Start-UpBár Budapest még nem tartozik a világ legnagyobb startup-központjai közé, a magasan képzett fiatalok, a kedvező támogatási struktúrák, a közösségi irodák, a gyors internet és az alacsony költségek miatt egyre nagyobb figyelem irányul fővárosunkra. A már világsikert elért magyar startupok közül minden bizonnyal mindenki tud említeni legalább kettőt, de fontos megjegyezni, hogy a startup-élet nem állt le azóta sem, az elmúlt két évben is indultak el olyan vállalkozások, amelyek izgalmas fejlesztéseikkel, termékeikkel képesek lehetnek magukra irányítani a nemzetközi figyelmet. Bejegyzésünkben közülük válogattunk.

A budapesti székhelyű Enbrite.ly teljes körű marketingforrás-elemzést kínálva lépett a piacra. Termékével részletes riportot ad ügyfeleinek, valamint segíti őket, hogy felesleges költések helyett a lehető leghatékonyabban használják ki a különböző marketing csatornák által nyújtott lehetőségeket. 2015-ben 750 ezer euró értékű kockázati tőkét vontak be.

Az Analogy innovatív fejlesztéseit a tanulásmódszertan, a kognitív pszichológia, a nyelvészet és a mesterséges intelligencia területeire építi. a kollektív tudásra, a folyamatkövetésre és -feldolgozásra, valamint az e-tanulásra építi szoftvereit. Két fő terméke egyedülálló megoldást jelent a folyamatkövetésre és feldolgozásra, valamint a képzéstámogatásra és az e-learningre. A 2014-ben alapított cég már több mint félmillió euró értékben vont be kockázati tőkét.

A Risingstack 2014-ben alakult felfutó vállalkozás, amely internetes szolgáltatások monitorozásával, azaz Application Performance Managementtel (APM) foglalkozik. A különböző rendszerfolyamatok képi megjelenítésével, a hibák szűrésével segíti az esetleges problémák hatékony elhárítását. Tavaly százmillió forintos nagyságrendben vont be kockázati tőkét.

A Bitrise a többi startuphoz hasonlóan Budapesten lépett a piacra, 2015-ben. Célja a napi alkalmazás-fejlesztési feladatok automatizálása, azok felépítésétől elkezdve a tesztelésen át a telepítésig. A feladatokat egyedi, látványos felület segítségével lehet integrálni és kezelni.

A 81,5 ezer dolláros kezdőtőkével, budapesti és San Franciscó-i székhelyen induló Opp.io a céges meetingeken elhangzó feladatok jegyzetelésében, kiosztásában és utánkövetésében segíti a felhasználókat. A magyar vállalkozást nemrég több ezer jelentkező közül választották ki és díjazták 33 ezer dolláros támogatással a világ egyik legnagyobb versenyén, a Startup Chile-n.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A Candy olyan vállalkozás, amelynek szolgáltatásával könnyen összegyűjthetővé és rendszerezhetővé vált az interneten található információk sokasága. A rugalmasan kezelhető felületen tárolt szöveges tartalmakat a felhasználó később prezentációk készítésénél, esszék és cikkek írásánál könnyen alkalmazhatja.

A PublishDrive, ahogy arra a neve is utal, a digitális kiadásban nyújt új megoldást. A vállalkozás az e-book-eladás folyamatait az elejétől a végéig támogatja, többek között segít az e-book létrehozásában, a marketinghez kötődő tevékenységekben, az értékesítési elemzések és riportok készítésében vagy a számlázásban.

A Shoka olyan vállalkozás, amely elsősorban a biciklistákat szólítja meg. A speciális alkalmazás fitness applikációként alkalmazható, de a saját fejlesztésű biciklicsengővel együtt használva a közlekedésben is segíti a kerékpárost. A fejlesztés helymeghatározó és navigációs eszközként alkalmazható, és különböző csengetések is beállíthatók rajta, az eszköz például figyelmeztetni tudja a biciklistát, ha veszélyes útszakaszhoz ér.

Magyarországot idén, július 26. és 29. között az InSimu képviseli majd az idei Imagine Cup döntőjében. A Seattle-ben versenyző csapat egy, az egészségügyet forradalmasító alkalmazással nyert kvalifikációt a rangos eseményre. A diagnosztikai képzést megreformáló applikáció növeli a helyes diagnózis felállításának, így a betegek gyógyulásának esélyét is.

Mivel Európában az elmúlt hetekben a focié volt a főszerep, így felsorolásunkból sem maradhat ki az online fantasy futballjátékok fejlesztésével foglalkozó Statzup, amely Brazíliában már piacvezetőnek számít, és 2016 első negyedévében már Észak-Amerikában is megjelent.

A fenti startupok egyikébe az SZTA az elmúlt napokban fektetett be. Hogy melyikbe, azt hamarosan publikáljuk.