsdei bevezetést segítő alapja, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTfA) első befektetése is volt, az NTfA 40 százalékos mértékben, míg az egyéb intézményi és magánbefektetők 30-30 százalékos mértékben vettek részt.

Azon felül, hogy tőzsdei kibocsátóvá vált a cég, az Értéktőzsde egyéb törekvéseiben is tevékenyen részt vállalnak. Az évente megrendezésre kerülő középvállalati konferencia, a BÉT50 2017-es felvonásában még, mint bemutatásra kerülő, feltörekvő vállalat jelentek meg, majd 2018-ban and 2019-ben már a rendezvény kerekasztal-beszélgetéseinek résztvevői között is képviseltették magukat. A BÉT lakossági tőzsdetanfolyama, a BÉT Akadémia programfüzetében szintén visszatérő név a Megakrán. A jövőben tovább mélyülhet a vállalat tőkepiaci jelenléte: a BÉT Xtend piac után a hagyományos piac Standard kategóriáját célozták meg, 2020 során pedig a BÉT 2017-ben indított elemzés-árjegyzés programjába is bekerülhetnek a cég papírjai.