A Deloitte idén 19. alkalommal hirdette ki a közép-kelet európai régió leggyorsabb növekedésű technológiai vállalatait listázó rangsorát. Jó hír, hogy a rangsorolt vállalatok átlagos növekedése idén zsinórban harmadszor ismét meghaladja az előző éves adatokat, ami azt mutatja, hogy folytatódik az ágazat robbanásszerű fejlődése a térségben. A listára idén két magyar vállalkozás, a Supercharge és a Smartfront is felkerült – a siker ünneplése közben azonban fontos észrevennünk azt is, hogy szerepeltünk már jobban is ezen a versenyen, például 2014-ben a Szallas.hu vezette a rangsort.

A Technology Fast 50 Central Europe megmérettetés során a Deloitte a régió 18 országából jelentkező cégeket az árbevétel-növekedés alapján rangsorolja a 2014 és 2017 között elért eredményeik nyomán. A jelentkezők olyan innovatív technológiai megoldásokat kínáló cégek, amelyek az infokommunikáció, fintech, biotechnológia, média- és szórakoztatóipar, vagy a szoftver- és hardverfejlesztés területén tevékenykednek. Idén a TOP 50 vállalat árbevétele átlagosan 1290 százalékkal nőtt, a tavalyi listára került vállalatok esetében ez a szám 1125 százalék volt, ezzel pedig ez sorozatban a harmadik év, hogy a régió tech vállalatai rekordot döntenek. Eltérően az előző évektől, amikor az első ötbe kizárólag új szereplők kerültek be, idén az élmezőnyben két olyan társaság is található, amelyek már tavaly is ott voltak az elit rangsorban.

A rangsort idén 17 118 százalékos forgalombővüléssel a 3D nyomtatással foglalkozó cseh Prusa Research vezeti. Második helyen a szintén cseh Kiwi.com áll 14 377 százalékos növekedéssel – az online repülőjegy-foglaló szolgáltatást működtető cég már tavaly is szerepelt a rangsorban, akkor az első helyen. A harmadik helyezett horvát Q Software pedig 3 894 százalékkal növelte árbevételét.

A nagyvállalati és banki mobilapplikációk és digitális megoldások fejlesztésével foglalkozó magyar cég, a Supercharge 740 százalékos fejlődésével a 12. helyet érdemelte ki. Tavasszal már a Financial Times leggyorsabban növekedő 1000-es európai listáján is elismerést vívtak ki; ott a 103. helyen végeztek. A céget 2010-ben alapította egy barátokból álló csapat, mára a közel 100 főt foglalkoztató cégnek Budapest mellett már Londonban is működik irodája – a magyar piac kiaknázása után itt várják az üzlet további növekedését. Piacvezető ügyfeleik – például OTP Bank, a Santander Bank vagy a NetPincér – számára olyan stratégiai fontosságú digitális felületeket fejlesztenek, amelyekkel felhasználók milliói interaktálnak folyamatosan.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A másik magyar vállalat a listán a 45. helyen számon tartott SmarFront, amely 2014 és 2017 között 288 százalékos növekedést ért el. A cég nem sokkal fiatalabb a Supercharge-nál, 2011 óta fejleszt elsősorban magyar kis- és középvállalatok számára felhőalapú, testre szabható vállalatirányítási megoldásokat. 2015-ben külső befektető által eszközölt tőkeemelést követően 20 fősre nőtt a cég, és tavaly az első nagy nemzetközi projektjüket vitték sikerre: a Szlovákiában működő Greencop számára alakítottak ki integrált, a napi gyártás optimális megtervezését szolgáló megoldást.

Az idei listán 10 ország sorakoztatja fel gyors növekedésű vállalatait, a legtöbb céget – a népességei miatt előnyt élvező – Lengyelország adta, 18 vállalat került innen a listára. Emellett Litvánia is jól teljesített 8 helyezettel. A magyar siker édességét sajnos csökkenti az, hogy hozzánk hasonló vagy akár kisebb gazdaságok szerepeltek nálunk jobban, mint a már említett Litvánia, vagy a 7 helyezést szerző Horvátország és Csehország, de Szlovákia is három honos céget szerepeltet a TOP 50-ben. 2014-ben még a Szallas.hu nyerte a versenyt, két éve pedig tőlünk is négy vállalat – az Innovatix, az Endeavour Team, az Attrecto és a JCQ – kerülhetett be a mezőnybe.