Nyolcmilliárd forint keretösszeggel szeptemberben elindult a közép-magyarországi ipari vállalkozások fejlesztését és bővítését támogató Irinyi II. Kockázati Tőkealap. A befektetéseket az a Széchenyi Tőkealap-kezelő hajtja végre, amely már 2011 óta aktív a piacon, és tőkebefektetéseivel az évtized első felében közel 100 hazai vállalkozást támogatott. Az új tőkekonstrukció Magyarország nemzeti iparfejlesztési stratégiájának (Irinyi Terv) célrendszerét támogatja a beszállító cégek és az ipar 4.0 fókuszba állításával. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A nemzeti iparfejlesztési stratégia több eszközzel (pl. vissza nem térítendő pályázatok, képzési programok) is támogatja az ipari cégek növekedését vagy digitalizációját. Ennek lesz a tőkeoldali lába a Széchenyi Tőkealap-kezelő csapata révén a tőkepiacon egyik legkomolyabb befektetési tapasztalattal és tudással rendelkező Irinyi Kockázati Tőkealap. A konstrukció teljesen új a tőkepiacon, a növekedési céljaikhoz finanszírozási forrást, illetve a vállalkozásfejlesztés szakmai-üzleti oldalát jól ismerő, megbízható, támogató partnert kereső ipari vállalkozásoknak korábban nem volt ilyen lehetőségük. Várhatóan több mint 40 vállalkozás kaphat majd forrást a tőkealaptól.

Támogatott iparágak

Az Irinyi Terv több olyan iparágat is meghatározott, amelynek kiemelt támogatása nemzetgazdasági szempontból hosszú távú előnyökkel kecsegtet az országnak. Ide tartozik többek között a járműipar, a speciális gép- és járműgyártás, a zöldgazdaság, a megújuló energia, az élelmiszeripar, az egészségipar, a védelmi ipar és a faipar, valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális, illetve Ipar 4.0-s fejlesztések. Az SZTA révén az Alapkezelő ezen szektorok jó részében már hajtott végre tőkebefektetést.

Milyen vállalkozásokat támogat a tőkealap?

Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap nyolcmilliárd forintos tőkekeretét kizárólag Budapesten és Pest megyében fektetheti be. Ennek ellenére az ország többi részén bejegyzett, hagyományos szektorokban működő, növekedni képes vállalkozásoknak továbbra is érdemes megkeresnie az Alapkezelőt, a jól ismert Széchenyi Tőkebefektetési Alappal ugyanis továbbra is fektethet be nagy mennyiségű tőkét.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az Irinyi Tőkealap olyan növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat keres, amelyek a fenti iparágakban tevékenykednek, növekedési szakaszukban vannak, vagy már bizonyított vállalkozások spinoff cégei. Fontos feltétel, hogy a termék vagy szolgáltatás már túl legyen a piaci validáción, illetve az induló vállalkozás működése korábbi üzleti tevékenységre, szakmai tapasztalatra épüljön.

Mekkora forrás igényelhető, és az milyen célok megvalósítására fordítható?

A vállalkozások által igényelhető tőke 60 és 240 millió forint között mozog. A tőkealap jellemzően olyan beruházásokra és fejlesztésekre kínál tőkét, amelyek révén a vállalkozások bővíteni tudják termelési kapacitásaikat, amelyek növelik a gyártási folyamatok hatékonyságát, javítják a termékek minőségét, valamint előmozdítják az Ipar 4.0-s elvárások megvalósítását: tehát például segítik a digitális működésre való átállást, támogatják a hatékony és eredményes adatfeldolgozást és -felhasználást, a személyre szabottabb termékek előállítását. Az iparban ezek a forradalmi változások elkerülhetetlenek, a felzárkózás pedig valamennyi vállalkozásnál sok tőkét fog felemészteni. A fenti célok finanszírozása révén az Irinyi Tőkealap fontos szerepet vállal a hazai ipar európai versenypozíciójának erősítésében.

Mikor érdemes a tőkealaphoz fordulni?

A vállalkozások akár azonnal felvehetik a kapcsolatot az Alapkezelő munkatársaival a tokebefektetes@szta.hu e-mail címen, illetve a honlapon található elérhetőségeken keresztül. A tőkealap futamideje 2032 márciusáig tart, tehát leghamarabb mintegy 15 év múlva zárul le a tőkeprogram. Ez a befektetések átlagos időtartamát tekintve azt jelenti, hogy a tőkealap a következő tíz évben folyamatosan várni fogja az ipari vállalkozások érdeklődését – természetesen addig, amíg a nyolcmilliárd forintos keret ki nem ürül. Jó hír azonban, hogy a kilépésekből realizált hozam újra kihelyezhető, tehát végső soron a befektetett összeg akár sokkal nagyobb is lehet.