2016-03-16-cyclatorEgyre több olyan technológiai fejlesztés jelenik meg a magyar piacon, amely a hazai környezetvédelmi terület fejlesztésében jelent innovatív és hatékony megoldást. A Széchenyi Tőkealap működése során több olyan magyar vállalkozással is kapcsolatba került (illetve volt olyan, amelybe be is fektetett), amelyek beruházásaikkal a szennyvíztisztítás területén képesek komoly hazai és nemzetközi eredményeket elérni. Az ivóvíz- és szennyvízfejlesztés az európai uniós források felhasználásának fejlesztési irányai közt kiemelt területként van meghatározva, így az ágazat bővítését ezek a hazai vállalatok is nagymértékben segíteni tudják.

Az SZTA a szektor egy újabb, ígéretes vállalkozásának üzleti tervére, illetve növekedési potenciáljára mondott igent, és 240 millió forint kockázati tőke befektetéséről döntött. A Cyclator Kft. a szennyvíz- és iszapkezelés területén jelentős tapasztalattal bíró anyacége által kifejlesztett, folyamatos betáplálású szennyvízkezelő reaktor (Cyclator) továbbfejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. Mivel az önkormányzatok és a szennyvízkezelésben érintett társaságok is keresik az innovatív és hatékony technológiákat, országszerte számos helyen alkalmazzák már a cég fejlesztését.

Az egyedi eljárás komoly technikai előnnyel bír a piacon elérhető többi megoldással szemben. A szakaszosan működő technológia szennyvíz-kiegyenlítő medence nélkül is képes biztosítani a szennyvíz folyamatos befolyását, aminek köszönhetően egyszerűbbé és rugalmasabbá válik a szennyvíztisztító rendszer üzemeltetése, ráadásul az energia-megtakarítás is nagyobb lesz. A reaktor fontos része egy speciálisan kialakított dekanter (a tisztított szennyvíz ülepítés utáni elvételére szolgáló berendezés), amely egyben az esetleges uszadék elfolyását is megakadályozza. A berendezés kifejezetten a Cyclator technológia sajátosságaihoz lett optimalizálva, mégis más szennyvíztisztítási technológiák esetén is biztonsággal alkalmazható.

A beruházások megvalósítására, illetve a fejlesztés további terjesztésére a saját tőkeemelés mellett a cégnek külső forrásra is szüksége volt, ezért fordult az SZTA-hoz kockázati tőkéért. A 240 millió forintos összeget a cég elsősorban a műszaki és fejlesztési, illetve a 8 fős létszámbővítés költségeinek finanszírozására kívánja fordítani. Az Alap az egyedi technológia és az ígéretes üzleti terv mellett a cégvezetők több évtizedes szakmai tapasztalatát figyelembe véve döntött a befektetés mellett, amellyel a számára kiemeltnek számító környezetvédelmi technológia területét erősíti tovább az immáron több mint 85 tagú cégportfóliójában.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]