Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. - a PeCsa újratöltve - befektetői szemmelA PeCsa Cafét üzemeltető, közel egy évtizedes múltú sikeres hazai rendezvényszervező, a Cortina Service Kft. 2011-ben nyílt pályázaton nyerte el a lehetőséget, hogy a városligeti Petőfi Csarnok rendezvényközpontot, vagyis az új PeCsa Music Hall-t teljesen megújítsa és tíz éven át működtesse. A cél egy korábbinál magasabb presztízsű, elismert és vonzó rendezvényhelyszín kialakítása és hosszú távon is nyereséges működtetése – a tervek szerint a beruházások 2012 és 2016 között történnek meg. A Cortina ezek előzetes „átvilágításához” és végrehajtásához kérte a Széchenyi Tőkealap-kezelő szakértői és befektetői hozzájárulását.

A terv működőképesnek bizonyult, így az SZTA öt évre szóló tőkebefektetéssel – 58,7 millió forint tőkével és legfeljebb 61,3 millió forint tagi kölcsönnel – járul hozzá jövőbeli sikeréhez. A projektben kézzelfogható érték rejlik: a beruházás révén nemcsak egy patinás, közel 30 éves rendezvényhelyszín újul meg, és nemcsak egy minőségi kulturális központ jön létre a mai szigorú előírások és a koncertlátogató közönség elvárásainak figyelembe vételével. A PeCsa egyedi piaci pozíciója a jövőre nézve is megerősíthető, hiszen ez lesz a város egyetlen 2500 fős fedett koncertterme és 5000 fős szabadtéri programhelyszíne. Ráadásul, a befektetés a hasonló projektekhez képest is számottevő, 30-50 új munkahelyet teremt.

A Cortina sajátos tudása, amelyre alapozva a Petőfi Csarnok új életre kelhet, tőkebefektetői szemmel két oldalról is releváns. Egyrészt, a PeCsa Café aktív, sikeres üzemeltetése egyedülálló „helyismeretet” jelent a felújítás és a rendezvényszervezés terén egyaránt, beleértve az alvállalkozói, beszállítói, koncertszervezői és közönségkapcsolatokat is. Másrészt, a cég közel egy évtizedes működése során több kiemelt helyszín folyamatos, párhuzamos üzemeltetésével széleskörű piaci tapasztalatokat és eredményeket tud felmutatni, melyek egyik legfőbb tényezője a rugalmasság, ami képessé teszi a jövőbeli tervek sikeres végrehajtására.

Érdekes adalék a történethez, hogy a Cortina az 1985 óta működő, most megújuló PeCsa piaci versenyképességét nemcsak saját tapasztalataira építve próbálja újraépíteni és megőrizni: az intézményt a cég a korábbi ügyfelek, partnerek minél több jó és rossz tapasztalatából okulva igyekszik minél nagyobb sikerrel működtetni.

Szintén előny, hogy a központ rendeltetését tekintve a legkevésbé sem lesz egysíkú, persze soha nem is volt az. Valószínűleg nincs még egy olyan rendezvényhelyszín Budapesten, ahol ennyire sokféle program sikerrel megszervezhető. Majdnem három évtizednyi működés után egy jelentős megújulásnak akkor van igazán értelme, ha a megálmodott PeCsa Music Hall egy átgondolt üzleti terv, egy kifejezetten erre szabott visszatérítendő tőkeinjekció, valamint egy felelős vezetőség segítségével valóban nyereségesen működtethető.

Ehhez persze első körben el kell nyerni a szervezők és előadók bizalmát. A tervezett minőségi átalakulással, az új arculattal, a rugalmas bérbeadási és rendezvényszervezési rendszerrel, minőségi programokkal, szolgáltatásokkal és árképzéssel, gördülékeny szervezéssel és lebonyolítással erre befektetői szemmel most minden esély megvan. És amint a vonzó programok rendre elhozzák a közönséget, akik jegyeiket online is megrendelhetik, akik jól érzik magukat a megújult környezetben, akikkel a közösségi médián keresztül az üzemeltetők tartják a kapcsolatot, és akik akár újra is nézhetik majd a koncerteket online, fenntartható sikersztori kezdődhet.