mobilengine-2016-01-26A 2008-ban indult Mobilengine néhány év alatt olyan nemzetközi sikerekig jutott, amelyeket sok fejlesztőcég tűz ki célul maga elé induláskor. Miután a Széchenyi Tőkealap két éves együttműködést követően 2014-ben kiszállt a jelentős tempóban növekedő vállalatból, hogy az az üzleti terv megvalósítását egy újabb, nagyobb összegű tőkeforrásból tudja finanszírozni, hamar lecsapott rá egy külföldi piacon is tevékenykedő befektető. Ennek köszönhetően még több nemzetközi kapu nyílt meg a Mobilengine előtt. A 2015-ös év újabb sikereket hozott: áttették központjukat Bostonba, árbevételük éves szinten 50 százalékkal nőtt, és újabb, 5 millió dolláros (közel 1,5 milliárd forintos) tőkeinjekción vannak túl. Mi ez, ha nem sikersztori?

Az amerikai befektetők a virágzó mobilplatform-fejlesztői piac ígéretes, értékteremtő szereplőjeként tekintenek a vállalkozásra. Az elsősorban terepen dolgozó alkalmazottak munkájának javítását célzó vállalati alkalmazásokra mutatkozó, rohamosan növekedő igény kiemelte a Mobilengine-t a piaci többi szereplője közül. A Valor Capital befektető úgy látja, hogy a vállalkozás megváltoztatta a B2E (Business-To-Employee) piacot, és elmondhatják magukról, hogy jelenleg övék az 50 milliárd dolláros applikációs piac egyik meghatározó technológiája.

Jelentős összegű tőkebefektetéssel a háta mögött globális szinten több iparágban is meghatározza a B2E alkalmazások piacát. A vállalat célágazatai közé tartozik többek között az építőipar, a távközlés, a gyártás, a logisztika, a kiskereskedelem vagy az egészségügy. Már több mint ezer ügyfelük van a fenti ágazatokból, köztük olyan globális nagyvállalatok, mint a Siemens, a McGee, a 3M vagy a Citibank, és olyan távközlési szereplőkkel épített ki integrált partneri kapcsolatot, mint a T-Systems, a Vodafone vagy az Atos.

A Mobilengine alapítója, Dalnoki Ádám egy tavalyi cikkben az építőipar kapcsán kiemelte, hogy bár az ágazatban nem újdonság az innovatív technológia alkalmazása, számos vállalat még mindig korszerűtlen szoftvereket és táblázatokat használ. Sok vállalat tart a frissítés költségeitől, a termelékenysége visszaesésétől, illetve úgy gondolja, hogy a szoftverek bevezetésére allokált időt a különböző folyamatok javítására lehetne felhasználni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az elavult rendszerek, elsősorban a valós idejű kommunikáció és információ-csere hiányában visszatartják az ágazat bővülését. A jelenlegi megoldásokra való támaszkodás ugyanis csak ritka, néhány hetes rendszerességű adatgyűjtést biztosít az építőipari vállalatok számára.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Dalnoki Ádám szerint a robbanás előtt álló mobilalkalmazás alapú platformok piaca lehetőséget biztosít a Mobilengine számára, hogy termékeivel kiszolgálja mindazon vállalatokat, amelyeknek korszerű platformokra lenne szükségük tevékenységük folyamatos javításához és támogatásához. A vállalat olyan felhő alapú, költséghatékony, bővíthető termékeket kínál, amelyek 90 százalékkal gyorsabb munkafolyamatot biztosítanak az alkalmazottak számára, mint a hasonló szoftverek. Mivel a Mobilengine jellemzően felhő alapú háttérrendszereken keresztül biztosítja az alkalmazásokat a vállalatok számára, azok fejlesztőinek az applikációk kódolásának csupán 10 százalékával kell foglalkozniuk. A munkafolyamatok során hasznosítható platformok iránt mutatkozó fokozódó igény következtében, illetve ahogy a vállalat árbevétel-növekedése is mutatja, a cég termékei iránt folyamatosan nő a kereslet, amire a piacot folyamatosan figyelő tőkebefektetők több millió dolláros befektetéssel reagáltak.

A Mobilengine jól felépített üzleti tervvel, és a külső finanszírozási források megfelelő felhasználásával jutott el a jelenlegi szintjére. A kezdeti nemzetközi terjeszkedéshez 2012-ben 116 millió forintos uniós tőkeforrást vont be a Széchenyi Tőkealaptól. A tőkeinjekciónak köszönhetően már a befektetési időszak vége előtt egy újabb befektető tett nekik ajánlatot, hogy a még nagyobb ívű terjeszkedést nagyobb volumenű befektetéssel támogassa. Az SZTA így lényegében „híd szereplőként” vett részt a vállalat sikerében, több évi közös munka eredményeként összekötve a vállalkozást a nemzetközi befektetőkkel.

A Mobilengine SZTA-befektetéséről ezen a linken érhetők el további információk.