VelotrackMíg az autós iparágban számos ún. M2M-alapú (Machine-to-Machine) nyomkövetést kínáló szolgáltatás működik, addig a kerékpárokra optimalizált változatnak annak ellenére sem sikerült még elterjednie, hogy a biciklizés egyre népszerűbbé válik. Pedig egy több millió főt számláló kerékpáros társadalom körében jelentős igény mutatkozhat egy lopásmegelőző és sport tracker eszközre. Az SZTA legújabb befektetése, a Hargamon Kft. épp ilyen fejlesztéssel kíván a                                                                                     célközönség kedvére tenni.

A cég saját fejlesztésű rendszere, a Velotrack valós idejű nyomkövető rendszerrel kíván megjelenni a hazai és a külföldi piacon. A biztonsági berendezés várhatóan 2015 tavaszán lesz elérhető mind az üzleti, mind pedig a magánfelhasználók számára. A vállalat már számos, neves hazai és külföldi kerékpárgyártó céggel tárgyal (többek között a Schwinn-Csepel Zrt., Amazing Wheels, INTERHOLZ Handelsgesellschaft GmbH, my Boo GmbH, Kappstein GmbH & Co. KG., Seborgini), hogy a vásárlók a biztonsági rendszerrel felszerelt kerékpárok minél szélesebb kínálatával találkozzanak a piacon.

A kerékpárba beépített nyomkövető eszköz GPS-koordinátákat és egyéb telemetriai adatokat küld a szerverparkba, amelyet egy digitális térképeket tartalmazó webportál szolgál ki. Mindehhez kapcsolódik egy mobil applikáció is, amelyen keresztül a tulajdonos vagy ismerősei – vagy később a hatóságok – is valós időben nyomon követhetik, hogy a kétkerekű merre jár, lopás esetén könnyen azonosítható a bicikli holléte. Ugyanakkor ez a funkció a hosszabb távot megtevő, közösen túrázó barátoknak és családoknak is fontos lehet.

A lopásmegelőző eszköz működése rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. A tulajdonos virtuális logikai lakatot helyezhet el a leparkolt kerékpáron. Ha elmozdítják a kerékpárt, a beépített giroszkóp azonnal jelzést küld a mobilalkalmazásra. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt.

A Széchenyi Tőkealap 98 millió forint értékben fektetett be tőkét a vállalatba, amelyet a tulajdonosok a szolgáltatás alapját képező nyomkövető eszköz gyártására, hardverfejlesztésre, üzemeltetésre, marketing költségekre, illetve a kapcsolódó applikáció fejlesztésére használnak fel.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]