szechenyi_2020_logoA tevékenységük fejlesztését és bővítését tervező beszállító cégeknek érdemes felírniuk 2016. október 4-ét a naptárba, ugyanis ekkortól lehet pályaműveket benyújtani a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatását célzó, 20 milliárd forint keretösszegű pályázatára.

A támogatás a Magyarországon letelepedett, külföldi érdekeltségű vállalatok részére folytatott beszállítói tevékenység fejlesztését és bővítését célozza annak érdekében, hogy elősegítse a hazai kis- és középvállalkozások értékláncba történő belépését és beszállítói pozíciójuk elmélyülését. Fontos feltétel, hogy a támogatási kérelmet kizárólag konzorciumi formában lehet benyújtani a beszállítói lánc különböző szintjein álló szereplőknek (integrátor, beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások). A vissza nem térítendő forrásokra pályázó konzorciumok összesen 300 millió és 1 milliárd forint közötti vissza nem térítendő forrást nyerhetnek el.

Az önállóan támogatható tevékenységek közé tartozik a kkv-k eszközbeszerzése, informatikai fejlesztések, piackutatás, piacra jutás és marketing tevékenység, illetve az integrátor által a kkv-k számára nyújtott képzés, tanácsadás és szervezetfejlesztés. Ezen felül további elszámolható tevékenységek közé tartozik az integrátor vállalat eszközbeszerzése, az egyes tagok infrastrukturális fejlesztése, illetve kkv-k számára szabvány, tanúsítvány beszerzése.

A beszállítói integrátorok támogatása azért szükséges, mert ők biztosítják a vállalkozások technológiához és know-how-hoz jutását, támogatják a kkv-k képességeinek fejlesztését és segítik a piacra lépésüket. A beszállítói termékek a magyar feldolgozóipari kkv-k és nagyvállalatok termelésének és exportjának jelentős részét adják. Hazai és nemzetközi kutatások kimutatták, hogy minden iparágon belül termelékenyebbek azok a vállalatok, amelyek beszállítói termékeket gyártanak. A vezető beszállítói hálózatokba való bekapcsolódás tehát kulcskérdés, és hosszú távon határozhatja meg a magyar kkv-k és nagyvállalatok tanulási és növekedési lehetőségeit mind a hazai, mind a nemzetközi piacok irányába.

A magyarországi exportban és gazdaságban jelentős szerepet betöltő nagy gyártók a beszállítói tevékenységet meghatározó arányban, kb. 30-35 százalékban magyar cégekre bízzák. Ezen cégeknek az a legfőbb célja, hogy itthon is ugyanolyan minőségű árut állítsanak elő, mint a világ többi részén, ehhez pedig olyan beszállítót keresnek, aki hosszú távú partnerként képes teljesíteni a nemzetközi minőségi követelményeket. Tehát önmagában nem döntő tényező, hogy a hatékonyság szem előtt tartása miatt magyarországi piacra magyar beszállítót találjanak. Azt a céget fogják választani, amelynek erős a tőkehelyzete, szakképzett a munkaerő-állománya, és képes nemzetközi minőségű termékek gyártására. Az pedig további előny, ha akár a régiós üzletekbe, gyárakba is képesek szállítani.

A GINOP-1.3.3-16 jelű pályázati felhívás támogatása ezen magyarországi beszállítói kör erősítését, helyzetbe hozását szolgálja vissza nem térítendő források kihelyezése által. Bár a pályázati források erős lökést tudnak adni a bővülést tervező beszállítóknak, illetve egyéb vállalkozásoknak, a kkv-szektor versenyképessége szempontjából a hosszú távú értéknövekedést támogató, visszatérítendő forrásoknak kiemelt szerepet kell biztosítani.

Ezért is kapnak egyre nagyobb hangsúlyt a gazdaságfejlesztésben az állami tőkeprogramok, illetve a 2014-2020-as időszakot követően a fejlesztési keret túlnyomó többségben visszatérítendő források formájában lesznek elérhetők a vállalkozások számára. A döntést igazoló példákért nem is kell messzire menni, a beszállítóknál maradva az SZTA fém- és gépipari, illetve az autóiparban tevékenykedő portfóliócégei évről évre javítják eredményeiket, és folyamatosan bővülnek.

A „Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása” című felhívás ezen a linken érhető el, a pályázati lehetőségekről és hírekről írt bejegyzéseinket pedig itt lehet elolvasni.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]