aiMotive – Magyar fejlesztésű szoftver kerülhet hamarosan több millió autóba

Magyar fejlesztésű szoftver kerülhet hamarosan több millió autóba

Rekordösszeggel zárult a magyar startup eladása

Már biztos, hogy az idei a Széchenyi Alapok eddigi történetének legsikeresebb karácsonya.  A mai tőzsdenyitással ugyanis a vevő hivatalosan is bejelentette az eddig talán legjelentősebb magyarországi startup-üzlet sikeres lezárását. Így az a több éves befektetési folyamat, aminek eredményeképpen a Stellantis – többek között az Opel, a Fiat és a Peugeot tulajdonosa – felvásárolta Magyarország egyik leginnovatívabb startup vállalatát, az önvezető technológiákat fejlesztő aiMotive-ot, az alapkezelő eddigi legnagyobb sikerével zárult.

Az aiMotive alapítója, Kishonti László idejében ismerte fel, hogy az autózás hamarosan egyre inkább szoftverekre épül. Az „önvezető autó” fogalma az utóbbi időben mindennapossá vált, mérnökök ezrei dolgoznak világszerte azon, hogy valódi önvezető autót alkossanak. És bár már többen is nyertesnek hirdették magukat ebben a versenyben, a feladat nyilvánvalóan sokkal összetettebb annál, mint amiben korábban sokan reménykedtek.

Az aiMotive érdeme, hogy korán felismerte a feladat komplexitását, és így az önvezető technológia fejlesztése mellett kialakítottak egy olyan keret- és eszközrendszert, amely más fejlesztőket is segíthet abban, hogy autóikat fokozatosan önvezető képességgel ruházzák fel. Mint bebizonyosodott, a cég szakszerű fejlesztéseinek van igazán kézzel fogható értéke ezen a piacon. Ennek is köszönhető, hogy a mai napon sikeresen lezárult az egyik legforróbb magyar startup eladása.

Az alapító elképzeléseihez neves szakmai és pénzügyi befektetők csatlakoztak itthonról és külföldről egyaránt. A Széchenyi Alapok és a Lead Ventures például 2020-ban, a COVID válság legmélyén szerzett tulajdonrészt a magyar szoftvercégben, amit további befektetési körök is követtek meghatározó részvételükkel, a többi befektetővel közösen.

A tranzakció pontos részletei üzleti titoknak minősülnek, de annyi bizonyos, hogy komoly verseny volt a cégért. Az évek alatt felépített tudásközpont és a világszínvonalú fejlesztői csapat pedig továbbra is Magyarországon marad, és a Stellantis ígérete szerint tovább bővül majd.

Valódi karácsonyi ajándék a magyar gazdaságnak.

 

Mások is írtak erről. Többek között: