300!Az SZTA blog már több mint három és fél éve indult útjának, hogy heti rendszerességgel osszon meg információkat, híreket, cégsztorikat, érdekességeket a kockázati tőke világából. Ahogy egyre több poszt született és egyre nagyobb törzsközönség alakult ki, a blog úgy vált a témában stabil, meghatározó forrássá. Ma már több mint 300 bejegyzés olvasható a felületen. Tavaly a 200. bejegyzés megszületésének alkalmából a tőkebefektetéssel kapcsolatos legfontosabb, leghasznosabb szakmai írásokat gyűjtöttük össze, ezúttal pedig a legolvasottabbakat vesszük sorra.

A blog alapvetően finanszírozási forrást, azon belül is elsősorban kockázati tőkét kereső vállalkozásokat, az ágazatban aktívan tevékenykedő befektetőket, tanácsadókat és partnerszervezeteket, valamint a startup- és vállalkozói szféra iránt érdeklődőket célozza meg. Azon túl, hogy edukáló szakmai bejegyzésekben magyarázza el, hogyan működik a kockázati tőke, számos konkrét visszatérítendő és vissza nem térítendő finanszírozási lehetőségről és izgalmas magyar céges sikerekről is rendszeresen beszámol.

Általánosságban elmondható, hogy a blog legtöbb olvasóját a konkrét problémákat, kérdéseket körüljáró bejegyzések és az izgalmas cégsztorik és befektetések érdekelték, de sokan kattintottak a konkrét pályázati lehetőségekről szóló írásokra is.

Messze a legolvasottabb a kerékpáros társadalom számára rendkívül hasznos, a kerékpárba szerelhető biztonságtechnikai és sport tracker eszközt (Velotrack) fejlesztő Hargamon Kft.-t bemutató, 2015 eleji poszt volt. A Széchenyi Tőkealap akkor 98 millió forint értékben fektetett be tőkét a vállalatba, mára pedig elindult a sorozatgyártás, és már Magyarországon is elérhető a rendszer.

A második legnépszerűbb poszt szintén egy SZTA-befektetést mutatott be. A kelet-magyarországi régió legdinamikusabban fejlődő és legnagyobb gyártási kapacitását felvonultató fémipari vállalkozása, a GÉMTECH Kft. kifejlesztett egy olyan rendszert, amely egyedülálló módon növeli az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát. A cég a rendszert – hasonlóan más, nagyvállalatoknál bevált megoldással – egy spin-off cégbe szervezte ki, amelyben az SZTA 210 millió forint értékű tőkét emelt, magánbefektetők forrása mellett. A befektetés a magyar fémipar egyik sikerprojektje lehet a jövőben.

A két, befektetésről szóló posztot az olvasottsági listán olyan problémák, kérdéskörök követik, amelyekre számos vállalkozó, ötletgazda vagy érdeklődő megoldást kíván találni:

Honnan akasszunk le cégvezetőt azonnal? – A posztban az interim menedzsment fogalmát mutattuk be, ami akkor jelenthet ideiglenes megoldást, amikor az aktuális vezetőség erőforrás vagy szaktudás hiányában nem képes ellátni feladatait vagy éppen ez akadályozza a tőkebefektetés megvalósítását.

Kinek melyik crowdfunding oldalt érdemes igénybe vennie? – A crowdfunding vagy közösségi finanszírozás néhány éve az egyik legnépszerűbb megoldást jelenti az ötlet- vagy prototípus-fázisban lévő projektek finanszírozására és piaci validálására. Ötlettől, terméktől függően eltérő honlapokat érdemes igénybe venni, ez az írás ebben segít. A téma „alapozó” posztja pedig ITT érhető el, ez is a legnépszerűbb írások között szerepelt.

Mennyit ér a vállalatod? Milyen módszerekkel értékelni a céget? 1. rész és 2. rész – Nem mindegy, hogy a piacon milyen értéke van a vállalkozásnak. Nem árt, ha a vállalkozó tudja, hogy mik az előnyei és hátrányai az egyes értékelési módszereknek, illetve hogyan készítse fel vállalkozását arra, hogy a befektető a valós képet lássa.

Miért húzza le a rolót olyan sok cég? – Az érdeklődés érthető, számos vállalkozás van hanyatló fázisban, senki sem kíván a következő lenni. Ha a problémák nem elsősorban külső tényezőkből erednek, egy megfelelő vezető, illetve vezetőség meg tudja menteni a céget, sőt a jó döntéseknek köszönhetően akár növekedő pályára is állíthatja azt.

Ezek voltak a siker kulcsai a világhírű magyar startupoknál – Összegyűjtöttük azokat a magyar startupokat, amelyek a jó vezetői döntéseknek köszönhetően nemcsak hogy növekedő pályára álltak, de világhírűvé és a piacon meghatározóvá váltak. Bár valamennyi startuppernek van egy jótanácsa a kezdő vállalkozóknak, a siker kulcsa ilyen könnyen nem továbbadható.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A legnépszerűbb befektetések:

A ShiwaForce nemzetközileg is elismert, az innovatív online megoldások piacának egyik leggyorsabban növekvő startup szellemiségű technológiai vállalata, az SZTA 2014-ben 200 millió forint értékű kockázati tőkét fektetett a cégbe.

Az OrthoSera Dental a BoneAlbumin nevű, innovatív csontimplantátumot kívánja elterjeszteni a nemzetközi fogászati és szájsebészeti piacon. A termék különlegessége, hogy a humán eredetű csontgraftokkal ellentétben képes alkalmazkodni az emberi szövetekhez és fokozatosan átvenni azok funkcióját.

A Saigo Logistic a Debreceni Nemzetközi Repülőtér területén kíván létrehozni egy a kelet-magyarországi régió szempontjából nagy jelentőségű, trimodális logisztikai központot. A fejlesztésnek köszönhetően vasúthálózat révén közvetlen összeköttetés jön létre Kelet-Magyarország és több meghatározó európai kikötő (Hamburg, Rotterdam, Koper) között, így a térség vállalatainak import- és exporttevékenysége is költséghatékonyabbá válik. Az SZTA 2014-ben 210 millió forintot fektetett a vállalkozásba.

A HAMERLI nemzetközileg is forgalmazott hazai divatmárka a pécsi kézműves kesztyűgyártás 150 éves hagyományának fellendítését tűzte ki célul. A magyar prémium bőr ruházati kiegészítő termékek gyártásába az SZTA 200 millió forint fektetett 2014-ben.