A mindennapjainkat meghatározó járványhelyzetben a 3D nyomtatási iparág a védekezésben, megelőzésben használatos eszközök gyártását kezdte meg, gyorsan reagálva a hirtelen jött igényekre. Egyebek mellett orvosi arcpajzsok egyes elemei, lélegeztető gépek cserélhető alkatrészei készülnek ezzel a gyártási módszerrel. A magyar filamentgyártó Filamania Kft. egy különleges 3D nyomtatási alapanyag gyártásával járul hozzá ehhez a tevékenységhez.

A Philament Antibacterial termék egy speciális a 3D nyomtatásban használt nyomtatószál (filament), amely számos mikroorganizmussal szemben nyújt védelmet.

Dr. Bodnár Zsolt, a Filamania Kft. vezérigazgatója szerint: „Ami miatt jelenleg is kiemelten hasznos ez az alapanyag a vírus elleni védekezésben, az az, hogy számos új védekező eszközre (például arcpajzsra), alkatrészre (például a lélegeztető gépek cserélhető elemeire) van szükség, amit gyakran 3D nyomtatással készítenek el. Ezek az eszközök olyan helyre kerülnek – mint a kórházak és rendelőintézetek – ahol fokozott higiénés előírásoknak kell eleget tenni. Ebben az esetben kiemelten fontos az alapanyag tulajdonsága, amely nem engedi, hogy ezeken az eszközökön a baktériumok, gombák szaporodhassanak.”

A Philament Antibacterial szállal nyomtatott tárgyakban a beépített fémion-komplexek enzimatikus reakcióval blokkolják a baktériumok és gombák lebontó anyagcsere folyamatait, meggátolva ezzel azok szaporodását. Hasonló mechanizmussal hatnak a különböző antibakteriális fertőtlenítő- és konzerválószerek, kézfertőtlenítők.

A Philament Antibacterial a kinyomtatott tárgy teljes élettartamára biztosítja az antimikrobiális védelmet a Gram-pozitív (pl. Enterococcus, Bacillus stb) és Gram-negatív (pl. Salmonella, Legionella stb.) baktériumokkal, valamint különböző gombákkal és algákkal szemben.  Használata előnyös minden olyan környezetben, ahol az ilyen mikroorganizmusok jelenléte káros, például kórházakban, üzletekben, háztartásokban, szépségszalonokban.

 A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2015. második félévében 77 millió forint tőkebefektetést nyújtott a Filamania Kft-nek. Az Alapkezelő által nyújtott befektetés révén elindulhatott a 3D nyomtatásban használt nyomtatószálak (filamentek) fejlesztése és gyártása. Napjainkra a magyar tulajdonú Filamania Kft. a standard és speciális filamentek hazai gyártásában piacvezetővé vált, számos, világviszonylatban is kiemelkedő fejlesztéssel.