Jelenlegi állás szerint az Európai Unió 2020 után jelentősen átalakítja pályázati rendszerét, aminek eredményeként a következő évtizedtől a vállalkozások a korábbinál jóval kevesebb vissza nem térítendő EU-s forrásokhoz juthatnak hozzá, párhuzamosan növelve a pénzügyi eszközök (kockázati tőke, hitel, garancia) arányát.

Nemrég a Forbes is beszámolt arról, hogy akár már 2018 júniusában elapadhatnak az EU-s források, helyüket pedig várhatóan a kockázati tőke és a bankhitelek veszik át. A lépés célja, hogy a visszatérítendő források (hitel, kombinált hitel, kockázati tőke) multiplikátor hatásának kihasználásával még több vállalkozásfejlesztésbe fektethető forrás forogjon az egyes nemzetgazdaságokban, így Magyarországon is. Az idei utolsó innovációs pályázat határidejét májusra tolták, nézzük kinek érdemes még pályáznia!

Idén januárban az alábbi három innovációs pályázatot írták ki:

Jelenleg tehát utóbbira még lehet jelentkezni, a konvergencia régiókban, azaz a Pest megyén kívüli területeken elérhető pályázat szabályai azonban nagy mértékben szigorodtak. A támogatásra másfél éve lehet jelentkezni, de a pályázók a mai napig nem tudták kihasználni a 120 milliárd forintos keretet. A támogatás harmada költhető csak beruházásra, emellett pedig a projektekre elkölthető munkabérek összege is szabályozva van a pályázó beszámolójában szereplő összeghez viszonyítva.  Az eddigi 500 jelentkező közül április közepéig 33 nyertest hirdettek.  A pályázatra a kiírást többször is meghosszabbították már, a jelenlegi beadási határidő május 31.

Ezen kívül lehet még jelentkezni a 2018-1.1.2-KFI innovációs pályázatra is. Ez a pályázat az innovációt, innovatív fejlesztéseket finanszírozza a központi régióban, tehát a fővárosban és Pest megyében. A teljes keret 20 milliárd forint, azonban az eddigi tapasztalatok alapján legalább két-háromszoros túljegyzéssel számolnak. Azok a vállalkozások lehetnek esélyes pályázók, amelyek legalább 200 millió forintos saját tőkével rendelkeznek.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A Széchenyi 2020 program ideje alatt elérhető pályázati finanszírozások olyan vállalkozások számára is lehetőséget nyújtanak, amelyek önerőből nem tudnák elindítani projektjeiket. A támogatások felhasználásának köre azonban jellemzően behatárolt, valamint gyakran nem a vállalkozás növekedéséhez szükséges beruházásokat támogatja, a megpályázott összeg jellemzően rövid távon tud hasznosulni.

Ezzel szemben az Európai Unió 2020 után azon kihelyezendő pénzügyi összegek arányát és értékét kívánja növelni, amelyek visszafizetése a vállalkozások pénzügyi stratégiájának alapos kidolgozását és megvalósítását követeli meg. Fontos szempont még az is, hogy a visszatérítendő források a vállalkozásbővítési cél elérése és a források visszafizetése után újra kihelyezhetővé válnak más vállalkozások számára, így egyazon egységnyi tőkeforrás több fejlesztést tud támogatni hosszabb távon.