Szechenyi_Tokealap__Duna_International_Konyvkiado_atvilagitas_eredmenyeiEgy tőkebefektetés végső célja természetesen a meghatározott összeg kihelyezése, azonban mindkét fél számára több hozadékkal bír az együttműködés még akkor is, ha a folyamat végén nemleges befektetési döntés születik. A célpontnak tekinthető vállalkozások több igen hasznos fázison esnek át a befektetési döntés megszületéséig, így az előkészítés során a kölcsönös ismerkedés szakasza, a jogi és a pénzügyi átvizsgálás később is hozhat kellemes meglepetéseket a tőkében bízó vállalkozásoknak. A Széchenyi Tőkealap-kezelő egyik korábbi célpontja éppen ilyen pozitív, működését gyökeresen megváltoztató tapasztalatról számolt be.

„Gyakorlatilag az elsők között jelentkeztünk a Széchenyi Tőkealap-kezelő programjába, így közösen tapasztalhattuk meg, hogy miből is áll a hatékony átvizsgálási folyamat. Igaz, végül nem fektetett be az Alap, mégis hálásak lehetünk mindazért az ismeretért és tanácsért, amelyeket a 2011-es együttműködés óta már be is építettünk napi működésünkbe” – mondta Baráz Miklós, a Duna International Kiadó ügyvezető igazgatója.

A könyvkiadónál a jogi és a pénzügyi átvilágítás gyorsan és szakszerűen, gyakorlatilag 1-2 nap alatt le is zajlott annak ellenére, hogy több éves cégről van szó; Baráz Miklós szerint volt vizsgálnivaló bőven. „Az SZTA külső szemlélőként, a céget és annak tevékenységét, valamint működését ismeretlenként, mindenfajta érzelmi hatásoktól teljes mértékben mentesen tekintette át” – vallja a cég vezetője. Az folyamatot talán úgy tudnám a legjobban érzékeltetni, hogy a cégünk volt a mozifilm, a SZTA szakértői pedig a nézők, akik a film végére a lehető legpontosabban térképezték fel a tevékenységünk lehetséges hiányosságait – tette hozzá a cég vezetője. A tulajdonosok és a cég alkalmazottai a napi működéssel járó berögződések miatt ebből sok mindent nem is vehettek észre, ezért a külső szem által feltárt jellegzetességek nagy segítséget jelentettek. A cég a külső szemlélő által látottak alapján új lendületet is kapott, így a folyamatnak a vártnál is nagyobb hozadéka volt.

A Duna International Kiadónál az azóta eltelt időben egyfajta katalizátorként tekintenek a közös munkára, amelynek jelentős hatása volt a cég stratégiájának kialakítására, valamint az ellenőrzési mechanizmusában bekövetkezett gyökeres változásokra. „Szerintem egy ilyen folyamat minden cégnek a hasznára válna, sőt, azt is el tudnám képzelni, hogy akár évente átessünk rajta” – állítja Baráz Miklós.

Az SZTA által beindított változások végső soron oda vezettek, hogy a cég közelebbi üzleti viszonyba került egy kínai könyvkiadóval, azaz külföldi tőkét vonzott magához és külföldi piacokra is kilépett. Egy tavalyi döntés szerint a kínai SPM könyvkiadó beszáll a Duna International Kiadóba, Kínában pedig közös vállalatot alapítanak. A Duna könyvkiadó évente egymilliós példányszámban visz könyveket a piacra, s hosszú évek óta jelen van a régió több országában is. A kínai fél érdeklődését azt kelthette fel, hogy az elmúlt években a cég folyamatosan növelte nyereségét.