visszaA legjobb cégvezetők is képesek elsiklani olyan jelek felett, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a vállalat jövője veszélyben van, és sürgős lépéseket kell tenni a csőd elkerülése érdekében. Ahogy korábban már írtunk róla, a csődnek számos oka lehet, amelyek általában valamilyen formában még a tényleges baj előtt jelentkeznek. A cég tevékenységének, teljesítményének, eredményeinek elemzésekor ezekre a néha csupán apró jelekre mindenképpen érdemes figyelni, sok múlhat ezen. Nézzük a legfőbb jeleket!

Pénzügyi mutatók

A legfontosabb kapaszkodót a cég mérlegének, főkönyvének, eredmény-kimutatásainak adatai jelentik. Vállalatvezetőként vagy menedzsmenttagként ezeket a számokat folyamatosan nyomon kell követni, máskülönben előfordulhat, hogy későn derül fény egy olyan negatív változásra, amelyet már nem lehet visszafordítani. Egyes mutatók nem csak akkor viselkednek vészmadárként, ha előjelük negatívba fordul át, a piachoz, a versenytársakhoz vagy a cég múltbeli teljesítményéhez mért különbségeket ugyanúgy meg kell vizsgálni. A legfontosabb pénzügyi mutatók ebből a szempontból: nettó árbevétel, üzemi eredmény, EBITDA, adózás előtti eredmény. Akár lassú, akár meredek a csökkenés, előbb-utóbb tenni kell ellene. Az első lépés azonban az első vészjósló jelek felismerése:

Forgótőke, likviditás

A forgótőke a vállalkozás folyamatos működésének és fennmaradásának elengedhetetlen eszköze. Minél kevesebb áll belőle rendelkezésre, annál nehezebben biztosítható a problémamentes üzletmenet. Például egy fennálló banki hitel esetén a törlesztés problémássá válhat. A válság idején a forgótőke-gazdálkodás jelentősége megnőtt, ehhez képest több vállalkozás is szükségtelenül tart lekötve forgótőkét. Egy tavalyi elemzés szerint például a régiónkban a cégek összesen 20 milliárd euró értékű forgótőkét kötöttek le feleslegesen. Ha a vállalkozások hatékonyabb gazdálkodásra állnának át, bevételeiknek akár a 10 százalékát is felszabadíthatnák, ez pedig a cég fenntartásának szempontjából akár kritikus összeget is jelenthet. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk az első tünetekre:

Jövedelmezőség

A hosszútávon veszteséges vállalat nem fenntartható, bármilyen magas eredményekkel is indul el a lejtőn. Ilyenkor ugyanis vagyont él fel, ami egyszer elfogy, és a további működéshez drasztikusabb lépésekhez kell folyamodni. Amellett, hogy minél magasabb, annál jobb, természetesen a legtöbb iparágban eltérő mértékű profitabilitás az elfogadható. A jövedelmezőséget több mutatóval is lehet mérni. Az eszközarányos megtérülés (RoA) például az eszközökhöz viszonyítja az adózott eredményt. A nagy eszközlekötésű ágazatokban például a megtérülés sokkal hosszabb idejű, így egy alacsonyabb, 10 százalék körüli megtérülési arány teljesen elfogadható, a szolgáltatásalapú vállalkozások ennek többszörösével elégedhetnek csak meg. A nemzetközi gyakorlatban a cégek összehasonlítására bevett mutató a tőkearányos adózott eredmény mutató, amely megmutatja, hogy a vállalkozás tőkéjének mekkora az eredményhozama. Rámutat a vállalkozás osztalékfizető képességére, illetve információt nyújt a lehetséges maximális tőkegyarapodáshoz is.

Munkaerő

A cég működését jelentős mértékben meghatározza a munkaerő nagysága és összetétele. Ha a cég képes a növekedésre, egyre növekszik az elvégzendő feladatok száma, az új alkalmazottakat is jelent, akik további profitot képesek termelni. Természetesen a munkaerő teljesítményét nem csupán mérete, de annak képességei, összetétele is befolyásolja. Egy gyengébb kvalitásokkal rendelkező menedzsment ugyanúgy veszélyt jelent a cég működésére, mint a kívülről érkező, ellenőrizhetetlen hatások. A rossz döntések negatív hatásai általában hamar megmutatkoznak. Ilyenkor pedig a döntéshozók felelősségét minden esetben meg kell vizsgálni. A legfontosabb jelek e téren:

Természetesen egy-egy negatív mutató vagy nem várt változás még nem jelenti a cég csődjét, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy valami nem úgy működik, ahogy el lett tervezve, vagy ahogy elfogadható lenne. Ha a cég felfedezte a problémát, az még nem jelent sikert, de még csupán az első lépést. A következő időszakot az fogja eldönteni, hogyan reagál a cég a jelzésre. A következő hetekben kitérünk a lehetséges válaszlépésekre is a blogon, érdemes visszatérni.