Nagy a mozgolódás ma az egészségügy és egészségipar területén, ahol az innovációk és a digitalizált megoldások egyre nagyobb teret nyernek. Az egészségügyi szektor találkozási pontjául szolgáló Portfolio Private Health Forum idén az aktuális finanszírozási kérdésekre fókuszált: milyen szerepe lesz a jövőben az állami forrásoknak, a biztosítóknak, a vállalatoknak és a befektetőknek az egészségügy formálásában?

Az első szekcióban körvonalazódott a magyar magánegészségügyi piac helyzete a közép-európai régióban: a 10 legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató cég éves árbevétele idén 30 milliárd fölé kerekedhet. Az egészségügyi iparág a kelet-európai régiókban látványosan bővül, és hatalmas, esetenként akár 20% feletti a növekedés. A londoni befektetők körében épp ezért a térség kiemelt befektetési célpont, az egészségügyi beruházások természetéből adódik azonban, hogy lassan, jellemzően 10 év után térülnek meg.

A magánegészségügy izgalmas fejleményei mellett a konferencia kitért az egyre aktívabb egészségügyi startup világra és természetesen az egészségügyi innovációk és digitális megoldások is szóba kerültek. Az egyik panelbeszélgetésben négy startap alapító-vezető került egymás mellé: Gál Viktor, az OrthoPred Kft. alapító vezérigazgatója elmondta, hogy ők a különböző orvosi képalkotási folyamatok, MR-ek teljeskörű működésének felforgatását tervezik azzal, hogy automatizálják ezeket a folyamatokat. Havlik Károly és a DiabTrend csapata a cukorbetegek mindennapjaihoz és inzulinkezeléséhez nyújt fontos segítséget: mesterséges intelligencia alapon monitorozzák és jelzik előre a kliensek állapotát. Horváth Bence, a Spicy Analytics Kft. ügyvezető igazgatója pedig arról mesélt, hogy olyan automatákat kívánnak építeni, melyek segítségével a laikusok és az egészségügyi szakemberek össze tudnak állítani data science projekteket, azaz nagy adattömegekből szoftveres úton tudnak levonni következtetéseket. Somogyi Tibor, a DokiApp nevű telemedicina projektet vázolta fel, mely a kliensek számára gyors, online szakorvosi vagy pszichológusi konzultációt nyújt akut problémák fennállása esetén.

Fürjes Balázs, az EIT Health Innostars igazgatója moderálásában a startup-szereplők megvitatták a diszruptor medtech trendeket, illetve azt is, hogy mi táplálja az egészségügyi befektetéseket, milyen szerepe lehet a startup vállalkozásoknak az egészségügyi innovációkban. Havlik Károly szerint valódi innováció a startupokon belül tud kibontakozni – azok struktúrájából, gyors alkalmazkodóképességéből adódóan is. Az egészségügyi startupok esetében azonban nem csak az erőforrások megkeresése a kihívás, hanem valamilyen más – állami vagy magán – egészségügyi szereplővel együtt kell működniük a fejlesztések során. Jellemzően magánintézményekkel könnyebb kapcsolatot kiépíteni, mert bár a kórházak nyitottak, bürokratikus rendszereik miatt sokszor elakadnak a projektek. Hosszú távon azonban az állami szereplők is kénytelenek lesznek lépni, élni az új lehetőségekkel: Somogyi Tibor például a DokiApp platformját szeretné intézmények rendelkezésére bocsátani, hogy maguk tudjanak kapcsolatot tartani a kliensekkel. Magánintézménnyel viszont azért is könnyebb együttműködni, mert a digitális megoldások már jól kiépült, hatékony folyamatokra tudnak igazán ráépülni, Mindemellett az egészségügyi startupok sikeressége szempontjából nagyon fontos tényező, hogy nemzetközi méretekben gondolkozzanak. A beszélgetés során a résztvevők megállapították, hogy bár a magyar induló vállalkozásokban látják a kreativitást és a tenni akarást, azok csak a magyar piacra terveznek. Pedig a startupok életében nagyon pozitív tud lenni a nemzetközi támogatás, visszajelzés, vagy az is, ha a csapatban megjelenik egy nemzetközi tag.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az egyik szekcióban az egészségügy innovációs ökoszisztémája is terítékre került, Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója elmondta, hogy a gyógyszeripar globálisan a leginnovatívabb ágazatok egyike, a gyógyszerfejlesztések közel hetven százaléka valamilyen teljesen újszerű megközelítés lehetőségével rukkol elő. Erőss Loránd idegtudós pedig hangsúlyozta: a kutatóhelyek és kutatók száma folyamatosan növekszik Magyarországon.

Az egészégügyi digitalizáció jó példájaként jelent meg az eseményen az Affidea, amely az elsőszámú digitális szolgáltató címére tör: világszerte 245 klinikát működtetnek, a 16 országot felölelő láncot pedig egy közös, felhő alapú platform köti össze. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója figyelmeztette a résztvevőket, hogy a digitális egészségügy már itt van, ezért mindennél fontosabb az adatintegráció.

A konferencia egyik panelbeszélgetésében a színes egészségügyi portfolóióval rendelkező Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tapasztalatait is képviselte Török József üzletfejlesztési és startup igazgató. Dóczi Gergely, a Futurmed Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjének moderálásában arról értekeztek a résztvevők, hogy a pénzügyi és kockázati befektetőknek mi a szerepe az egészségügyben. A Balogh Péter, Zsembery Levente és Török József részvételével lezajlott beszélgetésben a különböző életszakaszban befektetést keresők elmondták, hogy az egészségügyi alkalmazások és szolgáltatások jelentős piaci potenciállal bírnak nemcsak itthon, de az egész régióban. Ettől elkülönülnek a biotechnológiai, illetve az egészségügyi monitorozáshoz kapcsolódó megoldások, applikációk, amelyek globális szinten értelmezhetők. Nehéz ma olyan vállalkozást találni, ahol a nemzetközi siker minden feltétele adott, de vannak az elmúlt hónapokból sikeres tapasztalatok.

A konferencián bemutatott trendek is tanúskodnak arról, hogy a dinamikusan bővülő és megújuló egészségipar nem csak jövedelmező befektetési lehetőség, de az ország gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából is kulcsfontosságú terület. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a portfoliója kiemelt elemeként kezeli az egészségügyi szektort, a biotechnológiai cégek mellett az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése és termékek gyártása is fókuszban van. 2016-ig több mint 2,5 milliárd forint értékű kockázati tőkét fektetett be az egészségügyi és biotechnológiai területen működő magyar kis- és középvállalkozásokba, jelenlegi és korábbi portfóliócégeknél 2017 közepére csaknem 2000-rel nőtt a munkavállalók száma a befektetések előkészítésekor jegyzett adatokhoz képest. Emellett a 2017 szeptemberében elindult Irinyi II. Kockázati Tőkealap, illetve az Irinyi Kockázati Tőkealap az Irinyi Tervben kiemelt iparágakban – így az egészségiparban is – tevékenykedő ipari vállalkozások, beszállító cégek számára nyújt segítséget a fejlesztésekhez és Ipar 4.0-s digitalizációs terveik megvalósításához.

 

Fotó forrás: Portfolio.hu