BefektetésA nyugat-dunántúli és az észak-alföldi régió egyik kiemelkedő fémipari cége úgy döntött, hogy gyártókapacitását kockázati tőke bevonásával növeli meg. A MŰFORG EZREDÉV Kft. 100 százalékos kapacitáskihasználtsággal dolgozik, így a folyamatosan növekvő piaci igények szükségessé tették a bővítést. A vezetés egy új projektcég létrehozása mellett döntött, amelyhez az SZTA induló vállalkozások finanszírozását elősegítő termékét vette igénybe.

Az újonnan létrehozott vállalat, a BG Automotive Tools 220 millió forint értékű uniós forrású kockázati tőke, illetve 50 millió privát tőke befektetése mellett kezdte meg tevékenységét.

Mivel foglalkozik a cég?

Az anyavállalat a fémmegmunkálás (fémforgácsolás és szerszámgyártás, csapágy- és záralkatrész gyártás) területén tevékenykedik. A projektcég eleinte a szerszámgyártás folyamatából magát a gyártást veszi át az anyavállalattól, a tervezési, ellenőrzési és mérési feladatokat pedig továbbra is a MŰFORG EZREDÉV végzi. A szerszámgyártó üzemben elsősorban sajtoló-, húzó- és hajlító szerszámok, továbbá műanyag- és fémfröccsöntő szerszámok készülnek.

Milyenek a kilátásai a piacon?

Mivel az anyacég a szerszámgyártás teljes folyamatára rendelkezik technológiai erőforrással, humán és minőségbiztosítási szakértelemmel, komoly piaci előnnyel rendelkezik a konkurens szerszámgyártó cégekkel szemben. A céghez hasonló német vállalatok erős piaci jelenléttel rendelkeznek a szerszámgyártás területén, azonban a magasabb termelési árak miatt a vevőknek jobban megéri magyarországi gyártóktól rendelni. A cég árbevételének közel 30 százaléka exportból származik, elsősorban Ausztriából és Németországból, illetve németországi képviselettel is rendelkezik. A projektcég kapacitásátvállalásának köszönhetően a cégcsoport előtt megnyílik az exporttevékenység növelésének lehetősége is.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Miben tud újat nyújtani a vállalat?

A fióktelep folyamatos modernizálásával és fejlesztésével a vevők a legkorszerűbb kiszolgálásban részesülnek. A cég képes az egyszerű daraboláson túl a bonyolult szoborfelületek megmunkálására is, amivel autóipari és orvosi műszer gyártására is alkalmas.

A jól felszerelt mérőszobáinak köszönhetően a legyártott szerszámok minőségét már helyben le tudja próbálni, ráadásul a vevők az alkatrész gyártását is a cégre bízhatják. Szakmai tapasztalatuk és modern gépeik lehetővé teszik a termékek gazdaságos és komplett gyártását 1 mm-től 180 mm-es átmérőig, ráadásul akár kétmillió darabszámos szériamunkákat is tudnak vállalni.

Milyen konstrukcióban fektetett be az SZTA?

A Széchenyi Tőkealap befektetése a BG Automotive Kft.-be az Európai Bizottság notifikációja szerint „Induló vállalkozásokba történő” tőkebefektetésnek minősül. Az Alap két ütemben összesen 220 millió forint tőkeemelést hajt végre, amelyhez további, összesen 50 millió forintos privát tőke társul. Az SZTA kisebbségi tulajdonosként szerez üzletrészt a vállalatban.

Mire használja fel a tőkét a vállalat?

A cég a befektetett tőkét első ütemben a szerszámüzem kialakítására és a szükséges speciális gyártóeszközök beszerzésére fordítja, amelynek köszönhetően létrejön egy magas műszaki színvonalú lemezalakító gyártó bázis, biztosítva a fenntartható működést. A második ütem a szerszámüzem bővítését és fejlesztését, újabb gépek beszerzését fogja szolgálni, további új munkahelyek megteremtése mellett.

A vállalat üzleti terve alapján képes lesz kiaknázni a fémmegmunkálás folyamatosan növekvő kapacitásigényét. A cégcsoport mögött álló szakmai felkészültségnek és tudásnak, illetve az elkötelezett tulajdonosoknak köszönhetően a nyugat-dunántúli régióban egy dinamikusan fejlődő fémmegmunkáló társaság kibontakozására nyílik lehetőség.