MySunA hagyományos energiahordozóktól való függés csökkentése érdekében, valamint az erősödő társadalmi igény következtében egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. Az Európai Unió stratégai célokat tűzött ki e területen, amelyek elérésében fontos szerepet játszanak az új technológiák és megoldások is. Ennek köszönhetően egyrészt növekszik a megújuló energiaforrások aránya az energiatermelésben, másrészt pedig egyre csökken a károsanyag-kibocsátás. Magyarországon még rengeteg lehetőség van ebben a szektorban, egy kisvállalkozás új fejlesztésében pedig potenciált látott a Széchenyi Tőkealap, és a befektetés mellett döntött.

A fokozatosan csökkenő beszerzési áraknak, a növekvő minőségi jellemzőknek és a javuló hatékonysági mutatóknak köszönhetően a megújuló energiaforrások kiaknázása iránti igény továbbra is növekedő tendenciát mutat. Ennek kiszolgálását segíti a MySun Technologies Kft. terméke, a MySun Parabola, amely a napenergia hatékony kihasználására nyújt egyedi, innovatív megoldást. A Széchenyi Tőkealap tőkebefektetése révén egy olyan lehetőséggel bővülhet a lakosság által elérhető piaci kínálat, amely korábban nem volt elérhető.

Mit érdemes tudni a cégről?

A társaság több éves tapasztalattal rendelkezik a megújuló energiafelhasználáson alapuló rendszerek kialakításában, így többek között a napkollektorok forgalmazásának területén is. A termikus parabola napkollektorok lakossági célra történő kifejlesztése mindeddig kísérleti szinten maradt, a MySun Technologies Kft. az általa kifejlesztett termékkel épp a piac ezen területére kíván belépni.

Miben különbözik a MySun Parabola a piacon elérhető napkollektoroktól?

A nemzetközi piacon többségében a síkkollektoros és a vákuumcsöves típusú napkollektorok találhatók meg. A termikus parabola napkollektorok még az ipari felhasználói piacon is új technológiának számítanak.

A lakossági szegmensben elterjedtebb vákuumcsöves és síkkollektoros rendszerekhez képest a MySun Parabola hasonló árszint mellett nagyobb teljesítményt és szélesebb felhasználási lehetőséget biztosít a potenciális fogyasztók számára. A MySun napkollektor alkalmas a meleg víz és az elektromos áram költséghatékony előállítására, valamint az abszorpciós klímarendszerek működtetésére is. A rendszer működési átlagideje kedvezőbb a versenytársainál, megfelelő karbantartás mellett várhatóan 20 év. Teljesítménye meghaladja a piacon fellelhető napkollektorokét, így a megtérülési ideje is kisebb. Míg egy síkkollektor átlagos feltételek mellett 10-11 év alatt térül meg, addig a MySun Parabola esetén 6-7 évről beszélhetünk.

[insert_php]
kalkulator();

A cég mind a kisebb családok, mind a nagyobb háztartások igényeit ki szeretné szolgálni, így első körben két termékverzióval, a 6000 kW éves teljesítményű MySun Parabolával és a kisebb méretű, 3000 kW éves teljesítményű MySun Parabola Minivel tervez piacra lépni (egy 4-5 fős család átlagos teljesítményigénye egy évben körülbelül 4500 kW).

Napenergia a „felhőkből”

A cég a megújuló alapú energiatermelés mellett a fogyasztói élményt egy ingyenes mobil alkalmazás révén is fokozni kívánja. A főbb platformokon futó applikáció személyre szabott adatok formájában informálná a fogyasztót a parabola teljesítményéről és működéséről. Az alkalmazás az adatokat felhőalapú technológia alkalmazásával tölti le, és továbbítja a felhasználó számítógépére vagy okostelefonjára, így a kollektor tulajdonosa akár akkor is nyomon követheti a készülék teljesítményét vagy módosíthat a beállításokon, ha épp nem tartózkodik otthon.

Milyen konstrukcióban fektet be az SZTA a cégbe?

A tőkeemelés egyrészt a Széchenyi Tőkebefektetési Alap kétütemű, 50 millió Ft összegű tőkebefektetésével, másrészt egy magánbefektető 10 millió Ft összegű tőkebevonásával valósul meg. Az SZTA a befektetés révén 40 százalékos tulajdonrészt vásárol a cégből. A vállalat a befektetett összeget a már beérkezett vevői megrendelések legyártására, illetve a piacon történő szélesebb körű megjelenésre tervezi felhasználni.

Hogyan működik a napkollektor?

A rendszer a direkt napsugárzást hasznosítva működik. A parabola napkollektor a felületén elhelyezett tükörrendszer segítségével a Nap energiáját koncentráltan egyetlen fókuszpontba gyűjti, majd a fókuszpontban elhelyezett hőcserélő segítségével juttatja el a hőtároló rendszerekbe. A parabola tükörrendszere a mozgatómechanika segítségével napkelettől napnyugtáig követi a nap járását, ezáltal az adott napszakban mindig a legjobb szögből tudja összegyűjteni a napsugarakat. A kis hőátadó felületnek köszönhetően télen sem jelent problémát a keringetett közeg magas hőfokra való hevítése, hiszen a hűlő felület csupán töredéke a síkkollektoros rendszerekének.