ResearcherA gyógyszeripar mellett az orvosi diagnosztikai eszközök fejlesztése és gyártása is hagyományosan sikeres magyar iparág – legalábbis nagyvállalati szinten. A kis-, és közepes feltörekvő cégek célzott fejlesztést, és az ezt biztosító fejlesztési forrásokat igényelnek ahhoz, hogy érvényesülhessenek a piacon, illetve nemzetközi láthatóságot érhessenek el. Az ígéretes, innovatív hazai vállalkozás, a Histopatológia Kft. eddigi sikere alapján képes erre – így lett a cég a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. legfrissebb befektetési projektjének főszereplője.

A Pécsen működő, mindössze 13 főt foglalkoztató Histopatológia Kft. tudományos és üzleti tapasztalata, piacképes tudása, innovációs együttműködései, illetve diagnosztikai termékei és szolgáltatásai révén közel húsz éve sikerrel járulnak hozzá ahhoz, hogy a kisebb laboratóriumok is egyre fejlettebb diagnosztikai lehetőségekhez jussanak, és a legtöbb betegség – beleértve a rosszindulatú daganatos és ritka betegségeket – gyorsabban felismerhető és sikeresen kezelhető legyen. A vállalat ezzel egyedi értéket teremt az orvosi diagnosztikában, és nemcsak Magyarországon: ez az érték válságidőszakban a különösen nehezen „feltörhető” nyugati piacokat is képes lehet megnyitni, hasonlóan az Egyesült Királysághoz, amely ma a cég egyik fő exportpiaca.

A dél-dunántúli térségben komoly hagyománya van a kutatásnak és innovációnak; az oktatási intézmények és az ott működő vállalatok számára természetes a kapacitások, lehetőségek, igények harmonizálása. Ez a hagyomány kifejezetten erős a biotechnológiában és a kapcsolódó üzleti területeken, különösen amióta a Histopatológia Kft. 2005-ben megalapította a Biotechnológiai Innovációs Bázis Akkreditált Innovációs Klasztert. Ennek köszönhetően, a közös gyógyszeripari és diagnosztikai fejlesztés kis- és középvállalati szinten is élő, napi gyakorlattá vált.

A Histopatológia Kft. az úgynevezett IVD (in vitro diagnosztikus) orvostechnikai eszközök termék-, és szolgáltatás-kategóriába tartozó reagenseket és laboratóriumi műszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz. (Az in vitro kifejezés arra a technikára utal, amikor a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények között zajlik le, például kémcsőben.) A cég az elmúlt években saját erőből és gazdaságfejlesztési pályázati támogatások bevonásával egy teljesen automatizált, digitális elemzést biztosító szövettani laboratóriumot hozott létre, ahol természettudományos egyetemi szintű végzettséggel bíró kutató-fejlesztők dolgoznak.

Egyedi értéket elsősorban azzal teremt, hogy saját szabadalmon alapuló termékei lehetővé teszik a gyors, megbízható és pontos diagnózist. Ezekkel a kisebb laboratóriumok számára is elérhetővé válik az immun-diagnosztikus módszer alkalmazása, amely eddig csupán a nagy, központi intézmények számára volt elérhető. A cég folyamatos innovációs tevékenységének eredménye az egyszerű, költség- és környezetkímélő termékegyüttes, a DominoStainer és az üzemeléséhez szükséges HISTOLS® védjeggyel ellátott reagenscsalád létrehozása. Ezek technológiai alapja a fénymikroszkópos diagnosztika, mellyel a legtöbb megbetegedés, elsősorban a rosszindulatú daganatos kórfolyamatok és számos ritka betegség felismeréséhez és kezeléséhez nyújt nélkülözhetetlen adatokat.

2011-ben a Társaság forgalma a jövedelmezőséggel párhuzamosan jelentősen megnövekedett, árbevétele 72 millió Ft volt, mely az előző évi árbevételhez képest 33 százalékos növekedést jelent. A Histopatológia Kft. jól ismeri a hazai és a nemzetközi piacot, így az eddigi sikerekre, illetve új növekedési lehetőségekre építve további termékfejlesztésekre, eszközberuházásra és létszámbővítésre készül. A termékek jövőbeli regisztrációját támogató, azok teljesítőképességét értékelő speciális berendezés megvásárlásához, illetve a belső termékfelelősi rendszer kialakításához és működtetéséhez azonban további külső forrásra volt szüksége, ami képes támogatni a termékfejlesztési területet is. Az SZTA által nyújtott 40 millió forintnyi tőkeemelés révén a társaság 2014 év végéig újabb 13 fős létszámbővítést hajthat végre, miközben a sikeres fejlesztések eredményeképpen egymást kiegészítő termékeinek köszönhetően, külföldön is versenyképes (IVD) orvostechnikai eszközöket gyártó céggé válhat. A cég marketing-stratégiája elsősorban a közép-kelet-európai piacot célozza meg, egyik legjelentősebb export-célországa azonban már most az Egyesült Királyság.

A globális piaci potenciál jelentős, hiszen az IVD termékek területén világszerte központi szerepet játszik az innováció. Az egészségügyi költségvetéseknek jelentős részét teszik ki a laboratóriumi vizsgálatok, így az egyre jobb és egyben egyre költséghatékonyabb megoldások segítenek abban, hogy a felszabaduló források az egészségügy más területei felé áramoljanak. Azok a vállalkozások, melyek egy ilyen dinamikus piac igényeire kellő rugalmassággal tudnak reagálni, a nemzetközi színtéren is meg tudnak jelenni és akár hosszú távon is versenyképesek tudnak maradni.