HungaryA tavaly nyáron társbefektetői részvételt ösztönző céllal meghirdetett legújabb termékeinkkel az volt a célunk, hogy az Európai Unió által, a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztésére nyújtott 14 milliárd forintos keret olyan hazai privát befektetőket is megmozgasson, akik egyedül nem, de egy tapasztalt befektetőtárssal együtt szívesen fektetnének be növekedés előtt álló, ígéretes vállalkozásokba. A célunk bőven teljesült, az elmúlt, közel egy év alatt az összes tőkebefektetéshez viszonyítva kb. 33 százalék privát tőkebefektetést generált. Az SZTA tőkeprogramjának pedig természetesen még közel sincs vége, további társbefektetőket várunk a közös cél érdekében.

A Magyarországon újnak számító, uniós szinten is egyedi program keretében az Alap magánbefektetőkkel, magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal vagy kockázati tőkealap-kezelőkkel kíván együttműködni. A társbefektetés cégeként akár 2,5 millió eurós tőkekihelyezést is lehetővé tesz. Az SZTA a befektetés legfeljebb 70 százalékát (750 ezer eurót), míg a magánbefektető legalább a 30 százalékát biztosítja.

A tőkebevonás ezen formájával azon hazai céltársaságok élhetnek, amelyek legalább két éve működnek, közvetve vagy közvetlenül 25 főt foglalkoztatnak, és árbevételük nem haladja meg az évi 6 millió eurós küszöböt. Az Alap forrásaiból 2015 végéig hajthat végre befektetéseket. Az forrásra vonatkozó előírásoknak megfelelően az SZTA a befektetésekkel elsősorban a hagyományos iparágakat célozza meg, csupán a mezőgazdasági, ingatlanfejlesztési vagy kereskedelmi területre fókuszáló cégekben nem szerezhet tulajdonrészt, emellett a tőkebevonás nem szolgálhat hitelkiváltási célokat és kivásárlást.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az eddig tőkebefektetésből származó, kis- és középvállalkozásba invesztált magántőke jelenleg csaknem 1,5 milliárd forintot tesz ki, amelyet az SZTA több mint 4,5 milliárd forinttal egészített ki. A magántőke összege két komponensből tevődik össze: a független társbefektető pénzbeli és nem pénzbeli (apport) hozzájárulásából illetve a társaságok eredményből történő tőkeemeléséből. A tőkebefektetés következtében a céltársaságok összesen 1 milliárd Ft társbefektetésből származó tőkével gazdagodtak, melyet elsősorban fejlesztésekre és humánerőforrásra használnak fel. A független társbefektető mellett kiemelendő a társaságok saját tőke emelése is, melynek mértéke közel 500 millió Ft. Az a tendencia látszik, hogy olyan termékek, illetve társaságok esetében is megjelenik a magánforrás, ahol az nem elvárt (pl. induló vállalkozások esetében).

A fenti adatok rámutatnak arra, hogy a jó célokra (jelen esetben a magyar gazdaság fellendítésére) nyújtott külső források a hazai tőkét is képesek jelentős mértékben megmozgatni, csak lehetőséget kell biztosítani azon tőkések számára, akik épp ilyen alkalmakra vadásznak. A pozitív eredményekre pedig a 40 tőkebefektetésünk jelent garanciát. Szóval íme egy lehetőség, érdemes kihasználni.

Egyedi társbefektetői lehetőségeinkről itt olvashat bővebben: https://szta.hu/termekeink
Az SZTA egyedi tőkeprogramjáról itt talál információkat: https://szta.hu/?p=961