A Cerbona befektet az Absorice-ba!A magyar müzlióriás, a Cerbona befektet portfóliócégünkbe, a mindenmentes fehérjeporokat és -szeleteket gyártó Absorice-ba. Így szeptembertől már az Absobar nevű cukormentes fehérjeszeleteket is meg lehet majd találni a polcokon a Cerbona-termékek mellett. Az Absorice 2012-ben kezdett növényi fehérje alapú táplálékkiegészítőket fejleszteni és forgalmazni, felismerve, hogy az elmúlt években a piac rengeteget változott és egyre nagyobb lett a kereslet a gluténmentes és laktózmentes termékekre. Ez a piaci szegmens azonban nem volt megfelelően kiszolgálva Magyarországon a rendszeresen sportoló, vegán, illetve húsmentes életmódot folytató vásárlók számára.

Termékeik megoldást nyújtanak azok számára, akik többletfehérjével szeretnék kiegészíteni étrendjüket, de speciális diétájuk miatt igénylik a gluténmentes, laktózmentes vagy növényi élelmiszereket.

Az eladási eredményeik jelentős igényt mutattak a termékek iránt, két éves működés után 2014-ben pedig a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 32 millió forint tőkét fektetett a vállalkozásba, amely segítségével sikerült szignifikáns növekedést elérni meglehetősen rövid idő alatt. A vállalkozás nem csak az SZTA figyelmét keltette fel – a Cerbonával való kapcsolatuk kezdete 2017-re datálható, amikor a Cerbona tulajdonosa a Forbes tavaly januári számában rátalált az Absorice-ra (a legfrissebb számban írnak erről), majd nem sokkal később el is kezdtek tárgyalni egy potenciális befektetésről. Ezt követően a cég a Cerbona beszállítója lett, később gyártottak is náluk, majd a nagyvállalat beszállt a logisztikába, terjesztésbe is. A kapcsolat most új szintre lépett, a Cerbona tőkebefektetéssel beszállt az Absorice-ba (a befektetett összeget nem hozták nyilvánosságra, de kisebbségi tulajdonosokká váltak). A tőkeinjekció mellett gépeket is vásároltak a gyártáshoz, valamint szakmai befektetőként továbbra is közreműködnek a logisztikában és az értékesítésben. [post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter] Fontos tanulsága a történetnek, hogy tőkebevonás során érdemes olyan konstrukciót választani, amely egy következő körös befektető számára is vonzóvá teszi a céget. Számos kockázatitőke-befektető szokott többségi tulajdont kérni a célvállalkozásban, így kisebb helyet hagyva egy későbbi érdeklődőnek. Az SZTA ezzel szemben mindig csak kisebbségi, maximum 49 százalékos részesedést szerez, ami azt is jelenti, hogy az alapítóknak sem kell tartaniuk az irányítás átadásától. Azok a startupok amelyek hasonló sikerekre vágynak, jelentkezhetnek az Alba Accelerator mentoringprogramra, ahol személyre szabott segítséget kaphatnak egy szilárd üzleti koncepció kialakításához. Ezt a program végén ismertethetik a potenciális befektetőknek. Az első körre még 12 napig lehet jelentkezni; a határidő 2018. március 19. Fotó forrása: Absorice Facebook