Budapest_videkEgy tanulmány Budapestet is besorolta azon hat európai város közé, amelyek a legígéretesebb és legösztönzőbb helyszínei lehetnek egy európai startupnak. A fővárost egyenesen a vállalkozók egyik rejtett bajnokának nevezte, kiemelve a kedvező támogatási forrásokat, a közösségi irodákat, a magasan képzett fiatalokat, a gyors internetet és az alacsony költségeket. Budapest érdemeit és vonzó adottságait hosszasan lehetne ecsetelni, emellett azonban érdemes figyelembe venni a vidéki települések sajátosságait is. Ha Budapestet startup-fővárosnak akarjuk tekinteni, előbb érdemes vidéken is körülnézni.

A Rocket Internet összeállítása szerint az induló vállalkozások szempontjából Budapest mellett Berlin, London, Barcelona, Amsterdam és Tallinn számít a legígéretesebb európai városnak. Jól látszik, a kelet-közép-európai régióból csak hazánk fővárosa képviselteti magát, ami egybecseng azokkal a gazdasági célkitűzésekkel, amelyek szerint Budapest 2020-ra akár a régió startup-fővárosává válhat. A hat éves célkitűzés is jól mutatja, hogy még rengeteg munka áll a város előtt, hogy több forrás is követendő példaként emlegesse a fiatal vállalkozók számára.

A Széchenyi Tőkealap is számos ígéretes vállalkozásra lelt a fővárosban. A ShiwaForce az egyik leggyorsabban növekvő technológiai vállalat hazánkban és Közép-Európában is; Abodi Dóra a magyar divattervezők közül elsőként kapott meghívást a London Fashion Weekre, hogy bemutassa kollekcióját; az Absorice mint az SZTA egyik új befektetése egy olyan területre robban be innovatív fejlesztésével, amely nem feltétlenül tartozik a tőkebefektetők által megfigyelt piaci szegmensek közé. Jól látható, hogy Budapesten több iparágban is lehet találni mind induló, mind több éves tapasztalattal rendelkező, sikerrel kecsegtető vállalkozást. Azonban tapasztalataink azt mutatják, hogy befektetőként vidéken is rendkívül érdemes keresgélni. Tehetséges vállalkozók nem csupán Budapesten születnek.

[insert_php]
kalkulator();

Az SZTA által kezelt 14 milliárd forint értékű uniós tőkebefektetési keret nem korlátozódik egy-egy területre, az Alap Magyarország mind a hét régiójában helyez ki tőkét ígéretes vállalkozásokba. Amelyekből nagyon sok van, valamennyi régióban. Hogy a több mint 60 cég közül csak néhányat említsünk: a külföldi piacokat meghódító soproni Platán-BÚTOR, az innovatív egészségügyi technológiával foglalkozó kaposvári Med-Scop Hungary, amely egy évvel a befektetés után átadta első CT szűrőbuszát, a fémiparban tevékenykedő, folyamatosan innováló pacsai Gróf és Társai, a pécsi kesztyűgyártás hagyományát folytató Szilvio, amely a világszerte ismert HAMERLI márkával tör be újabb piacokra a londoni Harrod’s után, Debrecen régiójának sosem látott logisztikai fejlesztésében részt vevő Saigo Logistic, vagy az SZTA első, példaértékű exitje, a miskolci székhelyű IT-cég, a Mobile Engine. A sor még folytatódik, és terveink szerint 2015-ben jelentős mértékben nő tovább.

Ahogy szép lassan feltérképeztük valamennyi az ország teljes területét, örömmel konstatáltuk, hogy számos innovatív, fejlődni képes, friss ötletekkel és sikeréhséggel felvértezett vállalkozó vár finanszírozási forrásra. Színtiszta tapasztalatból mondhatjuk, hogy a befektetők számára Magyarország nem ér véget Budapesten, egy jó sztoriért érdemes 2-3 órát autózni a határokon belül.