Igeretes_indulo_vallalkozasEgy közel húsz éve alapított kunszentmártoni kisvállalkozás növekedése során eljutott arra a pontra, hogy tevékenységének egyik csoportját egy újonnan alapított vállalatba helyezze át. Ezzel egyrészt hatékonyabbá teheti működését, másrészt több mint ötven új munkahelyet teremt. A bővüléshez, illetve az új cég működésének finanszírozásához szükséges külső forrást a Széchenyi Tőkealap induló vállalkozások számára nyújtott tőketerméke biztosítja.

A fémmegmunkálásra specializálódott társaság korszerű berendezésekkel multinacionális cégek számára gyárt alkatrészeket autóipari, háztartási és orvostechnikai eszközökhöz. Az utóbbi években a folyamatos fejlesztések, a kapacitásbővítés és a saját szakemberképzés meghozta a gyümölcsét: a cég egyrészt több mint száz fős középvállalkozássá nőtt, másrészt olyan jelentős nemzetközi társaságok beszállítójává vált, mint a Bosch, a Valeo vagy a Denso.

Mivel a társaság tevékenységi köre és kapacitása egyre bővül, úgy döntött, hogy a vevőkör optimális kiszolgálása érdekében leválasztja, és új cégbe szervezi egyik legfontosabb szegmensét. A 2014-es alapítású UT Automotive profilja teljes mértékben a csúcstechnológiai minőségű alkatrész-beszállítói tevékenység, és az anyacég jó hírnevének és megrendelőinek köszönhetően jó kilátásokkal bír a nemzetközi piacon. Értékesítésének felfuttatásához újabb kapacitásbővítésre volt szükség, amelyért a legnagyobb cégportfólióval rendelkező, hagyományos iparágakba is befektető hazai kockázati tőkealaphoz fordultak.

[insert_php]
kalkulator();

Az SZTA összesen 225 millió forintot fektetett be a vállalatba. Az összegből a társaság új gépeket és berendezéseket vásárol, illetve a gyártáshoz szükséges forgóeszközigényt is biztosíthatja majd. Az anyacég saját fejlesztésű, a milliméter ezredrészén (1 mikron) belüli pontosságú, precíziós megmunkálásra képes technológiáját bocsátja a társaság rendelkezésére, illetve további több mint 80 millió forint értékű eszközt apportál a cégbe.

A bővülés finanszírozására a társaság pénzügyi befektető bevonását tartotta a legjobb megoldásnak. Mivel az SZTA minden esetben kisebbségi tulajdonosként vásárol tulajdonrészt, az üzleti tervek beválása esetén a társaságnak már a középtávú céljai között szerepel, hogy a cégérték-növekedésnek köszönhetően visszavásárolják az üzletrészt a tőkealaptól. Közel húsz éves működéssel, rengeteg kihívással és egy globális válsággal a háta mögött a cég elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy a mérethatékonysággal és a magas minőség megtartásával újult erővel nézzen a jövő elé.

Mivel a vállalkozás telephelye a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik, és ún. szabad vállalkozási zónában van, a cég az ebből adódó lehetséges kedvezményekkel és pályázati lehetőségekkel is élni tud a jövőben. A cég dolgozói létszámát folyamatosan növelve több mint 50 fő felvételét tervezi.