Slingshot – Hollywoodi szuperprodukció a Széchenyi Alapoktól

Slingshot – Hollywoodi szuperprodukció a Széchenyi Alapoktól

Magyar befektetésből, Magyarországon forgatott hollywoodi szuperprodukciót Casey Affleck és Lawrence Fishburne

A Korda stúdióban forgatták azt az Oscar-díjas Casey Affleck és Lawrence Fishburne főszereplésével készülő szuperprodukciót, ami mérföldkövet jelenthet a magyar filmiparban. A produkció fő befektetője ugyanis a magyar Széchenyi Alapok (SZTA). Ehhez hasonló filmipari befektetés még nem volt Magyarországon. A forgatás helyszínét hétfőn Varga Mihály személyesen is meglátogatta.

A Széchenyi Alapok befektetéséről az InfoRádió is hírt adott.

A Slingshot című science-fiction thriller​ teljes költségvetése 4,1 milliárd forint, ami a valaha volt legnagyobb filmipari befektetés magyar részről. Ez alkalommal azonban nem a magyar piacra készül produkció, és nem is csak “idehozzák” a munkát Hollywoodból: a film magyar finanszírozással, a világpiacra készül, világsztárokkal, amire még nem volt példa. A film gyártási költségeinek 70%-át finanszírozza a Széchenyi Alapok, a maradék 30%-ot pedig társbefektetőként a Los Angelesi Bluestone Entertainment, Richard Scott Saperstein, a film producerének cége.

Saperstein, aki korábban többek között a New Line Cinema ügyvezető elnöke volt, producerként olyan sikerek megszületését tette lehetővé, mint a Penge, a Hetedik, a Megtorló vagy a Hancock.

A Széchenyi Alapok elképzelése a befektetéssel, hogy a nemzetközi értékesítésen elérhető bevételi potenciált Magyarország rendkívül kedvező filmgyártási adottságaival párosítva tegye sikeressé a filmet.

A sci-fi szereplőgárdája is világszínvonalú: a főszereplő asztronautát az Oscar-díjas Casey Affleck játssza, a legjobban talán a Mátrix Morpheusaként ismert Lawrence Fishburne űrhajókapitányként tűnik fel benne, a Cannes-i fesztiválon a legjobb színésznőnek választott Emily Beecham pedig a főszereplő űrhajós feleségét játssza.

A rendező az a Mikael Håfström, akinek szintén nem idegen a thriller műfaja, korábban ő ült a rendezői székben a Kisiklottak, az 1408 és A rítus forgatásán is.

Minden adott tehát ahhoz, hogy a magyar filmgyártás világsikert érjen el: A-listás színészek, elismert rendező, sikeres befektető és producer, miközben a világpiac igénye minden eddiginél nagyobb a magas színvonalú produkciókra a pandémia két évének ritkás filmtermése után.

A befektetés, amivel világpiacra lép a magyar filmipar

A Slingshot több szempontból is úttörő és kategóriájában elsőnek mondható Magyarországon.

Az ambiciózus projektre Varga Mihály gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes is felfigyelt, aki hétfőn személyesen látogatta meg a forgatás helyszínét Etyeken.

A miniszter szerint “az ilyen, mérföldkőnek számító beruházások nem csak azt jelzik, hogy a filmipar és a gazdaság helyreállt, de egyben a helyi és a teljes magyar gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulnak, a hazai filmipari befektetőket pedig a nemzetközi szereplőkkel egy szintre emelik.”

Mivel magát a filmet Magyarországon forgatják, a projekt a korábban bérgyártásban hazánkban készített külföldi filmekhez hasonlóan számos magyar vállalkozás és munkavállaló számára közvetlen haszonnal is jár. Az igazi cél azonban a világpiaci siker.

“Jó befektetést világszinten kell csinálni, mert az itthoni piac kicsi. Ez most így egy másik liga, és nem csak arról szól, hogy leszerződtetünk egy-két világhírű színészt, a teljes csapat profin együtt van: színész, rendező, producer és stáb. A sikeres befektető és sikeres szakmabeliek összefogása garancia a sikerre”, magyarázta Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója hétfőn, miután a miniszterelnök-helyettessel együtt meglátogatták a forgatási helyszínt.

A világszínvonalú rendező és producergárda irányításával, A-listás színészek főszereplésével készülő mozifilm így bár minden ízében amerikai, mégis igazi magyar filmes befektetés, mely az új és minőségi tartalmak iránti világszintű keresletre építve ígér megtérülést.

„Ezzel a produkcióval Magyarország az eddig megszokott egyszerű forgatási helyszínből és közreműködőből a világszintű produkciókat készítő és értékesítő országok sorába lép”, jelentette ki a film producere Richard Scott Saperstein.

Magyarország számára a filmipar kiemelt stratégiai ágazat, a versenyképesség megőrzését és fejlesztését az elmúlt években a kormányzat számos támogatással segítette, különösen, amikor a pandémia alatt nehéz helyzetbe került a szakma. Ennek a kormányzati stratégiai iránynak a megvalósítását segíti most a Széchenyi Alapok a megfilmesítési jog megszerzésével és a kész film értékesítésével.

Népszerű zsánerbe fektet az alapkezelő

A 12,6 millió dolláros költségvetésű Slingshot egy kiélezett sci-fi thriller lesz a főszerepben az űrhajós Johnnal (Affleck), aki a Szaturnusz egy holdja, a Titán felé tart űrhajójával.

Az űrhajós a mélyalvásban a Földön hátrahagyott szerelméről, Eve-ről álmodik, de lassan kezdi elveszíteni emlékeit, és már a saját észleléseit is megkérdőjelezi. Miután a legénység elveszíti rádiókapcsolatát a Földdel, paranoia és ellenségesség üti fel a fejét. John pedig egyre inkább képtelen megállapítani, hogy mi álom és mi valóság.

A filmet többek között A hatodik érzék, a Mentőexpedíció és az Ad Astra inspirálták, Scott Adams eredeti forgatókönyvét Nathan Parker dolgozta át, aki többek között a hasonló témákat feszegető, Hold című sci-fi thriller cselekményét írta.

Ahogy az újabb és újabb technológiai áttörésekkel újra elérhető közelségbe került az űrutazás, miközben magáncégek és ügynökségek aktívan Hold- és Mars-missziókat terveznek, a mozivásznon is egyre nagyobb teret nyernek a hasonló témákkal foglalkozó, nagy költségvetésű filmek.

Az űrutazás hatásait az emberre, az elszigeteltség, a kiszolgáltatottság témáját olyan produkciók boncolgatták az elmúlt években, mint a Napfény, már említett Hold, a Csillagok között, az Utazók vagy éppen az Ad Astra.

A film rendezője, Mikael Håfström úgy nyilatkozott „több évi előkészítés után nagyon izgalmas egy ilyen tehetséges szereplőgárdával nekivágni a forgatásnak. Érdekes kihívás egy űrhajó szűkös tereiben dolgozni. A forgatókönyv remek karaktereket formál, és ahogy a sztori előrehalad, sokkoló titkok kerülnek napvilágra.”