Befektetőtársakat keres a Széchenyi TőkealapA Széchenyi Tőkealap minden eddiginél átfogóbb tőkeprogramja keretében új felhívást hirdetett meg. A cél olyan magánbefektető partnerek felkutatása, amelyekkel közösen az SZTA nagyobb összegű, projektenként akár 2,5 millió eurós tőkebefektetéseket hajthat végre a hazai kis- és középvállalkozások megerősítésére.

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) olyan magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, vagy kockázati tőkealap-kezelőkkel kíván együttműködést kialakítani, amelyek legalább 50 millió forintnyi saját forrással rendelkeznek és azt kívánják hazai kis és közép-vállalkozásokba fektetni 2015 végéig. Mivel a közös befektetések során a partner aktivitása – a cégek előzetes felkutatása, értékelése, a befektetés előkészítése – nagy hangsúlyt kap, így fontos szempont az erős szakmai háttércsapat és tapasztalat megléte.

A befektetési célpontok kiválasztásában a kezdeményező szerep a partnereké lesz. Az Alap az általuk elvégzett, pozitívan lezárt előzetes átvilágítást követően vizsgálja meg a cégeket és dönt a befektetési lehetőségről. Azzal, hogy az SZTA és a társbefektetők közösen dolgoznak az erre a célra felhasználható uniós források kihelyezésén, piaci és szakmai kapcsolatrendszerük, szakértői csapataik, befektetői tapasztalataik együttes alkalmazásával a korábbinál szélesebb hazai vállalati kört érhetnek el, amelyet projektenként igen jelentős, akár 2,5 millió eurós tőkejuttatásban részesíthetnek.

Az SZTA a befektetésekhez legfeljebb 750 ezer euróval járulhat hozzá, így a már „megszokott” módon kisebbségi tulajdonosként vállal szerepet a tőkebefogadó cégekben. Az Európai Unió engedélye kiköti, hogy az Alap a befektetés során megvalósuló teljes tőkeemelés legfeljebb 70 százalékát finanszírozhatja, a befektetési időtáv pedig 3-7 év közötti periódus lehet. A tőkebevonás ezen formájával azok a legalább kettő éve működő, közvetve vagy közvetlenül 25 főt foglalkoztató hazai cégek élhetnek, amelyek árbevétele nem haladja meg az évi 6 millió eurós küszöböt. A Magyarország hét régiójában befektethető 14 milliárd forintos SZTA-pénzalapból még közel 10 milliárd forint áll rendelkezésre, a keretszerződések alapján a partnerekkel közösen az Alap 2015 végéig hajthat végre befektetéseket. Az SZTA elsősorban a hagyományos iparágakban fektethet be, csupán a mezőgazdasági, ingatlanfejlesztési vagy kereskedelmi területre fókuszáló cégekben nem szerezhet tulajdonrészt, emellett a tőkebevonás nem szolgálhat hitelkiváltási célokat és kivásárlást.

A felhívás folyamatos, nem zárt pályázati rendszer, a magánbefektető nem vállal kötelezettséget egy keret elköltésére, csupán szándékát jelzi, hogy elfogadja az SZTA feltételeit. Az SZTA számít arra, hogy a közös döntések révén rövidesen megszülethetnek az első konkrét befektetési döntések is. Természetesen, ez a most megnyíló lehetőség nem befolyásolja sem a Széchenyi Tőkealap, sem az ebben a konstrukcióban keretszerződés révén hozzá csatlakozó társbefektetők saját, ezen együttműködésen kívüli lehetőségeit – azaz, az általuk meghirdetett befektetési programok az ezekre vonatkozó feltételekkel együtt továbbra is élnek és elérhetőek lesznek.

A felhívás megtalálható a Széchenyi Tőkealap honlapjának Termékeink oldalán, illetve közvetlenül letölthető itt.