Széchenyi Tőkealap - több tízezer kisvállalkozás a célpontbanAki 10-20 fő körüli létszámmal működő, több éve tevékenykedő vállalkozást vezet, joggal érezheti befektetési célpontnak magát. A statisztikák szerint ilyen méretű vállalkozásból nagyjából 20 ezer van ma Magyarországon. A Széchenyi Tőkealap-kezelő elsősorban e széles csoport növekedésre képes kisvállalatait célozza meg kockázati tőkebefektetéseivel, visszatérítendő uniós forrásokkal.

Becslésünk szerint ma Magyarországon 15 ezer vállalkozás működik 20 fő feletti alkalmazotti létszámmal, míg 10 fő felett mintegy 35 ezer kisvállalkozást találunk. Ezek a mai kisvállalkozások döntően 1-2 fővel, családi mikro-vállalkozásként indultak 6-8-10 éve, mostanra azonban eljuthattak arra az érettségi szintre, ahol egy jól irányzott tőkebefektetéssel hatványozott növekedést tudnának elérni. Sok esetben árbevételük és foglalkoztatotti létszámuk megkétszerezése sem tűnik elérhetetlennek rövidebb időtávon belül. Alapvetően ez a vállalkozói kör jelenti a Széchenyi Tőkealap-kezelő bázisát, így nyugodtan mondhatjuk, hogy célcsoportunk a tízezres nagyságrendet is eléri.

Ennek a vállalkozói körnek foglalkoztatási szerepe mellett nem kevésbé fontos feladat, hogy teret adnak új kezdeményezéseknek, az önállóságnak, a rugalmasabb és független munkának. Rájuk valóban jellemző az innováció és az új ötletek megvalósítása, így erősödésük elősegíti a piaci verseny élénkítését, és az egész gazdaság rugalmasabb alkalmazkodását.

A vállalkozások életében eljön az a pillanat, amikor dönteniük kell: haladnak a megkezdett és sikeres úton – amely a bővülés „kényszerét” jelenti, vagy kizárólag létfenntartásra rendezkednek be, ami számos esetben egyenlő a lemaradással. Amennyiben a növekedés mellett határoznak, fel kell mérniük minden lehetőséget külső forrás bevonására.

A vállalat tulajdonosa több megoldás közül is választhat, mert ahogy egy korábbi posztunkban is írtuk, ínséges időben is finanszírozható egy kisvállalat. Mivel a hitel, és egyéb visszatérítendő pénzügyi megoldások most nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, egyre nagyobb teret nyer a kisvállalkozók körében is kockázati tőke. A Széchenyi Tőkealap-kezelő épp ezen cégeknek kínál megoldást, mivel küldetésünk az, hogy magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat növekedési pályára állítsunk, megalapozott üzleti terveik véghezvitelét egy, az Európai Unió által finanszírozott program keretében tőkebefektetéssel, illetve szakértő befektetői útmutatással támogassuk. Ehhez a tevékenységünkhöz – mint fentebb is láthattuk – szerencsére igen széles körből van lehetőségünk válogatni.

A vállalkozásfejlesztést átmeneti idejű (átlagosan 5 éves időtartamra szóló) kockázati tőkebefektetés útján valósítjuk meg, abból a célból, hogy ez a tőke eredményesség-növelő eszközbefektetés, munkaerő-felvétel, fejlesztés vagy piacbővítés révén hasznosuljon a tőkét befogadó társaságokban. Tevékenységünk során külön figyelmet szentelünk azon társaságoknak, amelyek működése meghatározó befolyással bír valamely elmaradott régióban, vagy hagyományosan hazai iparágban.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis kit keresünk? Fontos kikötésünk a több éves stabil működés, kialakult ügyfél- és beszállítói struktúra, illetve előnyt jelenthet az exportpiaci kilépés lehetősége. Ahogy eddigi befektetéseinkből is látszik, a Széchenyi Tőkealap-kezelő portfóliója igen széles, a kereskedelemmel és a mezőgazdasággal foglalkozó társaságokon kívül minden hagyományos szektorban tevékenykedő céget szívesen finanszírozunk.