A Budapesti Értéktőzsde nem csak termékfejlesztésen, hanem tanácsadói szolgáltatásokon keresztül is támogatja a vállalatok fejlődési folyamatát, illetve potenciális megjelenésüket a nyilvános tőkepiacokon. A nyilvános tőkepiac vállalatok számára nyújtotta lehetőségeiről korábbi bejegyzésünkben számoltunk be, Paulovits Márton, a BÉT Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának igazgatóhelyettese most pedig a BÉT által nyújtott, középvállalati szolgáltatásokat veszi sorra.

A tőkepiaci megjelenésre való felkészülés során az elvégzendő feladatok nagyságát nem csak a vállalat érettségi foka, hanem a megjelenés típusa is nagyban befolyásolja. Ennek megfelelően az értékesítés nélküli technikai tranzakciótól a zártkörű tranzakciót követő bevezetésen át a nyilvános IPO-ig meglehetősen eltérő lehet a feladat nagysága. Továbbá befolyásolhatja az is, hogy végre akar-e hajtani valamilyen fokú kilépést a tulajdonosi kör, hogy éppen mekkora tőkét szándékozik bevonni, vagy hogy milyen befektetői körtől (intézményi, lakossági).

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A vállalatok fejlődését a következő, BÉT által kidolgozott programok tudják hatékonyan segíteni:

  1. BÉT50 kiadvány – Megjelenési lehetőséget biztosít inspiráló vállalati történetek bemutatására, egybekötve a BÉT50 – középvállalatok csúcstalálkozója szakmai konferenciával.
  2. ELITE Program – Nem csak arra van szükség, hogy a cég a főbb mutatóiban megfeleljen a tőzsdei jelenlétnek, hanem a vállalatvezetők felkészítésére is szükség van mind gondolkozás, mind stratégia terén. Ebben nyújt segítséget a nemzetközi vállalatfejlesztési ELITE Program, amely a képzés mellett kapcsolatépítést és vizibilitást is jelenthet a társaságok számára.
  3. Mentor Program – Elsősorban a társaságok tőzsdére lépését támogatja financiális oldalról. A tőzsdére lépés költségeit maximum 50%-ban finanszírozza a Budapesti Értékőzsde (maximum 40 millió forinttal a BÉT oldaláról). A cégek ezt igénybe vehetik a tőzsdére lépéssel kapcsolatos jogi tanácsadásra, vállalatfinanszírozási tanácsadásra.
  4. Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap – A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Alap keresleti és kínálati oldalon egyaránt támogatja a vállatok piaci megjelenését, összességében 13 milliárd forinttal. Egyrészt jegyezhet a vállalat papírjaiból, ezzel bizalmi faktort jelentve segíti a kiegyensúlyozott befektetői kör megalapozását. Másrészt, zártkörűen működő társaságokba fektethet pénzt annak érdekében, hogy fejlesztések segítségével az adott vállalat megjelenjen a tőzsde valamely platformján a következő 12-24 hónapban.
  5. NOMAD rendszer – Az Xtend piacon való megjelenéshez kötelező igénybe venni Kijelölt Tanácsadók szolgáltatását (NOMAD – Nominated Advisor). Feladatuk, hogy aktívan segítsék a tőzsdei felkészülés folyamatát, megírják az információs dokumentumot, illetve tájékoztatót. Jelenleg 16 NOMAD tevékenykedik a piacon.
  6. BÉT Xtend – Az Xtend maga a platform a középvállalatok számára, ahol találkozhat a kereslet és kínálat. A vállalatok könnyített feltételekkel, de ugyanolyan megbecsült kategóriában juthatnak a tőzsdére, mint a nagyobb cégek.