2020 után megváltozik az Európai Unió pályázati rendszere, aminek eredményeképp a vállalkozások sokkal kevesebb vissza nem térítendő EU-s forrásokhoz jutnak. Emiatt a nagy mértékben EU-s forrásokra támaszkodó magyar kkv-szektor számára az elkövetkező 2-3 év jelenti az utolsó lehetőséget, hogy ilyen mennyiségű támogatásért pályázhassanak. Pályázati körképünkben megnézzük az eddigi eredményeket, valamint bemutatjuk a még megpályázható programokat. Az eddig lezárult pályázatok tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy hatalmas az igény a külső forrásokra, a legtöbb pályázati program többszörös túljelentkezéssel zárult. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) három legnépszerűbb kiírására például eddig közel 9200 vállalkozás pályázott. A GINOP kiírásaira főként mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhattak, melyek közül az egyéni vállalkozók az összes pályázó 10 százalékát sem tették ki. Ez arra utal, hogy főként a kis- és középvállalkozások körében népszerűek a kiírások. A programok közül a legnépszerűbb a 39 milliárd forintos keretösszegű, „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásai elnevezésű” volt. Ezen támogatás keretén belül a vállalkozások 5 millió és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő forrást infrastruktúrájuk fejlesztésére, illetve eszközbeszerzésre fordíthatják. A második legnépszerűbb GINOP-pályázat a „Prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” elnevezésű kiírás volt, amely négyszeres túligényléssel zárult: a 45 milliárd forintos keretösszegre közel 2700 vállalkozás pályázott, összesen mintegy 170 milliárd forintos igénnyel. A fenti lezárt vagy felfüggesztett kiírásokon túl több GINOP-pályázatra továbbra is várják a fejleszteni, bővíteni kívánó vállalkozások jelentkezését. Ezek legtöbbje kombinált hitelprogramként működik, ami azt jelenti, hogy meghatározott összegig igényelhető vissza nem térítendő támogatáson túl kedvezményes kamatozású hitelt is kínálnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a sikeres pályázás esélyét nagymértékben növeli az erős tőkehelyzet vagy egy megbízható tőkebefektető jelenléte. A 2020 utáni időszakra felkészülve pedig egyébként is érdemes egyre inkább számolni a forrásbevonás ezen lehetőségével. [post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter] Jelenleg elérhető kiírások kkv-knak:

  1. Versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizálása (GINOP-3.2.6-8.2.4-17)
  1. Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel (GINOP-1.2.6-8.3.4-16)
  1. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében (GINOP-2.1.2-8.1.4-16)
  1. Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása (GINOP-3.1.2-8.2.4-16)
  1. Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása (GINOP-3.2.2-8.2.4-16)
  1. Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása (GINOP-3.2.4- 8.2.4-16)

Az utolsó három, infokommunikációs fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatokról ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben.