Mi a jogi átvilágítás indoka és célja? Mikor kerül sor a jogi átvilágításra? Milyen kérdéseket tesz fel a jogi átvilágító? Mire érdemes figyelni a jogi átvilágítás során? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel gyakran találkozunk a tőkebefektetések előkészítése során. A témával kapcsolatban dr. Pintér Attila, a KRS Ügyvédi Iroda szakértő ügyvédjének összefoglalóját közöljük.

Közismert tény, hogy a tőkebefektetések előkészítése hosszú folyamat, ami néhány hónapig, vagy akár egy évig is eltarthat. A céltársaság számára szinte minden esetben komoly kihívást jelent megtalálni a megfelelő üzleti, pénzügyi tanácsadót, elkészíteni a céltársaság főbb paramétereit tartalmazó one pagert, majd megkeresni az ideális befektetőt. A befektető kiválasztása után pedig kezdődik a term sheet egyeztetés, azaz a leendő befektetés alapvető feltételeinek rögzítését célzó, de még nem kötelező érvényű okirat tartalmának egyeztetése. Ha a feleknek sikerült megegyezni a term sheet tartalmáról, akkor a befektető lefolytatja a céltársaság átvilágítását.

Az átvilágítás szinte minden esetben tartalmaz jogi és pénzügyi átvilágítást, esetenként pedig szakmai átvilágításra is sor kerül. Az átvilágítás célja, hogy a befektető a lehető legalaposabban megismerje a céltársaságot, feltérképezze a céltársaság tulajdonosi struktúráját, a főbb vevői és szállítói megállapodásokat. A jogi és pénzügyi átvilágítás célja mindezek miatt a komplex szakértői vélemény kialakítása a céltársaság szervezetéről és működéséről. A jogi átvilágítás folyamata mindig a befektető által adott indikáció alapján indul: a befektető, az előzetes tárgyalások során már realizál néhány lehetséges jogi kockázatot, aminek vizsgálatára rendszerint külön felkéri a jogi szakértőt. Ezen indikációk alapján elkészített előzetes kérdéslistát a jogi szakértő megküldi a céltársaságnak, amely alapján a céltársaság menedzsmentje elő tudja készíteni a szükséges okiratokat tartalmazó adatszobát.

Szinte minden esetben sor kerül személyes interjúra is, ahol a céltársaság menedzsmentjének lehetősége van a jogi átvilágító kérdéseit megválaszolni, részletesen ismertetni az üzleti folyamatokat, vagy az okiratokkal kapcsolatos részletkérdéseket tisztázni.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter] Tartalmát tekintve a jogi átvilágítás legfontosabb területei az alábbiak szerint foglalhatók össze:

A sor még hosszan folytatható lenne, de itt talán elég annyit rögzíteni ökölszabályként, hogy a befektető befektetési döntését befolyásoló minden releváns tényt és adatot a jogi átvilágító rendelkezésére kell bocsátani. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben a céltársaság felkészülten várja a befektető belépését, és már előre rendszerezett adatszobával, szerződéskataszterrel, határozatok tárával stb. rendelkezik, akkor a befektetés előkészítésének folyamata és időigénye jelentősen lerövidíthető, ezért indokolt már a cégalapítástól kezdődően a cégiratok megfelelő és áttekinthető rendszerének kialakítása.