hvca_logo1Tavaly összesen 132 befektetésen keresztül 109 vállalat részesült összesen 31,8 milliárd forint összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben – derül ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2015. évi jelentéséből. A legaktívabb szereplő idén is a Széchenyi Tőkealap volt, amely összesen 36 tranzakciót hajtott végre 4,15 milliárd forint összértékben, ezzel több mint a befektetések negyedét, a kockázati tőkével bővülő vállalatok harmadát, és a befektetett tőke értékének 12 százalékát tudhatja magáénak.

Az SZTA 2014-ben is hasonlóan aktív évet produkált, akkor a 89 tőkebefektetésből 31-et, azaz ezek több mint harmadát valósította meg, az 55 milliárd forintos összegből pedig 4,7 milliárd forint jutott hazai kis- és középvállalkozásokhoz az Alap forrásából. Az összesített adatok alapján tehát a finanszírozott vállalkozások száma a tavalyi befektetésszám közel felével növekedett. A HVCA jelentése szerint pedig a befektetések értéke elsősorban a magántőke-tranzakciók számának csökkenése miatt alacsonyabb. Az exitek száma 2014-hez képest közel megduplázódott, amiben jelentős szerepe volt a 15 tavalyi exitből 10-et megvalósító Széchenyi Tőkealapnak.

A jelentés legfontosabb megállapításai a hazai tőkepiac tavalyi évéről:

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Mivel a Széchenyi Tőkealap az öt évvel ezelőtt meghatározott céljait teljesítve az eredetileg kihelyezhető tőkeforrás közel teljes részét befektette, 2016-ban várhatóan a korábbi évek befektetési aktivitása már kevésbé tartható, ennek ellenére a 13 megvalósult exitből visszaforgó, jelenleg közel 1 milliárd forint értékű tőke újabb hazai kkv-k növekedését támogathatja.